9 Οκτωβρίου, 2015

Πάλι τα φάρμακα στο προσκήνιο

Ποτάμι

Με αφορμή αυτή τη φορά το πολυνομοσχέδιο, επανέρχεται στη δημοσιότητα το μείζον θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς ετοιμάζεται μια ακόμη οριζόντια περικοπή τιμών που γεννά ερωτηματικά και ανησυχίες.

Η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, υπό καθεστώς πίεσης εκ μέρους των δανειστών και με οριζόντιες λογικές.

Γνώμονας οφείλει να είναι το συμφέρον του ασθενούς, η προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά. η διατήρηση θέσεων εργασίας και εν τέλει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτα από όλα, δεν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να πληρώνει ο Έλληνας ασθενής το ίδιο φάρμακο πιο ακριβά από τον Ευρωπαίο. Ταυτόχρονα, η τιμολόγηση των φαρμάκων οφείλει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη, να εξασφαλίζει επάρκεια φαρμάκων και, στο βαθμό που είναι δυνατό, να εξασφαλίζει την επιβίωση και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας έναντι του ανταγωνισμού. Ήδη, προηγούμενες απόπειρες «οριζόντιων» περικοπών ως το μόνο μέτρο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης οδήγησαν σε ελλείψεις, στη διακοπή κυκλοφορίας σκευασμάτων, αλλά δυστυχώς και στην αύξηση του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, πρέπει να δοθεί χρόνος για να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την εξυγίανση του κύκλου παραγωγής, εμπορίας αλλά και χρήσης των φαρμάκων, με άξονες τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας και της τεχνητής ζήτησης, την χαρτογράφηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των σκευασμάτων που την επιβαρύνουν, την ενδυνάμωση και ενημέρωση των ασθενών, σε συνδυασμό με την όποια μείωση τιμών, η οποία, όμως, θα αφορά ισότιμα τόσο τις μεγάλες πολυεθνικές όσο και τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως και κάθε παραγωγικός κλάδος που συνεισφέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα στη χώρα, αξίζει να στηριχθεί.

Η πρόσβαση σε ποιοτικό, ασφαλές και οικονομικό φάρμακο για όλους τους πολίτες είναι το διακύβευμα και απαιτεί από όλους μας σοβαρές και τεκμηριωμένες ενέργειες και προτάσεις.

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας ή σε περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ασθενών. Πρέπει να εξασφαλιστεί χρόνος για έναν ανοικτό έντιμο διάλογο για την πολίτικη τιμολόγησης με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και της εθνικής οικονομίας.

Σχετικά