25 Ιουλ, 2016

Προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ζήτημα των 8

Ηλίας Τασόπουλος

Στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη της δημόσιας τηλεόρασης φιλοξενήθηκαν ο εμπειρογνώμων Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δρ. Ηλίας Τασόπουλος και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κύριο Ηρακλής Ακτύπης.

Σε ερώτηση για την προοπτική σύγκλισης του κεμαλικού με το κυβερνών κόμμα των Ισλαμιστών του Ερντογάν, ο κ. Τασόπουλος τόνισε πως η στόχευση του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται στην Ανατολή ,ενώ των Κεμαλιστών προς την Δύση, καθιστώντας τις πορείες τους αποκλίνουσες. Η αχλή της απόπειρας πραξικοπήματος εμποδίζει ενδεχομένως να δούμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει μία μεγάλη καμπάνια αποδυτικοποίησης της Τουρκίας, η οποία θα τον οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ελίτ που ενστερνίζονται τις αξίες του Ευρωπαϊκου Πολιτισμού.

Σε σχέση με το ζήτημα έκδοσης των 8 στρατιωτικών που κατηγορούνται από την Τουρκία για απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Τασόπουλος τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι τι τους περιμένει στην Τουρκία, παρά η φύση του αδικήματος. Οι Ευρωπαϊκές χώρες παραδοσιακά, δείχνουν μεγάλη αμφιθυμία να εκδώσουν πολιτικούς αντιπάλους του Τουρκικού καθεστώτος, καθώς η συμπεριφορά που επιδεικνύεται στους κρατουμένους και η ποινή που τους επιβάλλεται δεν αντιστοιχεί στα Ευρωπαϊκά πρότυπα του κράτους δικαίου.
Εάν το ζήτημα ήταν πολιτικό, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε συνέπεια στην ασφάλεια της χώρας αλλά και της περιοχής.Αυτό το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα απαρτίζεται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, τη στρατιωτική ηγεσία και εγνωσμένης αξίας ακαδημαϊκών και πρέσβεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, καθώς το ζήτημα αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οποιαδήποτε είδους πολιτική παρέμβαση δεν συνάδει προς την υπεράσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά