21 Μαρτίου, 2019

Οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ε.Ε.

Οντίν Λιναρδάτου

Η Οντίν Λιναρδάτου υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού, στον Αθήνα 984

Η κα. Λιναρδάτου τόνισε πως είναι ήττα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η μη αποπομπή του Βίκτορ Όρμπαν από το Κόμμα: "Δείχνει πως φοβάται να προχωρήσει σε ρίξεις που θα δείξουν στους πολίτες πως παίρνει αποστάσεις και δεν ταυτίζεται με τις ακροδεξιές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις της Ευρώπη"

Ερωτηθείσα για την μη αποπομπή του Ορμπαν υπογράμμισε πως "είναι σαφές πως τα δεξιά κόμματα της Ευρώπης αγωνιούν μήπως χάσουν ψηφοφόρους τους και για αυτό δεν διστάζουν να συντηρητικοποιηθούν"

Σχετικά με τις εκλογές στην Γερμανία και στην Γαλλία υποστήριξε ότι "η στροφή προς την άκρα δεξιά δεν φέρνει ψήφους όμως στα δεξιά κόμματα. Αυτό απέδειξαν οι εκλογές και στη Γερμανία και στη Γαλλία. Στη Γερμανία συνετρίβησαν οι Χριστιανοκοινωνιστές παρά την ακροδεξιά ρητορική που υιοθέτησαν εναντίον των μεταναστών.Και στη Γαλλία το ρεπουμπλικανικό κόμμα υπέστη μεγάλη ήττα ενώ η Μαριν Λεπέν σαρώνει".

"Ο κόσμος που πείθεται από την ακροδεξιά ή ακροαριστερή λαϊκιστική ρητορική θα ψηφίζει πάντα τα καθαρόαιμα λαϊκιστικά κόμματα. Για αυτό και τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει να μην αντιγράφουν τέτοιου είδους κόμματα στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους".

Κλείνοντας ανέφερε πως αυτές οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ. "Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μετά τις 26 Μαϊου ένα κατακερματισμένο ευρωκοινοβούλιο με δυνατή ακροδεξιά πτέρυγα. Ο δρόμος πάντως για να αποφευχθεί αυτό δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά πολύ περισσότερη".

Ακούστε τη συνέντεξη: