22 Μαΐου, 2019

Πρέπει να σοβαρευτούμε! Με τις ευρωεκλογές δεν παίζεις…

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Γιατί με τον Θεοδωράκη και γιατί με το Ποτάμι στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Το Ποτάμι είναι το μόνο ελληνικό κόμμα αυτή τη στιγμή που επιθυμεί να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επόμενη φάση της εξέλιξής της, δηλαδή στην ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Αυτό από μόνο του είναι ένας άριστος λόγος για να στηριχθεί το Ποτάμι. Δεν το έχει πει κανείς άλλος!

Εάν εκλεγείτε ποια θα είναι τα θέματα που θα υπερασπιστείτε στην Ευρωβουλή;

Πηγαίνουμε στην Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός είναι ο τομέας που αφορά κάθε πολίτη χωριστά και που η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τον έχει παραμελήσει. Θέλω να θυμίσουμε στους εταίρους μας ότι είμαστε κι εμείς εδώ, οι απλοί πολίτες.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;

Είναι η επόμενη πενταετία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε την Ευρώπη των λαϊκιστών, των ψεκασμένων και των ακροδεξιών; Όχι, βέβαια! Θέλουμε την Ευρώπη της πρωτοπορίας, της καινοτομίας και της ανοιχτής κοινωνίας! Και είμαστε οι περισσότεροι.

Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται πως ψήφος στο Ποτάμι είναι «χαμένη ψήφος»;

Ουδείς το ισχυρίζεται πια αυτό. Είναι η πιο κερδισμένη ψήφος, γιατί εκπροσωπεί πιο αυθεντικά από όλα τα κόμματα τον κεντρώο ψηφοφόρο. Δεν είναι ούτε το μουσειακό έκθεμα του ΚΙΝΑΛ, ούτε η παλιακιά ΝΔ.

Ποιος είναι ο στόχος του Ποταμιού στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Είναι η εξακολούθηση της πορείας του εντός του Ευρωκοινοβουλίου και η δημιουργία μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα μιας νέας μεγάλης παράταξης: της “Ευρωπαϊκής Αναγέννησης”. Να ανατρέψουμε την μούχλα της συντήρησης των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες!

Πολλοί προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν» την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία το Ποτάμι στήριξε προκειμένου να εκλεγούν ευρωβουλευτές προκειμένου όπως λένε να «μπλοκάρουν» την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Τι τους απαντάτε;

Ας μην παραχαράσσουμε την ιστορία: η Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην Ευρώπη. Σε μερικά χρόνια θα ανήκει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας ή δύο ευρωβουλευτές δεν μπορούν να ανακόψουν αυτήν την πορεία και δεν πρέπει. Θα είναι σαν να απομακρύνουμε την Ευρώπη από την Ελλάδα!

Γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη;

Γιατί είναι το συνώνυμο της αδελφοσύνης των λαών και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι οι εχθροπραξίες μεταξύ μας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιθυμούν να μετατρέψουν την ψήφο των ευρωεκλογών σε… εθνική ψήφο. Συμμερίζεται το Ποτάμι αυτή την στρατηγική;

Αντίθετα, εμείς καταγγέλλουμε αυτή την δημοσκοπική αντίληψη των εκλογών και μιλάμε αποκλειστικά για ευρωπαϊκά θέματα.

Ακραία στοιχεία και λαϊκιστές επιθυμούν να διαλύσουν την ΕΕ. Το βλέπουμε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Πως απαντάτε σε αυτές τις προκλήσεις;

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους κινδύνους σε αυτές τις εκλογές. Το πρόβλημα με τις δικές μας γενιές είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα χάσουμε αν διαλυθεί η Ε.Ε. Δεν έχουμε ιδέα. Καλύτερα να μην το αναζητήσουμε. Βλέπετε τί γίνεται στην Βρετανία, δεν τολμούν καν να ψηφίσουν κοινοβουλευτικά την αποχώρηση τους. Πρέπει να σοβαρευτούμε, δεν παίζεις με τις ευρωεκλογες.

ΠΗΓΗ: GRTimes.gr

* Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος, ακτιβιστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι