7 Δεκεμβρίου, 2015

«Πάμε μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις» λέει το Ποτάμι

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Η αναζήτηση μιας νότας αισιοδοξίας είναι κάτι που θέλουμε όλοι ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα περιθώρια όμως για αισιοδοξία εκμηδενίστηκαν μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο το βράδυ, είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του: είναι ένα εργαλείο που σκοπό έχει να βοηθήσει την ανάπτυξη. Στην προκειμένη περίπτωση ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα κατά 90% από φόρους και κατά 10% από αναπτυξιακές δράσεις.

Αλλά για να μην λέμε διαρκώς τι δεν γίνεται σωστά, το Ποτάμι καταθέτει προτάσεις. Λέει τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν δουλειές. Για να δημιουργηθούν δουλειές αυτό που πρέπει να γίνει επενδύσεις: όσο και να στηρίξεις τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες δαπάνες δεν υπάρχει προοπτική δεδομένου ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν καταρρεύσει. Άρα για να έλξει η Ελλάδα επενδύσεις πρέπει να κάνει άμεσα 5 πράγματα:

1. Σταθερό φορολογικό περιβάλλον: Το Ποτάμι είχε κάνει πρόταση στη βουλή – η οποία έτυχε θετικών σχολίων – να εισαχθεί και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Ορίζεται μία ημέρα του χρόνου στην οποία τίθεται σε ισχύ κάθε διάταξη που αφορά στην φορολογία (Common Commencement Day). Με τον τρόπο αυτό δεν αλλάζει πχ ο κώδικας φορολογίας 70 φορές τον χρόνο όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

2. Απονομή δικαιοσύνης: Να πάψει μια εμπορική διαφορά να επιλύεται με τέτοια καθυστέρηση ώστε πια δεν έχει καμία σημασία η επίλυσή της για τον επιχειρηματία.

3. Χρήσεις γης και κτηματολόγιο: Πρέπει να ξέρει καθένας που επενδύει σε μια περιοχή αν επιτρέπεται, συγκεκριμένα και ξεκάθαρα, χωρίς δυναότητα διαπραγμάτευσης. Το έργου του κτηματολογίου σέρνεται εδώ και δεκαετίες ενώ αποτελεί η ολοκλήρωσή τους προϋπόθεση για τις επενδύσεις.

4. Πτωχευτικό δίκαιο και διαδικασίες αφερεγγυότητας: Οι άνθρωποι που επενδύουν και αποτυγχάνουν πρέπει να μην στιγματίζονται και να έχουν την δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας.

5. Ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων του κράτους: Το να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων δεν εξυπηρετεί μόνο τον επενδυτή αλλά και την ίδια την διοίκηση η οποία δαπανά λιγότερο χρόνο και κόπο για να ολοκληρώσει μια διαδικασία.

Όμως η «καινούρια» κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ είναι πολύ παλιά ήδη, είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, μιας και επαναλαμβάνει όλα τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι γραμματέας της ΚΟ