11 Ιουνίου, 2019

Πρέπει να ξεχάσουμε τις καραμέλες και τα κλισέ του παρελθόντος, εάν θέλουμε να είμαστε μια χώρα με ευκαιρίες, που κοιτάει μπροστά

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Συνέντευξη της Βουλευτή Β΄ Αθήνας με το Ποτάμι, Αντιγόνης Λυμπεράκη, στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής έδωσε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Βουλευτής Β΄ Αθήνας με το Ποτάμι, το βράδυ της Πέμπτης 06 Ιουνίου 2019 και την Αλεξία Κουλούρη σχετικά με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν.

Εκκινώντας την συζήτηση από την διαφορά των 10 μονάδων που ανέδειξαν οι Ευρωεκλογές, η καθηγήτρια οικονομικών τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν δημιουργείται θεσμικό ζήτημα για την λειτουργία μίας κυβέρνησης. Δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες μίας αδημονίας να νικήσει η μεν ΝΔ κατά κράτος και να νικηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κράτος, δίνοντας μία παράσταση νίκης. «Το πολιτικό σύστημα παίζει ένα Game of Thrones, τρέφοντας μία υποκρισία πέρα από τις πραγματικές κινήσεις αποχής από την Βουλή». Η πραγματικότητα αυτήν την στιγμή στην πολιτική σκηνή είναι απογοητευτική με το γενικό καλό να έρχεται για μια ακόμα φορά σε δεύτερη μοίρα.

Συνεχίζοντας, η βουλευτής του Ποταμιού, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένα άλλο θλιβερό σημείο εντοπίζεται  στην υπερβολική και συστηματική επίκληση περί αντισυνταγματικότητας κάθε φορά που εγείρεται διαφωνία ή κριτική. Η επίκληση του Συντάγματος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε διαφωνία αντί να διατυπώνονται επιχειρήματα και να γίνεται συζήτηση. Δείχνει μια βιασύνη να κλείνουν, αντί να ανοίγουν, τα θέματα. Έτσι έγινε και με τον Ποινικό Κώδικα. Ο Ποινικός Κώδικας έπρεπε να περάσει διότι ήταν αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του μετά από 70 χρόνια και το αφήγημα «αποχωρώ για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά ταυτόχρονα με βολεύει να περάσουν νομοθετικά όσες εκκρεμότητες υπάρχουν χωρίς να λερώσω τα χέρια μου» δεν ωφελεί κανέναν.

Ερωτώμενη σχετικά με την κατάργηση του αφορολογήτου, η κυρία Λυμπεράκη τόνισε πως το κομμάτι του πληθυσμού που βαρύνεται με φόρους είναι μικρό σε σχέση με το υπόλοιπο, που σημαίνει πως οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν ξανά και ξανά όταν πρέπει να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήτοι η μείωση του αφορολόγητου, είναι κατά κανόνα μία πολύ σωστή κίνηση, υπό τον όρο πως ταυτόχρονα μειώνονται και οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε το ίδιο αποτέλεσμα να διαχέεται δίκαια σε ευρύτερο φάσμα πολιτών.

Μετατοπίζοντας τη συζήτηση στην έκθεση της Κομισιόν, η βουλευτής του Ποταμιού ανέφερε πως η έκθεση παραθέτει δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον διατηρεί μία αμφιβολία κατά πόσο η κυβέρνηση μετρά σωστά το κόστος των πολιτικών κινήσεών της όσον αφορά στα επιδόματα. Και δεύτερον, τονίζει πως τα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας δεν λειτουργούν ως τέτοια γιατί δεν λιγοστεύει η φτώχεια των πιο φτωχών, απλώς ανακουφίζεται μία ομάδα που δεν ανήκει σε εκείνους με τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Πριν από την κρίση, η φτωχότερη ομάδα του πληθυσμού ήταν οι ηλικιωμένοι, ενώ τώρα είναι οι άνεργοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι στενάχωρο πώς  ο πρωθυπουργός έκανε την κίνηση ανακούφισης στηριγμένος σε δεδομένα που έχουν πάψει να ισχύουν εδώ και χρόνια. Απογοητευτικό είναι επίσης το γεγονός  πως σε μία έκθεση που δεν είναι εχθρική προς την κυβέρνηση και την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός  απαντάει χρησιμοποιώντας τη ρητορική των ημερών του δημοψηφίσματος με τη δαιμονοποίηση της Ευρώπης και κάνοντας μια βουτιά στο παρελθόν. 

Κλείνοντας, καθηγήτρια οικονομικών είπε με ειλικρίνεια, πως πρέπει να ξεχάσουμε τις καραμέλες και τα κλισέ του παρελθόντος εάν θέλουμε να είμαστε μια χώρα με ευκαιρίες, που κοιτάει μπροστά, και επιχειρώντας να συγκρατήσουμε τη φυγή των δυναμικών ανθρώπων προς το εξωτερικό. Εάν δεν θέλουμε να είμαστε μια χώρα με αναιμική ανάπτυξη, πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά και με τόλμη. «Δυστυχώς όλοι, όντες στην αντιπολίτευση ακολουθούν ένα αφήγημα και όταν έχουν την εξουσία πράττουν εντελώς διαφορετικά και πολύ φοβάμαι πως και η ΝΔ θα ακολουθήσει την περπατημένη οδό».

Δείτε το βίντεο: