13 Φεβρουαρίου, 2019

Ρεαλιστές ή προδότες; Μειοδότες ή Ελληναράδες;

Γιώργος Δημακόπουλος

Πόσες φορές τσακώθηκες και λογομάχησες με φίλους σου για το Μακεδονικό; Πόσες φορές θα τσακωθείς για το Κυπριακό ή για κάποιο άλλο εθνικό θέμα; Γιατί χρειάζεται να τσακωνόμαστε, γιατί πρέπει να διαφωνούμε; Γιατί δεν ζητάς μια κοινή εθνική απόφαση από όλα τα κόμματα; Μια κοινή απόφαση; Πόσο δύσκολο είναι; Να μπορούν να την υποστηρίξουμε όλοι οι Ελληνες. Γιατί να είμαστε πάντα διχασμένοι; Ποιους εξυπηρετεί, πέρα από το μικροκομματικό παιχνίδι των κομμάτων;

Θέλουμε μια κοινή εθνική γραμμή ή νταβαντούρι και αφορμή να φωνάζουμε για προδότες και μειοδότες; Μήπως προτιμάμε τις φωνές;
Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν προδότες, δεν υπάρχουν πατριώτες. Υπάρχει μόνο ο τρόπος που θα φτάσεις στην επίλυση του προβλήματος. Και από την άλλη υπάρχει το μικροκομματικό παιχνίδι, τι προτείνει η εκάστοτε κυβέρνηση για να προτείνει το αντίθετο η εκάστοτε αντιπολίτευση. Έτσι χωριζόμαστε σε στρατόπεδα. Εμείς ή αυτοί. Οι μειοδότες και οι ελληναράδες. Η πολιτική με ποδοσφαιρικούς όρους. Φωνές αντί για διάλογος. Αντί για μια κοινή απόφαση, θεατρικές κραυγές διαφωνούντων. Και οι θέσεις των κομμάτων αντίστοιχες με την θέση στα έδρανα της βουλής. Μια πρόταση είναι θετική και αναγκαία όταν είσαι στην κυβέρνηση, και αρνητική και μη επείγουσα όταν είσαι στην αντιπολίτευση.

Στο Μακεδονικό από νωρίς το Ποτάμι είχε προτείνει τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είχε φέρει και σχετική πρόταση νόμου στην Βουλή από τον Δεκέμβριο του 2016. Ιδια πρόταση είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει και η ΝΔ. Και το ΚΙΝΑΛ. Μην περιμένεις αντίστοιχη πρόταση από τους ακραίους των ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή, αυτούς τους θρέφει το μίσος, όχι η συμφιλίωση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα την συζητήσει την πρόταση νόμου για ΣΕΑ. Δεν το έκανε. Ούτε τον Μάρτιο του 2018, μετά την συνάντηση Θεοδωράκη -Τσίπρα στο Μαξίμου πριν την συμφωνία των Πρεσπών, το έκανε. Το υποσχέθηκε ξανά σε όλους τους πολίτες και δεν το έκανε. Και τώρα ανοίγει την συζήτηση για το Κυπριακό. Στο φλου.

Ο ένας δρόμος είναι να συνεχίσουμε τον διχασμό και το όχι σε όλα, χτίζοντας καριέρες και για τους μεν και για τους δε. Ο άλλος δρόμος είναι να απαιτήσουμε από τα κόμματα (που ψηφίζουμε στις εκλογές) να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για ΣΕΑ. Να δεσμευτούν ότι θα θεσπιστεί άμεσα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ότι όλοι μαζί θα χαράξουν μια κοινή θέση και απόφαση για το Κυπριακό. Για αρχή. Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να ασκείται μόνο από την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε είναι ΝΔ, είτε Σύριζα, είτε άλλο κόμμα.
Οι πολιτικοί οφείλουν να ενώσουν τους Ελληνες πολίτες, όχι μόνο τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους. Ωστε αντί για «εμείς ή αυτοί», να λειτουργούμε όλοι μαζί.

*O Γιώργος Δημακόπουλος είναι στέλεχος στο Ποτάμι

Πηγή: pelop.gr