23 Ιουλίου, 2018

Παιχνίδι εντυπώσεων της Ρωσίας για ΠΓΔΜ και Σερβία, η πρόσφατη κρίση

Γιώργος Κακλίκης

Δεν είναι καθόλου ευχάριστη μία τέτοια εξέλιξη ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν στην ιστορία τους σε βάθος χρόνου πολύ καλές σχέσεις, σχολίασε ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε όμως ότι από την άλλη πλευρά η Ρωσία έχει προκαλέσει ερωτηματικά με την στάση των τελευταίων ετών και οι απορίες αυξάνονται όταν ακούμε αυτή την αιφνίδια τροπή των πραγμάτων χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες. Αυτά μας έρχονται ως πληροφόρηση, τόνισε ο κ. Κακλίκης, είναι στοιχεία τα οποία διοχετεύονται προς τον τύπο και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Επεσήμανε όμως ότι εκείνο που του έκανε εντύπωση ήταν όταν στις 18 του μηνός, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας έκανε μία ανάρτηση στο twitter ασκώντας κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι αυτή προκάλεσε ρήγμα και στο εξωτερικό της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Κάνει εντύπωση να ακούς από φίλη χώρα, δήλωσε ο κ. Κακλίκης, να ασκεί ανοιχτή κριτική για μια συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ δύο χωρών, όταν η ίδια με τη συμπεριφορά της αποδεικνύει ότι δεν έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το τι σκέφτεται η μια ή η άλλη χώρα, αλλά τι σκέφτεται η ίδια για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι όσα έχουν συμβεί από ρωσικής πλευράς έχουν εκπλήξει όχι μόνον την κυβέρνηση, αλλά και την κοινή γνώμη, που έχει μείνει εμβρόντητη από την εκτύλιξη των γεγονότων. Βλέπουμε ότι έχουμε μια μεγάλη φίλη χώρα που πέρα από τη φιλία της και τα καλά λόγια που λέει για την Ελλάδα στην πράξη δεν έχουμε δει πολλά πράγματα. Αντίθετα, επεσήμανε ο κ. Κακλίκης, στηρίζει την Τουρκία να έχει τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, να συμμαχεί στη Συρία, να είναι έτοιμη να την προμηθεύσει με το αντιπυραυλικό σύστημα των S400, να τη βοηθάει στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού. Όλα αυτά, λογικό είναι να δημιουργούν κάποιες ανησυχίες όταν έρχονται και δηλώσεις αυτής της μορφής.

Ο κ. Κακλίκης, τόνισε ότι η Ρωσία νοιάζεται να παίζει προς ανατολάς με την Τουρκία και από την άλλη μεριά με την Ελλάδα. Με μας, θέλει να δημιουργήσει έναν άξονα μαζί με τη ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ούτως ώστε να μπορεί να αντισταθμίσει την δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Πιστεύει ότι η Ρωσία θα αντιδράσει μεθοδικά και μέχρι στιγμής δεν έχει καταληφθεί από κάποια πίεση για να προβεί σε αντίστοιχη απέλαση. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις η αμοιβαιότητα ισχύει, τόνισε, και πρόσθεσε ότι ίσως εκεί λήξει και αυτή η διαμάχη και χαμηλώσουν οι τόνοι.

Ο κ. Κακλίκης έκανε και ιδιαίτερη αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Πούτιν κατά τις οποίες αναφέρθηκε απαξιωτικά κατά Ρώσων επιχειρηματιών που επενδύουν σε χώρα σαν την Ελλάδα και όχι στη Ρωσία. Οσο και εάν απευθύνεσαι σε εσωτερικό ακροατήριο, δήλωσε, η φίλη χώρα δεν περιμένει τόσο επιθετικές εκφράσεις. Βέβαια λίγο αργότερα τον ακολούθησαν από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν και από την Σλοβακία ο κ. Φίτσο.

Ο κ. Κακλίκης κατέληξε λέγοντας ότι εάν αμφιρρέπει η Ρωσία και σκέφτεται ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι επιρροής στα Βαλκάνια, φυσικά δεν θα το αφήσει. Έχω την εντύπωση ότι η Ρωσία διατηρεί αρκετές ελπίδες και επιμένει να διατηρήσει την Ελλάδα σε μειωμένο κύκλο επιρροής, έστω σε επίπεδο λαϊκής συμπάθειας, αλλά όσον αφορά την ίδια την Ελλάδα είναι περισσότερο παιχνίδι εντυπώσεων για άλλους μικρότερους, όπως η ΠΓΔΜ και η Σερβία.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα