25 Μαρτίου, 2019

Οι δεινόσαυροι, η Ευρώπη και οι Ευρωεκλογές

Ερμέλα Γιάννα

Είμαι η Ερμέλα Γιάννα. Υποψήφια διδάκτωρ οικονομικών. Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι. Κάτοικος Σάλτσμπουργκ. Μητέρα τρίχρονου. Με βασικές γνώσεις στην παλαιοντολογία.

Πώς ταιριάζουν όλες οι ιδιότητες αυτές; Γιατί Ευρωβουλή και γιατί Ποτάμι; Το κλειδί βρίσκεται στην τελευταία.

Στον γιο μου αρέσουν πολύ οι δεινόσαυροι. Ενθουσιάζεται από το μέγεθός και την επιβλητική τους όψη. Το μεγαλύτερό όμως προσόν τους (κατά τη γνώμη του Απόστολου) είναι ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ποιος έχει το κουράγιο να στείλει έναν Τυραννόσαυρο Ρεξ ή έναν Ακροκανθόσαυρο για ύπνο από τις εφτά ή να μην φάει και άλλη σοκολάτα; Με άλλα λόγια, στο μυαλό των παιδιών, οι δεινόσαυροι όταν θέλουν κάτι βγαίνουν έξω και το παίρνουν. Το σοφότερο για τα υπόλοιπα πλάσματα αυτού του κόσμου θα ήταν να μη σταθούν στο δρόμο τους. Σε αντίθετη περίπτωση; Ουαί και αλίμονο.

Πού κολλάνε όλα αυτά με τις ευρωεκλογές; Τόσο χαμηλά έπεσε το Ποτάμι στη επιλογή υποψηφίων; Τα σοβαρά κόμματα και οι σοβαρές υποψήφιες δεν λένε λέξη για δεινόσαυρους και προσπερνάνε την παλαιοντολογία σαν να μην υπήρχε καν. Μήπως θα ήταν καλύτερα να ξεκινούσα λίγο διαφορετικά;

Και εξηγώ: Οι περισσότεροι και οι περισσότερες έχουμε ακούσει ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι κρισιμότερες μέχρι τώρα. Ευρωπαϊστές εναντίον ευρωσκεπτικιστών και ακραίων. Η μάχη για την ψυχή της Ευρώπης, όπως πολλοί λένε.

Κατά τη γνώμη μου, κίνδυνο αποτελούν και οι δεινόσαυροι – όσοι επιλέγουν να σκέπτονται, να αποφασίζουν και να ζουν με γνώμονα το «εγώ αυτό ξέρω τόσα χρόνια, και αυτά θα λέω». Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, οι αποφάσεις λαμβάνονται και ο δημόσιος διάλογος διαμορφώνεται από πολιτικούς δεινόσαυρους του 20ου αιώνα που προσφέρουν απλόχερα, τις ίδιες ανεπαρκείς λύσεις σε προβλήματα του 21ου. Δεν είναι μόνο η έλλειψη πολιτικού αφηγήματος και οράματος. Είναι κυρίως ότι ακόμα όταν τα παραπάνω υπάρχουν είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του παρελθόντος. Αυτά ξέρουν, αυτά λένε, αυτά κάνουν.

Ίσως αυτό να αποτελεί και μια εξήγηση γιατί ένας σημαντικός αριθμός από άτομα σαν και εμένα, πολιτών κάτω των 35 ετών, στην Ευρώπη και λιγότερο στην Ελλάδα, απορρίπτουν την πολιτική και μαζί με αυτήν τα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα. Μιλάω φυσικά για μια ευρωπαϊκή γενιά που μεγάλωσε με το ίντερνετ και την τεχνολογία σε ένα κόσμο πολύ ευρύτερο από τα εθνικά σύνορα. Για εμάς η πολυπολιτισμικότητα είναι η καθημερινή μας ζωή - είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Για εμάς το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελούν κριτήρια για τον χαρακτήρα και τις δεξιότητες του ατόμου. Εμείς θα πάρουμε επάνω μας, θέλουμε ή όχι, το βάρος της κλιματικής αλλαγής. Εμείς παίρνουμε συνεχώς και άλλους λογαριασμούς από τα λάθη και τις αμαρτίες άλλων - και φοβόμαστε ότι στο ταχυδρομείο μετά τις εκλογές θα μας περιμένουν και άλλοι. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στα ατομικά μας προβλήματα στην ενωμένη Ευρώπη και βλέπουμε τώρα τα όνειρά μας να απειλούνται.

Σε αυτές τι ευρωεκλογές πρέπει να επιλέξουμε ανθρώπους και κόμματα που ζουν στον 21ου αιώνα και προβληματίζονται για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του αύριο. Που ονειρεύονται την Ευρώπη για εμάς του νέους, και όχι μια βολική καρέκλα για τον εαυτό τους. Έχει σημασία να βάλουμε τους δεινόσαυρους στο μουσείο, αφού φυσικά τους ευχαριστήσουμε για όσα έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα. Ίσως αυτή να είναι και η απάντηση στην άνοδο του λαϊκισμού, δεξιά και αριστερά, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε Ποτάμι.

*Η Ερμέλα Γιάννα είναι υποψήφια διδάκτωρ οικονομικών και υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή: The Caller

Σχετικά