7 Οκτωβρίου, 2014

Όχι και ρατσιστής

Guest Αρθρογράφος

Πριν από δύο χρόνια, η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν γκέτο μεταναστών που μετατράπηκε σε φέουδο της Χρυσής Αυγής. Σ' αυτή την πλατεία, προχθές, οργάνωσε μια δημόσια εκδήλωση Το Ποτάμι για το Μεταναστευτικό, με ομιλητή τον Σταύρο Θεοδωράκη. Επειτα από την εκδήλωση, όμως, ο Θεοδωράκης τέθηκε στο στόχαστρο κυρίως χρηστών των κοινωνικών δικτύων, που τον κατηγορούσαν ως ρατσιστή για τις θέσεις του.

Μια τέτοια κατηγορία είναι προφανώς άδικη. Συγκαταλέγομαι σε εκείνους που διαφωνούν με τον επικοινωνιακό τρόπο του Θεοδωράκη - με τον ενικό της οικειότητας και τις προσφωνήσεις τύπου «ρε φίλε». Επί της ουσίας, όμως, στον Αγιο Παντελεήμονα, ο Θεοδωράκης (ο οποίος έχει διεκδικήσει πολύ νωρίτερα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα να θεωρούνται έλληνες πολίτες) δεν είπε τίποτα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ρατσιστικό. Είπε (αντιγράφω από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο) πως είναι «ψευτοπροοδευτική» η πεποίθηση ότι «όλοι οι καλοί χωράνε, ας ανοίξουμε τα σύνορα». Οτι «το θέμα δεν είναι να έρθουν οι μετανάστες εδώ για να τρώνε από τα συσσίτια της Εκκλησίας». Κι ότι «όταν δεν υπάρχουν δουλειές δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοιχτά σύνορα».

Δεν έχει άδικο. Είναι αλήθεια ότι οι τεράστιες ροές ανθρώπων προς την Ευρώπη οφείλονται σε πολέμους ή σε κάθε λογής καταναγκασμούς. Αλλά, επίσης, αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται οι άνθρωποι αυτοί, ανεξέλεγκτα, να οδηγούνται στο περιθώριο, σε φτωχές γειτονιές, σε συνθήκες γκέτο. Οτι, όντως, χρειάζεται ο έλεγχος της ροής των μεταναστών στις συνοικίες - όπως γίνεται έξω. Οτι το Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης. Οτι δεν πρέπει οι μετανάστες να είναι υλικό εκμετάλλευσης και φτηνής εργασίας. Οτι οι μετανάστες, που έρχονται στην Ελλάδα ως εποχικοί εργάτες, όταν τελειώνει η εργασία τους χρειάζεται να επιστρέφουν στον τόπο τους. Κι ότι όσοι αποφασίσουν να μείνουν στη χώρα δεν είναι κακό να ξέρουν τη γλώσσα - είναι μια πρακτική που έχει ισχύσει και σε άλλες δυτικές χώρες. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι είναι απαραίτητο να τηρούν τους νόμους.

Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι οι επιθέσεις κατά του Θεοδωράκη δεν γίνονται για όσα είπε, αλλά για φράσεις που δεν είπε. Είναι κι αυτό ένα σύμπτωμα του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας.

Ηλίας Κανέλλης

Τα Νέα