14 Ιουνίου, 2017

Παπιγιόν, αντί για γραβάτα

Γιώργος Δημακόπουλος

Επειδή το σενάριο γραβάτα δεν βγαίνει...

Το φλέγον ερώτημα στο Μαξίμου είναι αν ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βγάλει επιχείλιο έρπη ή να βάλει γραβάτα. Στην κυβέρνηση μετράνε τι δημοσκοπικό όφελος θα τους αφήσουν 7 ημέρες καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας από το Eurogroup 15/6 μέχρι τη σύνοδο κορυφής 22/6. Θα αποδεχτούν όποιο σχέδιο τους προταθεί (ίδιο με αυτό που αρνήθηκαν), αλλά τους χρειάζεται να το παρουσιάσουν ότι κερδήθηκε ως αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με τους εταίρους.

Αντί να κλείσουν την αξιολόγηση στις 15 την κλείνουν στις 22 με την ίδια ακριβώς πρόταση. Αντί να την κλείσει ο Ευκλείδης θα την κλείσει ο Αλέξης, να παριστάνει ότι συνέβαλε στην επίλυση του θέματος. Είναι που δεν πέτυχε η τρολιά διαπραγμάτευση της κας Μπαζιάνα με την κα Λανγκάρντ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πινγκ πονγκ μνημονίου - αντιμνημονίου, για το χρέος και τα ελλείμματα, στις ερωτήσεις προς τους αντιπολιτευόμενους τσιπροσαμαράδες «εσείς τι θα κάνετε διαφορετικά» η απάντηση ήταν «μα εμείς θα διαπραγματευτούμε»! Ρωτούσες καλόπιστα «και εάν σας πουν όχι» και σου έριχναν τον μπακαλιάρο «ε δεν μπορούμε να σας πούμε τη μέθοδο γιατί θα την πληροφορηθούν οι αντίπαλοι» και έμενες κεραυνοβολημένος. Και μετά σε άρχιζαν στα τσαλιμάκια και τα κατηγορώ που τόλμησες και τους ρώτησες, «εσύ με ποιον είσαι, είσαι με τον Σόιμπλε ή είσαι με το λαό;».

Τόσα χρόνια «διαπραγμάτευσης» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κανένας πολίτης δεν έχει ενημερωθεί τι ακριβώς ζητάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις στα Εurogroup (και δυστυχώς μάλλον κανένας πολίτης δεν κόβεται να μάθει). Ποιο είναι το σχέδιο, τι ζητάμε εμείς. Πληροφορούμαστε με ακρίβεια τι ζητάνε και τι προτείνουν οι εταίροι, αλλά ποιο είναι το σχέδιο που εμείς καταθέτουμε και τι ζητάμε παραμένει άγνωστο. Η απάντηση μάλλον είναι η πιο απλή. Δεν έχουμε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα και σχέδιο, αλλά ό,τι κάτσει. Οι ωραίοι έχουν χρέη. Χαρίστε μας ό,τι προαιρείσθε. Και εμείς θα το πουλήσουμε στους πολίτες ως αποτέλεσμα της σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

* O Γιώργος Δημακόπουλος είναι στέλεχος του Ποταμιού