31 Αυγούστου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Άξιοι υπάρχουν παντού. Αρκεί να σηκώσουν κεφάλι

Ποτάμι

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη, τον πρώτο σταθμό της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού.

Από το κατάμεστο Αμφιθέατρο Κήπος των Εποχών, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο. Θέλει να είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός.  Οι επιλογές του ήταν όλες ή σχεδόν όλες αποτυχημένες. Το παραδέχεται και ο ίδιος». Από τα «πυρά» του όμως δεν ξέφυγε ούτε η ΝΔ καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Και από την άλλη, είπαμε οι αμόλυντοι. Ψηφίστε ξανά ΝΔ να επιστρέψουμε στις ωραίες μέρες του 2014 – του 2013 – του 2012. Για καινούργιους φόρους – για καινούργιες περικοπές – για νέα λιτότητα και λίγες, έως καθόλου, μεταρρυθμίσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοίνωσε τις προτάσεις του κινήματος για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα όμως, μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών» ενώ συμπλήρωσε τη ριζοσπαστική πρότασή του αναφέροντας: «Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας και των ερωτήσεων των δημοσιογράφων

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Θα είμαι πολύ σύντομος. Θα σας πω πέντε λόγια σε πέντε λεπτά και μετά θα δεχτώ τα ερωτήματα σας όπως τα έχετε θέσει στους τρεις δημοσιογράφους. Γιατί εμείς τολμάμε να κάνουμε διάλογο. Να δώσουμε το λόγο στους δημοσιογράφους και χωρίς καμία συνεννόηση να ακούσουμε τα ερωτήματα τους και να δώσουμε απαντήσεις.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που έχει αρχίσει να ξεπροβάλει τις τελευταίες μέρες. Ποιος αλήθεια θα σώσει τη χώρα; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μεϊμαράκης; Αυτό το μπαγιάτικο παραμύθι έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στη δημόσια ατζέντα. Ο πρώτος μετανόησε και ο δεύτερος ήταν αναμάρτητος. Είμαι στην κατάλληλη πόλη για να δώσω τη μια και μόνη απάντηση στο ερώτημα ποιος θα σώσει τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες.

Το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο. Θέλει να είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός . Οι επιλογές του ήταν όλες ή σχεδόν όλες αποτυχημένες. Το παραδέχεται και ο ίδιος. Λέει «έκανα λάθη», «δεν θέλω πια τους σταρ»… Και λεει «πάμε για καινούργια λάθη» - «δώστε μου την αυτοδυναμία για να επιλέξω ξανά μόνο εγώ ποιοι θα αποτελειώσουν την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την υγεία». Και το θράσος μερικές φορές είναι απύθμενο: «Και θέλω μαζί μου, στο μέγαρο Μαξίμου, τον συνέταιρό μου τον Καμμένο, δεν μπορώ χωρίς τους εθνολαϊκιστές, δεν μπορώ χωρίς την άκρα δεξιά του συστήματος». Γιατί; Για να ζήσουμε μια νέα φάση παλαιοκομματισμού.

Μέχρι την τελευταία μέρα διόριζαν – επιλεκτικά, όχι τη πλέμπα, τα στελέχη τους. Ο κ. Σκουρλέτη, ο έμπιστος του Μαξίμου, ελέγχεται ήδη για κάποιες τελευταίες αποφάσεις του. Όχι από μας αλλά από τον κ. Ρακιντζή, τον γενικό επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης. Ανατρέξτε στο ίντερνετ όπου υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα όργια των προσλήψεων τις τελευταίες μέρες. Να βολευτούν τα ξαδέρφια, οι φίλοι, οι γνωστοί, οι έμπιστοι, οι φανατικοί. Αυτοί θα χτίσουν το νέο καθεστώς. Θα τα βρείτε στο ίντερνετ, όπου υπάρχει γι’ αυτά χώρος, γιατί οι τηλεοράσεις δεν έχουν χρόνο γι’ αυτές τις αποκαλύψεις.

Και από την άλλη, είπαμε, οι αμόλυντοι. Ψηφίστε ξανά ΝΔ να επιστρέψουμε στις ωραίες μέρες του 2014 – του 2013 – του 2012. Για καινούργιους φόρους – για καινούργιες περικοπές – για νέα λιτότητα και λίγες, έως καθόλου, μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν. Ούτε στο παρελθόν Τσίπρα – ούτε στο παρελθόν Μεϊμαράκη. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα καθαρό Ποτάμι. Για να επιβάλουμε επιτέλους κάποιους κανόνες.
Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου όμως θα έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση μας και περιμένουμε απάντηση. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών. Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου.

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα που παίρνει 20% και του «χαρίζουν» το 1/6 της Βουλής και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να πάψουν να παζαρεύουν με τους βουλευτές οι καναλάρχες.
Να σταματήσουμε να παίζουμε καθυστέρηση με εκλογές και δημοψηφίσματα, και να κυβερνήσουμε τη χώρα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων και οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σβήνουν, για μας δεν είναι αόρατοι.

Να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της άγριας φορολογίας. Όχι νέοι φόροι αλλά αναδιάταξη του φορολογικού μηχανισμού έξω από τη λογική των ημετέρων ώστε να πληρωθούν οι φόροι που οφείλονται το κράτος. Κατάργηση του ισοπεδωτικού τέλους επιτηδεύματος εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών. Απαλλαγή από την υποχρέωση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ κάτι που ήδη ισχύει με μεγαλύτερα όρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης που έχουν καταργήσει το φόρο στις επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο κάτω από 90.000 ευρώ.

Άμεση απόφαση για ελεύθερες και χωρίς κανένα φόρο μεταβιβάσεις των ακινήτων. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή στην «παγωμένη» αγορά παρά να απαλλαχθεί αυτή η περιουσία από το φόρο για να μπορέσει να κινηθεί. Ο ΕΝΦΙΑ να πάει στους δήμους για να έχουμε μια δικαιότερη εφαρμογή του, και με κοινωνικά κριτήρια, όπως επίσης και αντίστοιχη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 4 δις είναι ο ΕΝΦΙΑ, 4 δις παίρνουν και οι δήμοι από το δημόσιο.

Να ολοκληρωθούν όλες οι αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα βρουν δουλειά χιλιάδες άνεργοι. Ήταν υποκρισία, ήταν πρόκληση ότι ο Τσίπρας είχε βάλει υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τον Λαφαζάνη, έναν άνθρωπο που είχε δηλώσει ότι σκέφτεται αν τα περίπτερα θα πρέπει να είναι κρατικά ή όχι. Και τον είχε ορίσει αρμόδιο Υπουργό για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο αθώος Αλέξης Τσίπρας. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Αποκρατικοποιήσεις με διαφάνεια, με ανοιχτές διαδικασίες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης. Είναι η μόνη λύση για να βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι.

Να επιστρέψει άμεσα χωρίς ελέγχους ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν «λευκό μητρώο». Χωρίς εξαγωγές δεν θα «αναστηθεί» ποτέ η χώρα.
Κίνητρα για να διαθέτουν οι αγρότες όλη τους την παραγωγή μέσα από ομάδες αγροτών και νέους συνεταιρισμούς όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Για να σταματήσει το παραγοντιλίκι και να υπάρχει διάφανη εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, χωρίς «παράσιτα».
Άμεση αναθεώρηση του άδικου τρόπου διανομής των 2 δις της ενιαίας ενίσχυσης που φτάνουν από την Ευρώπη σε όλους τους παραγωγούς και όχι κυρίως στους πονηρούς. Ο κατάλογος είναι πολύ συγκεκριμένος και μερικές φορές πολύ λογικός.

Πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας. Αυτό είναι το κοινωνικό αίτημα. Όχι κατάργηση της αριστείας και επιβολής δια νόμου της μετριότητας και του χαβαλέ. Να αυξήσουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και να τα διασυνδέσουμε με την αγορά εργασίας. Και βέβαια μη κρατικά πανεπιστήμια για νέες θέσεις εργασίας αλλά και για κάτι ακόμη. Να καταπολεμήσουμε τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη, όταν φεύγουν τα παιδιά μας για να πάνε να σπουδάσουν στην Αλβανία, την Τουρκία και βέβαια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όχι άλλες διαρροές εγκεφάλων. Μπορούμε εδώ να γίνουμε το κέντρο των κλασσικών σπουδών της Ευρώπης και του κόσμου. Τα μεγάλα ονόματα του κλασσικού πολιτισμού να μας δώσουν την ώθηση για να φτιάξουμε τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς φόβο, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Διαφθορά και διαπλοκή. Ενιαία αρχή προμηθειών όπου σταδιακά θα μεταφερθούν όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα. Να μην είναι ο υπουργός που αποφασίζει αφού πρώτα συνεννοείται με αυτούς που πρέπει για να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον.

Θα μου πείτε «πολλά έχουν μαζευτεί». Ναι. Γιατί είχαμε ένα πολιτικό σύστημα που λιαζόταν, αντί να δουλεύει. Που φοβόταν το πολιτικό κόστος, αντί να τολμά. Ενιαία πολιτική μετανάστευσης, όχι ανοιχτά σύνορα. Ένα δίκαιο σωφρονιστικό σύστημα, όχι ανοιχτές φυλακές για τους πονηρούς που μπορούν να εξασφαλίσουν τα χαρτιά των γιατρών για να βγαίνουν έξω. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Και από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου εμείς μπορούμε να την κάνουμε. Όμως, τα προβλήματα να είναι δικά τους δημιουργήματα, οι λύσεις όμως πρέπει να είναι δικές μας.

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων της πόλης, αλλά και του κόσμου που είχε διατυπώσει ηλεκτρονικά τα ερωτήματά του, σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ το οποίο συντόνισε ο Στέφανος Τσιτσόπουλος , διευθυντής του περιοδικού Soul, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Imagine 89.7 και ανταποκριτής της εφημερίδας Athens Voice στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, οικονομικός αναλυτής του «Ράδιο-Θεσσαλονίκη» και η Κική Τσιλιγγερίδου παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης TV100.

O Σταύρος Θεοδωράκης είπε

Για το παλιό πολιτικό σύστημα:
Δεν μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Γιατί έχουν γίνει προσπάθειες και υπήρξαν τολμηροί πολιτικοί, αλλά βυθίστηκαν στο τέλμα του πολιτικού συστήματος. Εμείς λοιπόν λέμε: συμμαχία μ’ αυτούς που προσπάθησαν, συμμαχία μ’ αυτούς που σήμερα έχουν τη διάθεση να τολμήσουν τις μεγάλες αλλαγές. Με ρωτούν κάποιοι: μα βάζετε στο παλιό πολιτικό σύστημα τον νέο πολιτικό Αλ. Τσίπρα; Απαντώ: το νέο δεν είναι στην ταυτότητα, το νέο είναι στις ιδέες, το νέο είναι στις προτάσεις. Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή όταν τον ρώτησα γιατί είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγιναν οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, απάντησε ότι έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι. Αυτό λοιπόν είναι το παλιό πολιτικό σύστημα. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει σχέση με την ημερομηνία γέννησης. Έχει σχέση με τις συνθήκες που πολιτεύεται. Έχει σχέση με το τι αντιγράφει. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε σύμμαχοι με το νέο. Ελπίζουμε να βρεθούν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που θα υπερασπιστούν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Εμείς θα είμαστε μαζί τους. Αυτή η συμμαχία δεν είναι μόνο για το Ποτάμι. Άξιοι υπάρχουν παντού. Αρκεί να σηκώσουν κεφάλι.
Για το ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση:
Δεν πιστεύω στους ανειδίκευτους πολιτικούς. Στους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα. Πρέπει να βρούμε πολιτικά μυαλά, τα οποία έχουν δουλέψει στην κοινωνία κι έχουν κουλτούρα να συνεργαστούν. Πρέπει να βρεθεί μια ομάδα 20 ανθρώπων που δεν θα είναι αναγκαστικά βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι άνθρωποι που στην πραγματική ζωή έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο που θα κληθούν να ασχοληθούν και ως κυβερνητικά στελέχη. Δεν μπορεί πια άνθρωποι να μαθαίνουν πολιτική στου κασίδη το κεφάλι.

Για τους στόχους του Ποταμιού:
Αν έχουμε πάει τη χώρα μπροστά, δεν μας ενδιαφέρει καν αν θα συνθλιβούμε. Έχω πει ότι δεν ήρθα στην πολιτική για να πάρω σύνταξη απ’ αυτήν. Ας συνθλιβώ λοιπόν αφού έχω καταφέρει ν’ αλλάξω κάποια πράγματα. Όμως εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες. Εμάς μας ενδιαφέρει πως θα μοιράσουμε τον πλούτο και όχι τη φτώχεια, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτή είναι η διαφορά μας με το ιδεοληπτικό αυτό κόμμα. Εκείνοι πιστεύουν ότι ένα κόμμα πρέπει να εξυπηρετεί τους μαντρωμένους ψηφοφόρους, το δημόσιο.

 Για το πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και θα έρθει η ανάπτυξη:
Είχαμε πολλά περιθώρια να πάρουμε κάποια λεφτά τα οποία χάσαμε αυτούς τους επτά μήνες. Για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία υπάρχει ο δρόμος της αγοράς, της ανάπτυξης, της είσπραξης. Εννοώ τα αδήλωτα κέρδη, τη φοροκλοπή που συνεχίζεται. Έχουμε τους ανθρώπους που έδωσαν μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής κι επειδή ενόχλησαν τους έδιωξαν από την κρατική μηχανή. Πρέπει να βάλουμε τους χαμηλότερους δυνατούς φορολογικούς συντελεστές για να μπορέσει ο πολίτης να δημιουργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενισχύσουμε την παραγωγή, τη δημιουργία την εξωστρέφεια ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο.

 Για το αν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία ο Αλ. Τσίπρας:
Όλοι δικαιούμαστε μια δεύτερη ευκαιρία. Το να μετανοείς για τα λάθη σου είναι σημαντικό. Αν θέλεις να είσαι Πρωθυπουργός όμως πρέπει να αποδείξεις στον λαό ότι έχεις αλλάξει και ρότα. Εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι στην περίπτωση Τσίπρα δεν υπάρχουν παρά μόνο αλλαγές στα λόγια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ποιος του έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Ας βρεθεί κάποιος να πει ότι το Ποτάμι είπε έστω κι ένα ψέμα. Αυτή είναι η πολιτική μας. Εμείς θα λέμε την αλήθεια, αυτοί θα λένε τα ψέματά τους και ο λαός θα αποφασίζει.

 Για το αν χρειάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων:
Πήγα προχθές στον ΚΑΤ. Με λίγους παραπάνω νοσηλευτές το ΚΑΤ από 15.000 εγχειρήσεις ετησίως μπορεί να κάνει 30.000 εγχειρήσεις. Εμείς λοιπόν λέμε προσλήψεις νοσηλευτών. Υπάρχουν τομείς στο Δημόσιο που θα πρέπει να ενισχυθούν. Λέμε όμως επιπλέον ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των ανθρώπων αλλά και των δομών του Δημοσίου. Υπάρχουν δομές άχρηστες που θα πρέπει να καταργηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τόσες πολλές Γενικές Γραμματείες. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τέτοια στελέχη, από άλλους τέτοιους κομματικούς διορισμούς.

Για τα φορολογικά μέτρα και τα ισοδύναμα που ζητάει η τρόικα:
Εμείς λέμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Μπορούμε όμως να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Όπως ξέρετε έκανα μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και διέκρινα ότι τα αυτιά των εταίρων μας είναι ανοιχτά αλλά όχι σε γενικόλογες προτάσεις. Εμείς κάνουμε μια συγκεκριμένη αναφορά σε τέσσερα πράγματα που έχουμε κοστολογήσει και είναι λιγότερο από 1 δις. Εμείς έχουμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους που προσπάθησαν στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία. Δεν λέμε μπαρουφο-ιστορίες, λέμε 4 μέτρα που αποσκοπούν στην νέα επιχειρηματικότητα και στην εξαγωγική δραστηριότητα. Δε μπορούμε να βοηθήσουμε όλον τον κόσμο, να διορθώσουμε όλες τις αδικίες αλλά μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα και να επανεκκινηθεί η οικονομία.

 Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ:
Πόσους όρους θα θέσουμε εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρουμε. Δεν έχουμε κάψα να κυβερνήσουμε, έχουμε γνωρίσει τη δόξα. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και τους όρους που βάζει η κοινωνία. Δεν έχει σημασία ποιο υπουργείο αναλαμβάνεις και ποιο υπουργείο αναλαμβάνει ο διπλανός σου. Δεν θέλουμε ούτε 4-2-1 ούτε το σύστημα Τσίπρα αλλά μια ομάδα που πρέπει να κερδίσει και να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

 Για το μνημόνιο:
Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα αλλά αποτέλεσμα του 7μηνου τεμπελιάσματος της κυβέρνησης. Η δεύτερη πρόταση Γιουνκέρ ήταν πολύ καλύτερη από το μνημόνιο που υπεγράφη. Γιατί άφησε ο Τσίπρας να κλείσουν οι τράπεζες;. Οι τράπεζες δεν έχουν σχέση με τους πλούσιους, οι τράπεζες είναι για τον μικρομεσαίο, για τις επιχειρήσεις. Αφήσαμε να γκρεμιστεί το τραπεζικό σύστημα. Χάσαμε 14 δις. Εμείς λέμε ότι πρέπει η συμφωνία να τηρηθεί και δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτή τη συμφωνία. Αν την αθετήσουμε θα πάθουμε ένα καινούριο χρηματοοικονομικό κλακάζ. Αυτό που θα κάνουμε όμως είναι να βρούμε τους τρόπους για να στηρίξουμε τους οικονομικά αδύνατους.

Για τους πρόσφυγες:
Έχω ασχοληθεί πολύ με το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν έχει ανοιχτά σύνορα. Κάθε χώρα θέλει μια ελάχιστη ασφάλεια. Θέλουμε σύνορα που τα φυλάει η FRONTEX, με έξοδα της Ευρώπης και συνδρομή της στο να προσφέρουμε βοήθεια στους πρόσφυγες. Δικαιούνται μια λύση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα για τους μετανάστες όλου του κόσμου. Θέλουν μια χώρα στην οποία να μπορούν να ζουν από τους κόπους της δουλειάς τους. Μας διαμήνυσαν από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα να συνεννοηθούμε. Δεν έχουν λύσεις, έχουν ιδέες κάποιες καλές, κάποιες κακές , αλλά όχι λύσεις.

 Για την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου:
Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ η κομματικοποίηση στο Δημόσιο θα επιταχυνθεί. Είναι στο DNA τους. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είπαμε επί παραδείγματι ότι δεν μπορεί ένα Δημόσιο να δουλεύει για τα κόμματα και τη Βουλή, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή. Εμείς κάναμε πράξη αυτό που λέμε. Δεν πήραμε ούτε τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ’ αυτούς που δικαιούμασταν. Δεν περιμένουμε μόνο να το κάνουν τα άλλα κόμματα. Λέμε λοιπόν: περιορισμός των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν στα κόμματα. Λέμε ακόμη ότι δεν πρέπει στις Γενικές Γραμματείες κάθε υπουργός να διορίζει τους δικούς του. Θέλουμε διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Θέλουμε διαφανή κριτήρια. Αν εφαρμοστούν αυτά το δημόσιο θα αποκτήσει υγιή στελέχη από την αγορά και όχι κομματικούς υπαλλήλους.


Ακολουθεί ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση των απαντήσεων του Σταύρου Θεοδωράκη στους δημοσιογράφους:

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές είχατε αναφερθεί και σήμερα σας ακούσαμε ν’ αναφέρεστε σε παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο εν πολλοίς όπως λέτε εσείς, ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Θα ήθελα να διασαφηνίσετε αν εννοείτε -και σας κατηγορούν ότι αυτό εννοείτε- ότι έτσι καταφέρεστε εναντίον της πολιτικής στο σύνολό της. Πώς ορίζετε εσείς το παλιό; Και μπορεί να υπάρξει και να παράξει έργο μια κυβέρνηση η οποία θ’ απαρτίζεται αμιγώς από νέους πολιτικούς και από τεχνοκράτες;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω: Εμείς δε μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Κι έχουν γίνει προσπάθειες. Υπήρξαν τολμηροί πολιτικοί. Υπήρξαν. Αλλά βυθίστηκαν στο τέλμα του γενικότερου πολιτικού συστήματος. Αλλά λέμε τι: Συμμαχία μ’ αυτούς που τόλμησαν, συμμαχία μ’ αυτούς που προσπάθησαν και συμμαχία μ’ αυτούς που έχουν σήμερα τη διάθεση να τολμήσουν τις μεγάλες αλλαγές.

Δε μηδενίζουμε τις μικρές προσπάθειες, αλλά το αποτέλεσμα, θα μου επιτρέψεις, είναι αρνητικό. Και γίνεται ακόμα πιο αρνητικό τους τελευταίους μήνες. Με ρωτούν κάποιοι: «Μα βάζετε στο παλιό πολιτικό σύστημα το νέο πολιτικό Αλέξη Τσίπρα;». Και απαντώ: Το νέο δεν είναι στην ταυτότητα, το νέο είναι εδώ, το νέο είναι στις ιδέες, το νέο είναι στις προτάσεις.

Μέσα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησα γιατί από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι 13 είναι κομματικά στελέχη δικά του και των ΑΝΕΛ ξέρετε τι μου απάντησε; «Μα έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι». Αυτό είναι το παλιό πολιτικό σύστημα λοιπόν.

Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει σχέση με την ημερομηνία γέννησης, έχει σχέση με τις συνθήκες που πολιτεύεται, έχει σχέση με το τι αντιγράφει. Εμείς λοιπόν είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε σύμμαχοι με το νέο, ελπίζουμε να βρεθούν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Δημοκρατία, που θα υπερασπιστούν τις μεγάλες αλλαγές της χώρας κι εμείς θα είμαστε μαζί τους.

Αυτή η συμμαχία δεν είναι μόνο βέβαια για το Ποτάμι, υπάρχουν παντού άξιοι, αρκεί να σηκώσουν κεφάλι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα να λέτε για φορολογικά μέτρα τα οποία θα θελήσετε αν συμμετάσχετε σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα προφανώς, να υλοποιήσετε. Και δε μπορώ πάρα να σας ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Την τρόικα την έχετε ρωτήσει;

Και το λέω αυτό, διότι πολύ απλά όσες φορές έχουν επιχειρήσει να έρθουν μέτρα από την εκάστοτε κυβέρνηση στα χρόνια του μνημονίου, η τρόικα έρχεται και με απίστευτη ευκολία λέει ότι δε δέχεται αυτό το μέτρο και ζητά ισοδύναμα. Μπορείτε να βρείτε εύκολα ισοδύναμα; Και το λέω αυτό διότι έχει διαφανεί πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα σ’ αυτά που ζητά η τρόικα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο και φαίνεται ότι τα ξέρετε καλά τα θέματα. Να σας πω κάτι, χωρίς να κρύβομαι. Λένε κάποιοι: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην εφαρμόσουμε το κείμενο αυτό που υπογράψαμε, το μνημόνιο του κ. Τσίπρα». Το λέει κι ο ίδιος σχεδόν, λέει ότι «θα προσπαθήσω και υπάρχει τρόπος να ξεγλιστρήσουμε".

Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά ότι αυτό το μνημόνιο μπορεί να μην είναι το τελευταίο, να υπάρχει και επόμενο. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και μπορούμε όμως να διορθώσουμε κάποια πράγματα.

Να σας πω κάτι, ξέρετε ότι έκανα μια μεγάλη βόλτα στην Ευρώπη, διέκρινα ότι τα αυτιά τους είναι ανοιχτά, αλλά είναι ανοιχτά όχι σε γενικόλογες τοποθετήσεις. Εμείς λοιπόν κάναμε μία συγκεκριμένη αναφορά σε τέσσερα πράγματα που τα έχουμε κοστολογήσει, που είναι πολύ λιγότερα από 1 δισεκατομμύριο αυτά που πρότεινα και τα οποία υπάρχουν οι τρόποι, υπάρχει το επιτελείο που θα πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα.

Η δική μας συμπεριφορά μέχρι σήμερα ποια ήταν; Ήταν ότι αυτό το πράγμα δε θέλω, γιατί δε βολεύει κάποιο κόσμο, δε βολεύει τον δικό μου κόσμο, τη δική μου συντεχνία. Εκεί δεν έχεις σύμμαχους στην Ευρώπη. Εάν όμως τους πεις ότι το να απελευθερώσεις τους νέους επιχειρηματίες από ένα μεγάλο βραχνά, που αν δεν απελευθερωθούν δε θα μπορέσουν ποτέ να μπουν στην παραγωγή, θα τους πείσουμε.

Υπάρχει κάτι που εμείς έχουμε κι αυτοί δεν έχουν, έχουμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ξέρεις, δε θέλω σήμερα γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο, να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, έχουμε ανθρώπους που προσπάθησαν στη Δημόσια Διοίκηση και στην οικονομία και έχουν τις συγκεκριμένες λύσεις.

Δε λέμε γενικώς μπαρουφοϊστορίες όπως λένε τα άλλα κόμματα, λέμε συγκεκριμένα τέσσερα μέτρα, που αποσκοπούν που; Αποσκοπούν κυρίως στη νέα επιχειρηματικότητα και στην εξαγωγική δραστηριότητα. Δεν μπορούμε να διευκολύνουμε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να διορθώσουμε όλες τις αδικίες, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα για να επανεκκινηθεί η οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δικιά μου ερώτηση, μιας και αναφέρατε τους κατάλληλους ανθρώπους. Η συμμετοχή του Ποταμιού σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα είναι με πολιτικά στελέχη ή με τεχνοκράτες που απηχούν κι είναι κοντά στις απόψεις του κόμματός σας;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Δεν πιστεύω στους τεχνοκράτες, πιστεύω στους τεχνοκράτες Πολιτικούς.

Δηλαδή τι εννοώ; Δεν πιστεύω στους ανειδίκευτους Πολιτικούς, δεν πιστεύω στους ανθρώπους του κομματικού σωλήνα που απλώς είμαι σε ένα κόμμα, έχω μάθει να υπηρετώ το κόμμα μου και κάποια στιγμή καλούμαι να λύσω το φορολογικό. Δεν μπορείς να το λύσεις. Δεν μπορείς να το λύσεις άμα δεν έχεις τεχνική γνώση, αν δεν είσαι επιστήμονας, αν δεν έχεις δουλέψει πάνω σε αυτό.

Εμείς τι λέμε λοιπόν; Ότι πρέπει να βρούμε πολιτικά μυαλά, τα οποία όμως έχουν δουλέψει στην κοινωνία, τα οποία έχουν κουλτούρα, να συνεργαστούν με άλλους, της κοινωνίας εννοώ, με φορείς, με ανθρώπους που έχουν προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση και μαζί με αυτούς να βρούμε τις λύσεις.

Η άποψή μου λοιπόν είναι αυτοί οι είκοσι που λέω και λέω συχνά να βρεθεί μία ομάδα είκοσι ανθρώπων που θα πει πάμε να το κάνουμε. Αυτοί οι είκοσι λοιπόν δεν είναι αναγκαστικά Βουλευτές. Μπορεί ίσως κάποιοι να είναι Βουλευτές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι άνθρωποι που στην πραγματική ζωή έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, που καλούνται να ασχοληθούν και στην Κυβέρνηση.

Δεν μπορεί πια να μαθαίνουν πολιτική όλοι στου κασίδι το κεφάλι, δεν μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει, δεν μπορεί να έρχεται η κοπέλα από το εξωτερικό που έχει δουλέψει τρεις μήνες στη Λατινική Αμερική και να λέει θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα της απασχόλησης. Και μείναμε πολύ προσεκτικά, λέω λες να έχει βρει κάποια λύση; Και είπε "έχω τη λύση, θα δώσουμε λεφτά στους Δήμους να κάνει φροντιστήρια για να πηγαίνουν τα παιδιά στα φροντιστήρια".

Αυτή ήταν η πρόταση για να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία από την αρμόδια Υπουργό, δηλαδή τι; Δηλαδή δεν έχω δουλέψει ποτέ, δεν ξέρω τίποτα, έχω διαβάσει κάποια πράγματα, ας πάω σε ένα Υπουργείο να πάρω το μεγάλο αμάξι και μετά πειραματίζομαι.

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ: Πάντως κ. Πρόεδρε είναι πολύ πιθανό να κληθείτε να συγκυβερνήσετε με αυτά τα παλαιά στελέχη στα οποία αναφέρεστε, τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Και επίσης είναι πολύ πιθανό να κληθείτε να συγκυβερνήσετε είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς θα πείτε ναι σε συνεργασία και στον έναν και στον άλλον; Μιλάμε για δύο ιδεολογικά απολύτως αντίθετους χώρους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, με μία μικρή διαφοροποίηση. Είναι αντίθετοι ιδεολογικά. Στην πολιτική πρακτική δεν τους βλέπω και πολύ αντίθετους. Προσλήψεις η Νέα Δημοκρατία, προσλήψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικοί μου ολιγάρχες η Νέα Δημοκρατία, θα φτιάξω κι εγώ τους δικούς μου ολιγάρχες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορώ να σας απαντήσω σε ένα άλλο ερώτημα σε αυτό αν θέλετε κι αν με προκαλέσετε. Ποιοι είναι οι καινούριοι που έρχονται να μας σώσουν στα κανάλια, στις επιχειρήσεις, οι λεφτάδες οι καινούριοι. Λοιπόν, μπορείς με αυτό το πολιτικό σύστημα να βγάλεις άκρη, με ρωτάς. Δυστυχώς η Ελλάδα εισάγει πάρα πολλά πράγματα, εισάγει ακόμα και ντομάτες, το ξέρετε, το 60% του τραπεζιού μας στη ντομάτα εισάγεται.

Δεν μπορούμε να εισάγουμε Πολιτικούς, πρέπει να ζήσουμε με αυτούς που έχουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε. Εμείς λέμε λοιπόν αρνηθήκαμε το Γενάρη να πούμε μπαίνουμε να πάρουμε δυο-τρία Υπουργεία και δυο-τρία Υφυπουργεία και λέμε τι; Θέλουμε μία πολιτική συμφωνία, ένα συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένους στόχους και ναι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά όχι απλώς να μοιραστούμε τις καρέκλες.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά για το Ποτάμι και γι΄ αυτό δεν το θέλουν το Ποτάμι. Γιατί εμείς δε θα κάνουμε παζάρι για τις καρέκλες, εμείς θα κάνουμε αγώνα για ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που σε ένα χρόνο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ: Άρα λοιπόν επιτρέψτε μου μια ερώτηση follow up. Θα θέσετε όρους σε όποια συνεργασία κάνετε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια θα θέσουμε όρους.

Πόσους όρους θα θέσουμε, εξαρτάται από δω. Δηλαδή εξαρτάται από τι ποσοστό θα πάρουμε. Αλλά εμείς δεν έχουμε καμία κάψα να κυβερνήσουμε, έχουμε γνωρίσει τη δόξα και την αναγνώριση του κόσμου πριν φτάσουμε στη Βουλή. Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε χρήσιμοι. Να είμαστε χρήσιμοι.

Και χρήσιμοι θα είμαστε μόνο εάν βάλουμε τους όρους που βάζει η κοινωνία όχι τους δικούς μας όρους. Τι εννοώ; Έχει σημασία ποιο Υπουργείο αναλαμβάνεις, έτσι; Έχει όμως σημασία και ποιο Υπουργείο αναλαμβάνει ο διπλανός σου.

Άρα η συγκρότηση μιας Κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνεται ούτε με το παρωχημένο σύστημα του κ. Σαμαρά 4-2-1 να μοιράσουμε τα ιμάτια του κράτους αναλογικά οι τρεις μας, αλλά ούτε με το σύστημα του κ. Τσίπρα. Η συγκρότηση μιας Κυβέρνησης είναι μία απόφαση για μία ομάδα η οποία πρέπει να μπει στο γήπεδο και να κερδίσει. Δεν είναι βάλε εσύ τον center back, βάζω εγώ τον τερματοφύλακα, βάζει κάποιος άλλος τον libero, δε γίνεται έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αναγκάζομαι εγώ να κάνω τον κόφτη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Πάμε κ. Διαμαντίδη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε γιατί η δική σας κυβερνητική συνταγή στον τομέα της οικονομίας κρίνεται ότι μπορεί να είναι πετυχημένη; Γιατί να μην αποτύχετε κι εσείς, ιδιαίτερα τη στιγμή που θα είσαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσετε το τρίτο μνημόνιο κι ότι προβλέπει αυτό; Γιατί να μη συνθλιβείτε και εσείς, όπως σχεδόν όλα τα μικρότερα κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνητικά σχήματα στα χρόνια των μνημονίων;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε, πρώτον εάν έχω πάει τη χώρα μπροστά δεν με ενδιαφέρει αν θα συνθλιβώ.

Άλλωστε έχω πει ότι εγώ ήρθα στην πολιτική για να φύγω, δεν ήρθα στην πολιτική για να πάρω σύνταξη από την πολιτική, μετράει ο χρόνος αντίστροφα. Έχω πει όπως ξέρεις μια δεκαετία ότι θα μείνω, οχτώ χρόνια θα με έχετε ακόμα. Μετράει ο χρόνος αντίστροφα.

Δε με ενδιαφέρει λοιπόν αν θα συνθλιβώ. Το θέμα είναι να συνθλιβώ αφού έχω αφήσει το στίγμα μου κι έχω γίνει η λίθος για να αλλάξουν μερικά πράγματα θετικά.

Γιατί εμείς μπορούμε και οι άλλοι δεν μπορούν; Είναι σαράντα πράγματα και θα πω τα τρία: Πρώτον γιατί εμείς φίλε μου δεν έχουμε ιδεοληψίες. Δεν έχουμε ιδεοληψίες. Δηλαδή το ιδιωτικό είναι κακό, αυτό δεν έλεγαν; Το ιδιωτικό είναι κακό. Σημασία έλεγε και λέει ακόμα ο Τσίπρας έχει πως θα μοιράσουμε τη φτώχια.

Εμάς μας ενδιαφέρει πως θα μοιράσουμε τον πλούτο. Εμάς μας ενδιαφέρει να παράγει η κοινωνία πλούτο για να μπορούμε να τον μοιράζουμε δικαιότερα στον κόσμο. Αυτή είναι η βασική διαφορά ενός ευρωπαϊκού κινήματος που είναι το Ποτάμι, από ένα ιδεοληπτικό κίνημα-κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει μια άλλη μεγάλη διαφορά: Αυτοί πιστεύουν ότι το σημαντικό για ένα κίνημα είναι να εξυπηρετεί τους μαντρωμένους ψηφοφόρους. Ποιοι είναι οι μαντρωμένοι ψηφοφόροι; Το έχεις καταλάβει, είναι το δημόσιο, μία από τις ιερές αγελάδες. Είναι οι συνταξιούχοι. Μαντρώνουμε λοιπόν τους ψηφοφόρους, δεν ανοιγόμαστε στα πελάγη της ιδιωτικής οικονομίας κι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Προσέξτε, πόσους μήνες Κυβέρνηση, πόσες φορές τον ακούσατε, πέστε μου μία φορά ή να μας πει οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ μία αναφορά στον αόρατο κόσμο της ιδιωτικής οικονομίας. Δεν τον θέλουν.

Μιλάγανε συνέχεια μόνο ερχόταν από την Ευρώπη και έλεγαν "καταφέραμε να μη μειώσουμε τις κατώτατες συντάξεις", λες και τους είχε πει κανείς ότι αυτή η χώρα είναι μόνο η χώρα των συνταξιούχων, που τελικά δεν καταφέρανε να μην τις μειώσουν κι εκεί Βατερλό. Αλλά αυτό είναι μόνο το ζήτημα μιας Κυβέρνησης, να πηγαίνει έξω και να διαπραγματεύεται μόνο για τις συντάξεις;

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε αυτιά στην ιδιωτική οικονομία, έχουμε ανθρώπους από την ιδιωτική οικονομία και μπορούμε να επιβάλουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είναι και δύσκολο, γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Μιλήσατε για μια απερχόμενη Κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να καλλιεργήσει νέες ολιγαρχίες. Εσείς θεωρείτε εκπρόσωπος της παλιάς ολιγαρχίας, ας μην αναφέρω το όνομα. Πως τοποθετείστε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, υπάρχει μια άποψη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί αν την κάνει πράξη. Δεν έχω τι να πω, πετάω λάσπη. Δεν έχω τι να πω, παρουσιάζω ένα ψέμα, ένα τέρας.

Τους προκάλεσα από την πρώτη μέρα στη Βουλή, από την πρώτη μέρα στη Βουλή και θα το θυμάστε, εννοώ στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τους είπα: Καθίστε να συνεννοηθούμε και φέρτε νόμο που να ρυθμίζει το θέμα της τηλεόρασης. Το είπα στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή και μου είπε ο κ. Τσίπρας "έρχεται".

Πέρασαν εφτά μήνες, προσπάθησαν και κατάφεραν να κάνουν νόμο για την αποφυλάκιση τριών ανθρώπων, αλλά δε βρήκαν καθόλου χρόνο να κάνουν νόμο για την τηλεόραση. Και ξέρετε γιατί; Για να μπορούν να εκβιάζουν την τηλεόραση και το βλέπετε σήμερα και το βλέπετε κατά εποχές, με τα διάφορα σχόλια σε παραδοσιακά συγκροτήματα που μιλάνε για το νέο Μέγα Αλέξανδρο, που θα σώσει τη χώρα.

Βρείτε μας εμάς μια υποστήριξη και από ποια Μέσα. Βρείτε μας. Βρείτε μας που είναι η υποστήριξη. Περιμένω να με υποστηρίξουν όταν θα πάω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Δεν θα πάω για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και δεν θέλω την υποστήριξή τους.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Δεν είμαστε κανενός. Και να σου πω γιατί δεν είμαστε κανενός. Γιατί πάντα στη ζωή χτίζαμε μόνοι μας την καριέρα μας. Εγώ έχω δουλέψει από δημοσιογραφικά όργανα του Κομμουνιστικού Κόμματος «902 Αριστερά στα FM», είμαι άνθρωπος που έχω δουλέψει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για χρόνια, στο «Βήμα» και παραιτήθηκα επειδή διαφωνούσα, έχω δουλέψει στα μεγαλύτερα κανάλια και πάντα κατάφερα να δουλεύω χωρίς να μπαίνω στα σαλόνια της εξουσίας. Γιατί αν είχα μπει στα σαλόνια της εξουσίας, θα είχαν βρει τα στοιχεία, δεν έχω πάρει μία δραχμή και αργότερα ένα ευρώ, από κανένα κρατικό Ταμείο.

Και να είσαι σίγουρος ότι αυτοί που έχουν στα χέρια τους όλο το σύστημα, θα το είχαν βρει αυτό το ένα ευρώ, αυτή τη μία δραχμή. Λοιπόν, ο Θεοδωράκης δεν είναι κανενός.

Και να σου πω και κάτι εγωιστικό στο τέλος. Όταν μέχρι τα 50 σου τα έχεις καταφέρει μόνος σου, δεν γίνεσαι ξαφνικά κολαούζος και υπάλληλος στα 51 σου. Να φοβάσαι τους ανθρώπους που πάντα είχαν προστάτες, είτε αυτό ήταν κάποιο κομματικό αφεντικό, είτε κάποιο αφεντικό από τις επιχειρήσεις. Εγώ ποτέ δεν υπήρξα άνθρωπος κανενός.

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μου πείτε με ποιο τρόπο θα γεμίσουν τα κρατικά Ταμεία και με ποιο τρόπο θα έρθει η οικονομική ανάπτυξη στην χώρα, η οποία θα πρέπει, σύμφωνα τουλάχιστον και με τους όρους του 3ου Μνημονίου και με τις μεταρρυθμίσεις να έρθει αμέσως μετά από μια μικρή ύφεση. Ποιες είναι οι προτάσεις του Ποταμιού για να έρθει αυτή η οικονομική ανάπτυξη; Ποιες είναι οι πέντε προτάσεις που εσείς κάνετε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Να σας μιλήσω για ένα έγκλημα που το ξέρει όλος ο κόσμος: έπρεπε να πάρουμε, μπορούσαμε να πάρουμε 2 δισεκατομμύρια στο πρόγραμμα πληροφορικής. Το χάνουμε. Δεν μπόρεσε η χώρα να ανταποκριθεί. Και οι μεγάλοι διαπραγματευτές, ενώ τους το είχαμε πει ψιθυριστά στο αυτί τον Ιούλιο να ζητήσουν παράταση, να μην χάσουμε τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ, το ξέχασαν στη μεγάλη τους διαπραγμάτευση.

Γιατί όπως έχουν πει και παλαιότερα, σημασία δεν έχουν τα λεφτά, σημασία έχει η αξιοπρέπεια. Ξέρεις όταν έχεις λεφτά, μιλάς για τους άλλους και λες ότι «δεν έχουν σημασία τα λεφτά, ζήσε με αξιοπρέπεια». Εμείς λέμε ότι είχαμε πολλά περιθώρια αυτούς τους επτά μήνες να πάρουμε κάποια λεφτά τα οποία χάσαμε. Ελπίζουμε να μην συνεχίσουμε να χάνουμε.

Τώρα, πως γεμίζουν τα δημόσια Ταμεία. Μαγικός τρόπος δεν υπάρχει και όποιος το πει θα είναι ψέμα. Υπάρχει όμως ο δρόμος της αγοράς, ο δρόμος της ανάπτυξης και ο δρόμος της είσπραξης των μεγάλων ποσών, που οφείλουν κάποιοι στο κράτος και δεν έρχεται ποτέ αυτό το ποσό. Και εννοώ τα αδήλωτα κέρδη που υπάρχουν, εννοώ τη φοροκλοπή που συνεχίζει.

Έχουμε τους ανθρώπους για άλλη μια φορά θα μου επιτρέψεις να μην τους αναφέρω αλλά τους έχεις στο μυαλό σου, που έδωσαν μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής και που τους έδιωξαν στο κρίσιμο σημείο, γιατί πάτησαν κάποιους κάλους, γιατί ενόχλησαν κάποιους ανθρώπους και τους έδιωξαν. Τους έδιωξαν από την κρατική μηχανή.

Εμείς έχουμε τους ανθρώπους να εμπιστευτούμε. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, από το να γεμίσουν τα δημόσια Ταμεία πέρα από την καινούργια παραγωγή πλούτου. Πρέπει να παράγουμε πλούτο, πρέπει να βάλουμε τους χαμηλότερους δυνατούς φορολογικούς συντελεστές για να βοηθήσουμε την οικονομία να δημιουργήσει. Να μην είναι συνέταιρος το κράτος στον κόπο του καθένα.

49% άμα προσθέσεις τους φόρους είναι αυτό που πρέπει να δώσει κάποιος, που βγάζει πάνω από 1.000 €. Γιατί; Γιατί να το κάνει; Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενισχύσουμε την παραγωγή, τη δημιουργία, την εξωστρέφεια για να μπορέσουμε να παράγουμε πλούτο, για να μπορέσουμε να τον μοιράσουμε στην κοινωνία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Παίρνοντας αφορμή από την ερώτηση της συναδέλφου, τελικά πείτε μας το Ποτάμι τι έχει; Έχει πρόγραμμα απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο; Έχει πρόγραμμα ανάπτυξης παράλληλο με το Μνημόνιο; Ή έχει ως πρόγραμμα μόνο το Μνημόνιο το οποίο ψήφισε και τίποτε άλλο;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα. Το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα, ήταν αποτέλεσμα του επτάμηνου ρεμπελιάσματος της Κυβέρνησής του. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και τους το λέγαμε στη Βουλή, είχαμε τη λύση τον Φλεβάρη, είχαμε τη λύση το Μάρτιο, είχαμε τη λύση τον Ιούνιο. Η δεύτερη πρόταση Γιούνκερ, μια μέρα πριν το δημοψήφισμα, ήταν πολύ καλύτερη από τη συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας. Για ποιο λόγο; Για ένα και μόνο λόγο και το ξέρει όλος ο κόσμος. Όχι εμείς, το παραδέχονται και οι ίδιοι πια. Γιατί άφησε ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσουν οι Τράπεζες.

Υπήρχε και μια μυθολογία ξέρετε στην Αριστερά, που έλεγε «Καλά, ποιος πηγαίνει σήμερα στις Τράπεζες;». Αναγκάστηκα να πω σε κάποιους ότι «Παιδιά, οι Τράπεζες δεν έχουν σχέση με τους πλούσιους, πλούσιους, πλούσιους, αυτοί έχουν τις εταιρείες τους, τα εμβάσματα, τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Οι Τράπεζες είναι για το μικρομεσαίο, είναι για να πληρώνονται οι επιχειρήσεις, είναι για τους ανθρώπους για να μεσολαβούν σε μια μικρή οικονομική δραστηριότητα».

Αφήσαμε να γκρεμιστεί το τραπεζικό σύστημα. Είδατε τον απολογισμό; Τον ξέρετε εσείς τον απολογισμό γιατί είστε καλός στα οικονομικά. Είναι περίπου 14 δις μόνο επειδή οι Τράπεζες γκρεμίστηκαν, άσε τα άλλα τα νεφελώδη, πόσα δις χάσαμε. Μόνο που οι Τράπεζες γκρεμίστηκαν, χάσαμε 14 δις.

Εμείς λέμε ότι πρέπει η συμφωνία που έγινε με τους Ευρωπαίους, να τηρηθεί και δεν λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία. Εάν η Ελλάδα αθετήσει αυτή τη συμφωνία, θα πάθει ένα καινούργιο χρηματοοικονομικό black out. Δεν θα πάρει τα απαραίτητα λεφτά για να ξεκινήσει η οικονομία.

Εμείς λέμε: να εφαρμόσουμε τη συμφωνία βελτιώνοντας επιμέρους στοιχεία για τους οικονομικά αδύνατους και αυτούς που πρέπει να αρχίσουν να παράγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάνε στα γκάλοπ: «Δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία ο κ. Τσίπρας;». Εγώ δεν θα σας ρωτήσω για ποιο λόγο να ψηφίσουν Ποτάμι, αλλά γιατί να μην ψηφίσουμε τον κ. Τσίπρα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι μας δικαιούμαστε μια δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Όλοι μας. Και αυτοί που έχουν αμαρτήσει πολύ, πάνε και λένε «παπά μου μια συγχώρεση». Εμείς λέμε όμως κάτι πιο συγκεκριμένο: το να μετανοείς για τα λάθη σου είναι σημαντικό, πρέπει να αποδείξεις όμως στον λαό, αν θέλεις να γίνεις Πρωθυπουργός, εάν θέλεις να σε ψηφίσουν, ότι όχι μόνο έχεις μετανοήσει για τα λάθη σου, αλλά έχεις αλλάξει ρότα. Γιατί τα ίδια μυαλά θα σε οδηγήσουν στα ίδια λάθη.

Εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές εδώ. Υπάρχουν αλλαγές στα λόγια, ουσιαστικές αλλαγές δεν υπάρχουν. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί καλά και να πει «Ποιος μου έλεγε ψέματα, ποιος μου έλεγε αλήθεια» και με βάση αυτό το στοιχείο να αποφασίσει. Δεν θα χρησιμοποιήσω άλλο το χρόνο αυτής της ερώτησης, αλλά επαναλαμβάνω: ας βρεθεί ένας άνθρωπος ακόμη και από τους αντιπάλους μας, να μας πει ότι το Ποτάμι έχει πει ψέμα. Ένα ψέμα. Ένα ψέμα που είπαμε εμείς τους 16 μήνες να μας πει κάποιος. Τα είπαμε όλα και για μερικές αλήθειες διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι επειδή τολμήσαμε να τις πούμε. Αλλά αυτή είναι η δική μας πολιτική: εμείς θα λέμε την αλήθεια, αυτοί θα λένε τα ψέματά τους και ο λαός θα αποφασίζει.

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ: Αυτή τη στιγμή κ. Πρόεδρε στα παράλια της Τουρκίας βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η Γερμανία έχει σταματήσει να στέλνει τους ξένους που εισέρχονται στα σύνορά της στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, ουσιαστικά καταρρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Το Ποτάμι έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό και δη για το προσφυγικό και ποιο είναι αυτό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Γερμανία αποφάσισε να δεχτεί τους Σύριους μετανάστες, κάποιους Σύριους μετανάστες μετά από μία διαδικασία.

Εγώ όπως ξέρετε έχω ασχοληθεί πολύ με το μεταναστευτικό, υπήρξα Δημοσιογράφος της πρώτης γραμμής και στα σύνορα και στα νησιά και πολύ νωρίτερα από όλους έκανα τη διατριβή μου στο μεταναστευτικό. Γι΄ αυτό άλλωστε είπα στον κ. Βούτση τον υπερυπουργό ότι αν θέλει κάποια φροντιστήρια ήμουνα στη διάθεσή του, να του εξηγήσω μερικά πράγματα, γιατί πολλοί απ΄ αυτούς μπερδεύουν τους μετανάστες με τους πρόσφυγες, απίστευτα πράγματα, τον ΟΗΕ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους μετανάστες.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανοιχτά σύνορα, όπως δεν έχει ανοιχτά σύνορα στον Έβρο. Κάθε χώρα θέλει μια ελάχιστη ασφάλεια, ο πολίτης ο απλός θέλει μια ελάχιστη ασφάλεια. Θέλουμε λοιπόν σύνορα που τα φυλάει η Frontex, είναι έργο της Ευρώπης και πρέπει να γίνεται με λεφτά της Ευρώπης. Σύνορα που φυλάει το Ελληνικό Λιμενικό και το Ελληνικό Ναυτικό.

Θέλουμε από την άλλη την απόλυτη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια να προσφέρουμε βοήθεια στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δικαιούνται και είμαστε υποχρεωμένοι η Ευρώπη να βρει λύση για τους πρόσφυγες. Είναι άνθρωποι που εξαναγκάζονται να φύγουν.

Αλλά από την άλλη δεν είναι χώρα η Ελλάδα για τους μετανάστες όλου του κόσμου και είμαστε τολμηροί και το λέμε, οι μετανάστες είναι απαραίτητοι σε μία χώρα που έχει ανάπτυξη, για να μπορούν κι αυτοί να ζουν από τον κόπο της δουλειάς τους, όχι στα συσσίτια της εκκλησίας.

Αυτή είναι λοιπόν η πρότασή μας η ξεκάθαρη. Την έχουμε πει, έχουμε μιλήσει με τον κ. Αβραμόπουλο, τους έχουμε πει και επισήμως και ανεπισήμως όλες τις λύσεις. Δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν να ασχοληθούν, έχουν ιδεοληψίες που τους κρατούν αγκυλωμένους.

Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα μου επιτρέψετε δημοσίως να μην πω ότι έχουμε ακριβώς προτείνει, όχι για κανένα άλλο λόγο, γιατί ρεζιλεύουμε λίγο τη χώρα μας. Βρέθηκαν από τον ΟΗΕ που δεν είναι Ποτάμι ο ΟΗΕ και είπε «δεν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα να συνεννοηθούμε». Ο ΟΗΕ το είπε, το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητήσαμε μεταναστευτική πολιτική, αλλά δεν έχουν λύσεις. Έχουν ωραίες και πολλές φορές όχι και τόσο ωραίες ιδέες, αλλά με ιδέες δε λύνεις τα μεγάλα προβλήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μιλήσατε πριν από λίγο για την ιερή αγελάδα, το δημόσιο. Εσείς πιστεύετε ότι χρειάζονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα σε τομείς του κράτους ή σε Υπηρεσίες που καταργούνται ή αναδιαρθρώνονται;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, να σας πω.

Πήγα προχθές στο ΚΑΤ, συνάντησα τους γιατρούς στα χειρουργεία, συνάντηση τη Διοίκηση, συνάντησα τους νοσηλευτές. Με λίγους παραπάνω νοσηλευτές το ΚΑΤ από 15 χιλιάδες εγχειρήσεις ετησίως μπορεί να κάνει 30 χιλιάδες εγχειρήσεις ετησίως. Τι σημαίνει αυτό για τον απλό κόσμο που καταφεύγει στο ΚΑΤ, τι σωτηρία σημαίνει αυτό, τι οικονομία για τα δημόσια ταμεία;

Εμείς λοιπόν λέμε προσλήψεις νοσηλευτών, υπάρχουν κλάδοι που επειδή είναι με ΑΣΕΠ και με άλλες διαδικασίες που δεν μπορούν να κάνουν προσωπικά ρουσφέτια το έχουν παραμελήσει. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν τομείς που θα πρέπει να ενισχυθούν στο δημόσιο και σου έδωσα έναν τομέα που είναι οι νοσηλευτές.

Από κει και πέρα όμως εμείς λέμε αξιολόγηση στο δημόσιο, αξιολόγηση όχι μόνο των ανθρώπων που δουλεύουν, αλλά και των δομών. Υπάρχουν άχρηστες δομές στο δημόσιο, αυτές οι άχρηστες δομές πρέπει να καταργηθούν.

Να σας πω κάτι, δεν μπορούμε να είμαστε η χώρα με τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες. Το ξέρετε ότι έχουμε τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες, η χώρα όπου κάθε Υπουργός κάθε τομέας πρέπει να έχει και δυο-τρεις Γενικές Γραμματείες. Γιατί; Για να συσσωρευτεί κόσμος στην κορυφή, τα μεγάλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτές οι δομές μπορούν να καταργηθούν. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τέτοια στελέχη, από άλλους τέτοιους κομματικούς διορισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπεται στο μνημόνιο ρητά η αποκομματικοποίηση του δημοσίου, που προβλεπόταν και στο προηγούμενο μνημόνιο. Πόσο εφικτό πιστεύετε ότι μπορεί να είναι αυτό και να επιτευχθεί;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία η κομματικοποίηση στο δημόσιο θα επιταχυνθεί, αυτό είναι στο DNA τους, είναι στο DNA της Νέας Δημοκρατίας και το έχουμε δει και αποδεικνύεται ότι είναι στο DNA της καινούριας Κυβέρνησης.

Ξέρετε τι; Στα πολύ μεγάλα ζητήματα καταφέρνουν τα κόμματα να συνεννοούνται, αυτά λέω, τα κόμματα εξουσίας. Εμείς, επειδή δε θέλουμε ευχολόγια, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Επί παραδείγματι θα σας πω, είπαμε ότι δεν μπορεί ένα δημόσιο να δουλεύει για τα κόμματα και τη Βουλή.

Αυτή τη στιγμή ένα άλλο δημόσιο δουλεύει για τα κόμματα και τη Βουλή κι εμείς το κάναμε πράξη. Πήραμε ούτε καν τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους που δικαιούτο το Ποτάμι, το κάναμε πράξη, δεν περιμένουμε μόνο να το κάνουν τα άλλα κόμματα. Λέμε λοιπόν περιορισμός των ανθρώπων του δημοσίου που δουλεύουν στα κόμματα.

Λέμε επίσης ότι οι μεγάλες θέσεις, δηλαδή αυτό που λένε και οι Γενικές Γραμματείες, δεν πρέπει ο καθείς Υπουργός να διορίζει τους δικούς του. Θέλουμε διορισμό μέχρι και του ενός υπαλλήλου που επιλέγει ο Υπουργός μέσω ΑΣΕΠ, θέλουμε διάφανα δημόσια κριτήρια. Αν επιβληθούν αυτοί οι δύο κανόνες που σας λέω θα δείτε ότι σε έξι μήνες πολλοί κομματικοί θα είναι άνεργοι και το δημόσιο θα αποκτήσει υγιή στελέχη από την αγορά και όχι κομματικούς υπαλλήλους.

ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ: Εγώ να κάνω μία ερώτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είπατε στην ομιλία σας ότι θα προτείνετε ο ΕΝΦΙΑ να αποδίδεται στους Δήμους, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρόλα αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά, έχει περικοπεί πάρα πολύ ο προϋπολογισμός τόσο των Δήμων και οι Περιφέρειες τα μόνα έργα πλέον που εκτελούν είναι αυτά που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ και τα οποία κινδυνεύουν πάρα πολύ καθώς δεν εγκρίνονται πλέον και βλέπουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Ποια είναι η πρόταση του Ποταμιού για το μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να έχει η χώρα αυτή, η οποία είναι απολύτως αυτή τη στιγμή εξαρτώμενη από την κεντρική εξουσία και από τα Υπουργεί;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, οι προτάσεις μας σε πάρα πολλούς τομείς δεν είναι δικές μας, δεν είμαστε παντογνώστες.

Οι προτάσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι του Μπουτάρη, που είναι και σήμερα εδώ, είναι των ανθρώπων που έχουν δουλέψει στους Δήμους. Όταν βρισκόμαστε κι όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη και βλέπω κάθε φορά τον Μπουτάρη, δεν είναι για να πιούμε καφέ, είναι για να συζητήσουμε αυτά που με ρωτάτε. Εκεί έχουμε καταλήξει σε αυτές τις προτάσεις. Είναι το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό.

Ο ΕΝΦΙΑ, ένας ανελαστικός φόρος άδικος ως ευθεία γραμμή, αλλά που βεβαίως τον έχει ανάγκη σήμερα η Πολιτεία, θα πρέπει να περάσει στους Δήμους. Πως μπορεί ο άνθρωπος να αξιολογήσει και να βαθμολογήσει τις περιοχές, να δει τι πρέπει να πληρώνει αυτή η περιοχή και τι πρέπει να πληρώνει η άλλη περιοχή;

Εμείς λοιπόν λέμε ο ΕΝΦΙΑ, 4 δις περίπου είναι, έτσι; Πάει στους Δήμους, που είναι το αντίστοιχο ποσό που παίρνουν. Και από κει και πέρα λέμε εδώ δημόσια ότι οι Δήμοι και θέλω να το πω, δεν ξέρω αν είναι ο Περιφερειάρχης εδώ, ότι οι Δήμοι είναι η μεγάλη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει και η Περιφερειακή Διοίκηση που θα βοηθάει στα έργα, θα συντονίζει, να μην κάνει ένας Δήμος κόντρα με κάποιον άλλον. Αλλά πρέπει σε μια λογική άμεσης Δημοκρατίας να περάσουμε σε ένα ουσιαστικό αποκεντρωμένο σύστημα όπου οι Δήμοι θα αποφασίζουν, όχι θα αποφασίζουν όμως απλώς να λέμε. Γι΄ αυτό το λέμε, όχι φέρτε μου λεφτά να δω τι θα κάνω.

Γιατί και στους Δήμους υπάρχουν οι αρρώστιες του παλιού πολιτικού συστήματος, πολύ μεγάλη διαφθορά. Και εδώ ειδικά στη Θεσσαλονίκη το έχετε ζήσει και το ξέρετε από κάποιους του προηγούμενου καθεστώτος που έρχεται τώρα να μας σώσει τι κάνανε στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Εμείς λοιπόν λέμε τίποτα αφύλαχτο, όχι ο πλούτος του ελληνικού λαού αφύλαχτος, αλλά από την άλλη θα πρέπει σταδιακά να περάσουμε στις μικρές Κυβερνήσεις των Δήμων, αυτή είναι η άποψή μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε το τρίτο μνημόνιο προβλέπει πράγματα τα οποία αποτελούν γκρίζες ζώνες. Δεν έχουν βγει εφαρμοστικοί νόμοι δεκάδες, δεν ξέρουμε από πού θα γίνουν περικοπές. Εσείς βέβαια το έχετε ψηφίσει ως κόμμα.

12,5 δισεκατομμύρια ευρώ φόροι έχουν να πληρωθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουμε περικοπές 3,3 δις ευρώ στις συντάξεις, δεν ξέρουμε από πού, δε μας λέει κανείς. Θα έχουμε περικοπές προνοιακών επιδομάτων 0,5% του ΑΕΠ, πάλι δεν ξέρουμε από πού, κανείς δε μας λέει.

Θέλετε να πάτε, εάν ο λαός σας δώσει αυτό το δικαίωμα, σε μία συγκυβέρνηση για ένα πρόγραμμα το οποίο πιθανότατα δε βγαίνει;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω και να σας πω πρώτα κάτι, γιατί αφήνετε ένα υπονοούμενο και καλά κάνετε, αλλά κι εγώ πρέπει να απαντήσω, έχετε πει πάνω από μία φορά σήμερα "αυτό το μνημόνιο το έχετε ψηφίσει". Δεν το έχουμε φέρει όμως εμείς στη χώρα.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, είχαμε λοιπόν μία λύση. Ή να πούμε όχι και να κατρακυλήσουμε στη δραχμή και σε όλο το εφιαλτικό σενάριο ή να πούμε ναι. Και υπεύθυνα, αντί να καθίσουμε απέξω και να πετροβολάμε και να λέμε εμείς παιδιά είμαστε απέξω, είμαστε αθώοι του αίματος και να μπορούμε να καλπάζουμε δημοσκοπικά, όπως μας προτείνανε διάφοροι φίλοι "μείνε απέξω, μη λερώσεις τα χέρια σου", εμείς είπαμε ότι πρυτανεύει η απόφαση να παραμείνουμε χρήσιμοι σε αυτή τη χώρα και γι΄ αυτό ακριβώς είπαμε ότι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους θα έχει την υπογραφή και του Ποταμιού. Δεν το παίρνουμε πίσω.

Από κει και πέρα είναι μια δύσκολη εφαρμογή, δεν είναι όμως κάτι αδύνατο. Και να σας πω κάτι, επειδή κι εδώ δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις; Να σας το πω. Θέλουμε να έχουμε επόμενο μνημόνιο; Εγώ λέω όχι, δε θέλουμε και τέταρτο μνημόνιο και η λύση για να μην έχουμε τέταρτο μνημόνιο είναι να υπάρξει μια κοινωνική συμμαχία, που θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και θα μας πάει σε ανάπτυξη. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, πάντα θα πηγαίνουμε σκυφτοί να ζητάμε τη λύση από την κάθε κα Μέρκελ.

Αυτή είναι η διαφορά μας, εμείς είπαμε η λιτότητα και τα δανεικά δεν είναι η λύση, να πάρουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, αλλά αν δεν καταφέρουμε να παράγουμε τον δικό μας πλούτο θα είμαστε πάντα γονατιστοί απέναντι σε αυτούς που διαθέτουν το χρήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ επειδή έχω την πολυτέλεια να μιλώ μαζί σας ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα παραχωρήσω από άλλη μία ερώτηση στους δύο καλούς συναδέλφους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, κακές ερωτήσεις όμως θέλω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άλλες ήταν καλές;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πως κάτι, επιτρέψτε μου. Κάντε την ίδια πρόταση στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μεϊμαράκη, κάντε την ίδια πρόταση. Γιατί θέλουν να φτιάξουν ένα στημένο debate, όπου οχτώ Πολιτικοί Αρχηγοί θα απαντούν σε ερωτήματα-κονσέρβα. Ξέρεις, κάνε μου ένα ερώτημα να απαντήσω ένα λεπτό, να μην έχεις δικαίωμα να επανέλθεις στην ερώτηση. Κάντε λοιπόν την πρόσκληση και στους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς να έρθουν εδώ, να απαντήσουν στα ερωτήματα των Δημοσιογράφων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Πολύ ωραία ιδέα και σας εγγυώμαι ότι αύριο κιόλας θα τους το προτείνω εγώ προσωπικά. Λοιπόν δύο κακές ερωτήσεις μία από τον καθένα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νωρίτερα αναφερθήκατε στο νόμο Μπαλτά, στο νόμο για την παιδεία. Έχετε σκοπό εφόσον μπείτε σε μια κυβερνητική συνεργασία να επαναφέρετε το νόμο Διαμαντοπούλου ως είχε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η πρότασή σας;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι νόμοι φτιάχνονται κάποιες χρονικές στιγμές για να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο νόμος που λέτε βεβαίως ήταν ένα θετικό στίγμα του πολιτικού συστήματος εκείνη τη στιγμή και ήταν επιβεβαιωμένος από μια συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής. Είχε πολλές σωστές ρυθμίσεις, είχε και λάθη όμως, τα οποία τα έχουμε δει.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε όχι στο νόμο Μπαλτά, όχι άλλο Μπαλτά στην παιδεία και ταυτόχρονα να κάνουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα αντιγράφοντας τη λέξη που τη λέω και με κατηγορούν πολλοί που τη λέω αλλά εγώ θα την ξαναπώ, αντιγράφοντας τα εκπαιδευτικά συστήματα που ζηλεύουμε.

Υπάρχουν εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο που τα ζηλεύουμε στις ιδιωτικές μας συζητήσεις και αρνούμαστε να τα αντιγράψουμε.

Επειδή δεν έχουμε χρόνο να ανακαλύψουμε ξανά την πυρίτιδα, μια νέα πυρίτιδα, εμείς είμαστε υπέρ της αντιγραφής του καλού. Να πάμε στις σκανδιναβικές χώρες και να αντιγράψουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα, να πάμε να διορθώσουμε τα δικά μας «παραγοντίστικα» της Εκπαίδευσης, ανοίγοντας τα παράθυρα και βάζοντας νέους κανόνες στην Εκπαίδευση.

Η Ελλάδα μπορούσε εκτός όλων των άλλων να μην φεύγουν τα παιδιά, σημαντικό. Να έχουμε πολλούς καλούς επιστήμονες ακόμη περισσότερους, σημαντικό. Μπορούσε να βγάλει πολλά λεφτά από την παιδεία. Όλος ο αραβικός κόσμος που ήθελε να σπουδάσει στην Ελλάδα, ήθελε να σπουδάσει στην Ελλάδα και εμείς τους είπαμε «δεν θέλουμε να σπουδάσετε εδώ, φύγετε, πηγαίνετε στην Τουρκία, πηγαίνετε στην Αλβανία, πηγαίνετε στην Κύπρο». Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία.

Ελπίζω, αν ποτέ μας δοθεί η ευκαιρία εμείς να επαναφέρουμε την πραγματικότητα στο θέμα της παιδείας.

Και εκτός χρόνου επιτρέψτε μου να πω κάτι. Είναι φοβερό! Υπεραμύνονται κάποιοι της κατάστασης στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Με μια λεπτομέρεια: τα παιδιά τους σπουδάζουν έξω. Τα παιδιά του πολιτικού συστήματος που μας κυβερνάει και που μας κυβερνούσε, σπουδάζουν έξω. Παίρνουν τα παιδιά τους, όπως παίρνουν και τον γιατρό τους και πάνε στα ιδιωτικά Κέντρα και αφήνουν τη δημόσια Εκπαίδευση, την δημόσια Υγεία να βουλιάζει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο, ούτε από τον Τσίπρα ούτε από τον Μεϊμαράκη, αλλά ούτε και από τον Θεοδωράκη. Από το αδιέξοδο θα βγούμε αν αλλάξουμε μυαλά. Ποιοι πρέπει να αλλάξουν μυαλά; Μήπως οι πολίτες που ψηφίζουν βουλευτές και Κόμματα και εκλέγουν όσους κυβερνούν εδώ και αρκετά χρόνια;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουν μεγάλη ευθύνη και οι πολίτες βέβαια. Αλλά ξέρετε; Εμείς γιατί κάναμε το Ποτάμι και γιατί αφήσαμε τη σιγουριά; Γιατί εμείς αφήσαμε τη σιγουριά. Εμείς δεν ήμασταν άεργοι, ούτε ήμασταν στο σβήσιμο της καριέρας μας. Ήμασταν τη στιγμή που ο περισσότερος κόσμος μας χειροκροτούσε, ήμασταν στη στιγμή που είχαμε δυνατότητα να έχουμε καλά συμβόλαια σε οποιοδήποτε ελληνικό κανάλι. Εμείς γιατί το κάναμε; Γιατί θεωρούσαμε ότι δεν είχαν δοθεί στον ελληνικό λαό οι εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να δοθούν.

Αυτό έκανε το Ποτάμι. Είπε: δεν μπορεί το παλιό, αντί να μουρμουράμε και να λέμε «ας έρθει κάποιος, ας έρθει κάποιος» είμαστε εμείς. Προσπαθούμε. Και είπαμε μακάρι να έρθουν κι άλλοι, κι άλλα καινούργια Κόμματα να συμπαραταχτούν με τις νέες ιδέες. Δεν ήρθαν. Εμφανιστήκαμε εμείς.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, μπορούμε τα πράγματα να τα κάνουμε διαφορετικά.

Και να σας πω: δεν είναι ότι έχουμε διαβάσει παραπάνω βιβλία –που μπορεί και να έχουμε διαβάσει- είναι κυρίως γιατί είμαστε παιδιά αυτών των δρόμων, αυτής της κοινωνίας. Μεγαλώσαμε στα προάστια της δουλειάς και επιτρέψτε μου ένα προσωπικό τόνο, απάντηση και σε κάτι άλλο που είπε πριν ο φίλος μου.

Εμείς παιδευτήκαμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Δεν μας τη χάρισαν ούτε οι φίλοι μας οι πλούσιοι, ούτε οι πλούσιοι γονείς μας, ούτε κάποιοι που μας έπιασαν από το χέρι και μας έβαλαν σε ένα κόμμα να πληρωνόμαστε από τα 16 μας. Εμείς χτίσαμε τη ζωή μας, πετράδι – πετράδι με αποτυχίες, με λάθη, αλλά τη χτίσαμε. Είμαστε γέννημα αυτής της κοινωνίας και νομίζω ότι αυτό το προτέρημα είναι που κάποια στιγμή θα το αναγνωρίσει ο κόσμος.

Προφανώς πρέπει να αλλάξει μυαλά και πρέπει κυρίως ο κόσμος να σκεφτεί ότι έδωσε πολλές ευκαιρίες στο παλιό σύστημα. Μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, μην πιστέψει και ειδικά η Θεσσαλονίκη πρέπει να δώσει το προβάδισμα. Δεν υπάρχει περιθώριο για συγχωροχάρτι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος, όχι άλλες προδοσίες, να δώσει λίγο χώρο ο κόσμος σε αυτούς που λένε την αλήθεια.

Να σας πω κάτι και τελειώνω εδώ, να πω κάτι στους φίλους μας που μας ακούν: δεν είσαι σαν κι αυτούς, άρα μην τους ψηφίζεις. Έχεις βασανιστεί, έχεις στήσει την οικογένειά σου πάνω στη δουλειά. Αυτή είναι η προσφορά σου. Δεν είσαι σαν κι αυτούς. Άρα μην τους ψηφίζεις, μην ψηφίζεις τους άεργους, μην ψηφίζεις τους κομματικούς σωλήνες.

Ψήφισε τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει και που από την πρώτη στιγμή μπήκαν στην πολιτική για να σου πουν αλήθεια και όχι φούμαρα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλό βράδυ σε όλους σας. Κύριε Πρόεδρε καλή δύναμη και καλό αγώνα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

31 Αυγούστου 2015