28 Ιουνίου, 2019

8 σημαντικές παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά

Ποτάμι

Στα μεγάλα ερωτήματα ενός «θερμού καλοκαιριού» προσπάθησαν να απαντήσουν Πανεπιστημιακοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι και μελετητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού "Π² - Πρόοδος στην Πράξη" που συνεχίζει να παρεμβαίνει τολμηρά στην δημόσια ζωή, συζητήθηκαν όλα όσα ζούμε σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Η Μεγάλη Τουρκία είναι η συλλογική φαντασίωση των γειτόνων μας ή είναι το τελευταίο μεγάλο κόλπο του Ερντογάν; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην «αντιπαράθεση» Τουρκίας – Ελλάδας; Πόσο διαφορετικές είναι οι πεποιθήσεις και τα θέλω του τουρκικού λαού από αυτά του ελληνικού;

Ήταν μερικά από τα θέματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν οι:

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που κράτησε πάνω από δύο ώρες τον λόγο από το κοινό πήραν μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Λιάκουρας, αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών πανεπιστημίου Πειραιώς  και ο Κύπριος σκηνοθέτης, Χρήστος Ζάνος.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη και προλόγισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η εκδήλωση έγινε  την Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe, πάνω από την Στοά του Βιβλίου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζάχος