27 Απριλίου, 2014

Οι απαντήσεις της Θράκης

Ποτάμι

Την Κυριακή, το Ποτάμι βρέθηκε στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερωτήσεις φίλων και δημοσιογράφων από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη εστίασε μεταξύ άλλων στις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

«Έκανα μια μεγάλη βόλτα το πρωί με τα πόδια και πήγα σε ωραίες γειτονιές, πήγα όμως και σε πολύ άσχημες που είναι προσβολή για την πόλη. Ξέρετε πόσα εκατομμύρια των εκατομμυρίων έχουν δοθεί κατά καιρούς από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τους Ρομά; Πού είναι αυτά τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια άσκησε έντονη κριτική στη συγκεντρωτική πολιτική των τελευταίων ετών που θέλει την Αθήνα το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων της χώρας. «Δεν μπορεί το κέντρο διανομής χρημάτων να είναι η πλατεία Συντάγματος, πρέπει να είναι η περιφέρεια», τόνισε με νόημα.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη σχέση κράτους-εκκλησίας, ήταν ξεκάθαρος. «Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το κράτος δεν μπορεί να είναι ταυτόσημο με την εκκλησία. Σεβόμαστε τη λειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Οι εκκλησίες μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία, αρκεί και αυτές να συγκρουστούν με τη σειρά τους με οπισθοδρομικές απόψεις».

Ερωτώμενος για την ανάγκη ή όχι φύλαξης των συνόρων είπε ότι πρέπει να καταλάβει η Ε.Ε. ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως και το κόστος της διαφύλαξης αυτών των συνόρων πρέπει να βαραίνει την Ε.Ε. και όχι την ελληνική κοινωνία.

Στην ερώτηση αν η φύλαξη των συνόρων πρέπει να αφορά και τους μετανάστες απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα και προκαλεί εντύπωση η πρόσφατη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «όχι στους τροχονόμους, όχι στη Σένγκεν, όχι στη Φρόντεξ». «Είναι ανεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά, «όταν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες να λες ‘ανοιχτά σύνορα’ ή να λες ότι το κόστος φύλαξης των συνόρων πρέπει να φορτωθεί στον ελληνικό λαό και όχι στην Φρόντεξ».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ποταμιού κατήγγειλε ότι οι δήμοι αρνούνται να παραχωρήσουν εκλογικά περίπτερα στο κόμμα του με το πρόσχημα ότι δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. «Ξεκινάμε με τις ευρωεκλογές γιατί δεν έχουμε λεφτά και θα δώσουμε έναν σημαντικό αγώνα σε μικρό γήπεδο», δήλωσε σχετικά.