5 Φεβ, 2019

Οι πατέντες του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο

Γιώργος Μαυρωτάς

Κοινοβουλευτική ακροβασία χαρακτήρισε την κυβερνητική πατέντα της επιστολής στήριξης των έξι βουλευτών, ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατά την πρωινή του παρουσία στην εκπομπή «Μαζί δεν Κάνουμε» του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 104,6 FM με τους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα.

Χαρακτήρισε τη διαδικασία ως τεχνητή δεδηλωμένη προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι βουλευτές με ονομαστικές ψηφοφορίες και να μην στιγματιστούν οι έξι με τη μεταπήδηση σε άλλη Κ.Ο., ενώ διερωτήθηκε εάν όλο αυτό είναι συμβατό με τον Κανονισμό της Βουλής. Επεσήμανε πως δύο από τους έξι βουλευτές δεν είναι καν ανεξάρτητοι αλλά ανήκουν στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα να μην είναι τελικά σαφές ποια είναι η θέση τους, κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων. Διαπίστωσε πως η πραγματικά αναγκαία ρύθμιση είναι αυτή που θα απαγορεύει τη μεταπήδηση βουλευτών σε άλλη Κ.Ο. μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, αφήνοντάς τους βέβαια τη δυνατότητα της ανεξαρτητοποίησης σε ενδεχόμενη διαφωνία με το κόμμα τους. Τόνισε πως οι καταστάσεις πρέπει να προσαρμόζονται στους θεσμούς και όχι το αντίθετο.

Εξήγησε πως με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που εξέφρασε την κεντρώα μερίδα της κοινωνίας που ήταν θετικοί στη συμφωνία και αρνητικοί στη διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Υπενθύμισε πως, από την ίδρυσή του, το Ποτάμι είχε θέση υπέρ της εθνικής γραμμής περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και διαπίστωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, για αυτό και την υποστήριξε. Τόνισε πως δεν είναι ύποπτο ένα κόμμα να παραμένει στις θέσεις του αλλά το αντίθετο, δηλαδή η εκ των υστέρων αλλαγή στάσης. Διερωτήθηκε πως αν σε περίπτωση που και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν για παράδειγμα τη ρύθμιση περί κατώτατου μισθού, τότε θα δεχθούν την ίδια άδικη κριτική που δέχεται το Ποτάμι για δήθεν στήριξη της Κυβέρνησης.

Ολοκληρώνοντας, κατέστησε σαφές πως το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, εκτιμώντας πως ο χρόνος των εθνικών εκλογών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην οικονομία.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου