13 Δεκεμβρίου, 2018

«Σχεδιασμός για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες κάλπες»

Γιώργος Μαυρωτάς

Την ανάγκη αναπτυξιακής κατεύθυνσης του προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθεί η παραγωγή πλούτου που θα χρηματοδοτήσει και το κοινωνικό κράτος, κατέδειξε ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη σημερινή παρουσία του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής με την Κέλλυ Κοντογεώργη.

Επεσήμανε πως η περυσινή πρόβλεψη για αύξηση του Α.Ε.Π. 2,5% περιορίστηκε τελικά σε 2% ενώ, γεγονός ακόμα πιο ανησυχητικό, ο ενδεικτικός των επενδύσεων δείκτης Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου αντί του προβλεφθέντος 11,4% φθάνει, υπό αίρεση μάλιστα σε μόλις 0,8%. Διαπίστωσε πως τα υπερπλεονάσματα δημιουργούνται και διανέμονται ως αποτέλεσμα του αρμέγματος του περισσότερο δημιουργικού κομματιού της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, το οποίο εργάζεται για να καταβάλλει φόρους και εισφορές, χωρίς κίνητρα για περαιτέρω παραγωγή. Εξήγησε πως η Κυβέρνηση επιλέγει μεταξύ εναλλακτικών, με ορίζοντα τις επόμενες κάλπες και όχι γενιές.

Έκρινε πως η επίλυση του Μακεδονικού μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακή χροιά, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, με προϋπόθεση η Ελλάδα να αναδειχθεί ως πυλώνας σταθερότητας και να ηγεμονεύσει εντός Βαλκανίων μέσω της οικονομίας της παραγωγής και του πολιτισμού της, εκτιμώντας πως οι αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις, βελτιώνουν τις σχέσεις των λαών, γενικότερα. Επέμεινε πως το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών επιλύει οριστικά προβλήματα όπως αυτά του αλυτρωτισμού και της ιστορικής παραχάραξης. Υποστήριξε πως οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του Ποταμιού επί της συμφωνίας αντανακλούν τις απόψεις των ψηφοφόρων του. Έκρινε πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της συμφωνίας αποτελεί η εργαλειοποίησή της, με αποτέλεσμα τεχνητούς διαχωρισμούς προδοτών/ακροδεξιών, θεωρώντας όλους πατριώτες με διαφορετική άποψη. Απέρριψε το ενδεχόμενο διάλυσης του Ποταμιού εξαιτίας του Μακεδονικού, καθώς και οι 6 βουλευτές στηρίζουν πλήρως τη βασική ατζέντα του κόμματος.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αναρωτήθηκε πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα σε ένα ενδεχόμενο Grexit το 2015, όταν η Μεγάλη Βρεττανία αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες προκειμένου να υλοποιήσει το Brexit. Εκτίμησε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πως οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς στην Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί δύο απολύτως διακριτά στρατόπεδα, αυτό των οπαδών της εθνικής περιχαράκωσης και αυτό των θιασωτών της ευρωπαϊκήςη ολοκλήρωσης, με το Ποτάμι να εντάσσεται στους τελευταίους. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συνυπολογίζουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όλες τις συνιστώσες της βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Ολοκληρώνοντας, παρουσίασε την πρόταση του Ποταμιού για τη διαδικασία Προεδρικής εκλογής, με πρόβλεψη, στην περίπτωση ανάγκης τρίτης ψηφοφορίας, εκλογής με απλή πλειοψηφία, από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, με συμμετοχή επιπλέον των 300 Βουλευτών, των 21 Ευρωβουλευτών, των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά Δήμων. Απέρριψε την πρόταση εκλογής του Προέδρου απ’ ευθείας από τους πολίτες, προς αποφυγή φαινομένων δυαρχίας, με τον Πρόεδρο να έχει δυσανάλογη προς τις αρμοδιότητές του ισχυροποίηση. Υποστήριξε, τέλος, πως το κλίμα στην αρμόδια επιτροπή είναι περισσότερο συναινετικό από ότι δείχνουν οι «κοκορομαχίες» της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ουσιαστική δουλειά.

Δείτε το βίντεο:

*O Γιώργος Μαυρωτάς είναι αντιπρόεδρος του Ποταμιού