9 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: «Μετά το πρώτη φορά αριστερά, ο λαός μπορεί να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά»

Ποτάμι

«Εμείς έχουμε μια απλή ιδέα και λέμε: μετά το ‘Πρώτη φορά Αριστερά’ ο λαός μπορεί να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά. Να μη γυρίσει όμως στο παρελθόν, να μη γυρίσει στο κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, να μη γυρίσει στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτη φορά στα σοβαρά! Και το κάνουμε πράξη». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης την εμφάνισή του στο χθεσινό debate.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο όραμα του για την επόμενη μέρα αναφέροντας «μικρό υπουργικό σχήμα, όχι πλειοψηφία με παλιούς βουλευτές, το πρώτο. Και το δεύτερο το σημαντικότερο είναι: να κοιτάξουμε τις δουλειές, να κοιτάξουμε την αντιμετώπιση της διαφθοράς μικρής και μεγάλης και να κοιτάξουμε την παιδεία. Αυτή είναι η νέα μεγάλη ιδέα που φέρνει το Ποτάμι: εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο Τσίπρα είπε: «το ότι ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των μνημονίων» και συνέχισε λέγοντας «σε όλα τα σημεία έχουμε απαντήσεις. Αλλά πάντα η ματιά μας είναι προς τον κόσμο που παράγει».

Ερωτώμενος για το κομματικό κράτος, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε «ότι μπορούμε δραστικά να μειώσουμε το κόστος αλλά και τα πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας. Αντιστοίχως θα πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει», ενώ δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και στο θέμα της αξιολόγησης λέγοντας «το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό δεν γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υπαλλήλων, καθώς έχουν το δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελεχών τους. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε».

Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της παιδείας, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια. Να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του κόμματος. Κι έχουμε αρνηθεί, παρ’ ότι νεανικό κόμμα, να ιδρύσουμε Νεολαία στα πανεπιστήμια», ενώ στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό είπε: «έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, όμως δε πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Η Ελλάδα έχασε χρήματα, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ,  για το μεταναστευτικό. Η ευθύνη είναι τεράστια. Η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε στα ΜΜΕ».

Για το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε λέγοντας: «το Ποτάμι λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, πρέπει να διεκδικήσει αποζημίωση για τις αρχαιότητες, αλλά δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται στην Ευρώπη ως ο φτωχός συγγενής ο οποίος κάθε φορά που πρέπει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις, γυρνάει στο παρελθόν και ψάχνει ενόχους». Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα θέματα διαπλοκής λέγοντας «Δεν θεωρώ ότι κάποιος πολιτικός Αρχηγός είναι διαπλεκόμενος. Το Ποτάμι όμως λέει ότι δεν θα δεχτεί καμία επίθεση χωρίς να δώσει απαντήσεις του ίδιου βάρους. Απαντώντας σε κάποια υπονοούμενα των ΣΥΡΙΖΑίων, ότι το Ποτάμι έχει σχέση με τη διαφθορά, λέω ότι εδώ είμαστε να συγκρίνουμε και τα βιογραφικά μας και την πορεία του καθενός».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τη διάρκεια της ελεύθερης τοποθέτησης του, απηύθυνε ένα ερώτημα προς τους κυρίους Τσίπρα και Μεϊμαράκη λέγοντας: «το ερώτημά μας απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα είναι ένα: με ποιους θα κυβερνήσουν; Γιατί μας το κρύβουν; Ο κ. Μεϊμαράκης θα κυβερνήσει με τους υπουργούς του παρελθόντος; Και ο κ. Τσίπρας θα κυβερνήσει με τον κ. Παρασκευόπουλο τον ανοιχτών φυλακών; Με την κυρία Τασία των ανοιχτών συνόρων και με τον κ. Μπαλτά των κλειστών σχολείων; Θα πρέπει να δώσουν σήμερα μια απάντηση στον ελληνικό λαό».

Εξερχόμενος από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνοντας μια αποτίμηση του debate, μεταξύ άλλων, δήλωσε «Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που νομίζω πως παρακολούθησαν μια κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Δεν κρατήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα ήταν καλύτερο να είχαν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις του Κινήματός μας και να είχαμε σε όλα τα θέματα μια συζήτηση του ενός πολιτικού αρχηγού μ’ έναν άλλον πολιτικό αρχηγό. Δεν νομίζω ότι έγινε κανείς σοφότερος από το debate αυτό».

Ακολουθούν οι πλήρεις ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού:

Πρώτη ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Ανεργία

Μάρα Ζαχαρέα: Κάθε μέρα στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 250 παιδιά. Κάθε ένα με το που γεννιέται, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης, χρωστάει 32.500 ευρώ. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε δηλαδή, χρεωμένοι ως Έλληνες και όχι ωραίοι ως Έλληνες. Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει και εσείς με την ψήφο σας στο Μνημόνιο 3, απαντήσατε σ’ αυτό με νέους φόρους. Που διαφέρετε λοιπόν;

Σταύρος Θεοδωράκης: Κυρία Ζαχαρέα, θα πρέπει να πούμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Όταν λοιπόν είσαι ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, όταν είσαι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, είσαι υποχρεωμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Εμείς λοιπόν που δεν είχαμε καμία εμπλοκή στη διακυβέρνηση της χώρας, πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα γιατί αλλιώς θα είχαμε μια μεγαλύτερη καταστροφή. Προσέξτε όμως, το ότι ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των μνημονίων. Είναι πολλοί οι μεγάλοι χαμένοι των μνημονίων. Και των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ, και των μνημονίων της ΝΔ και των μνημονίων του κ. Τσίπρα. Πρώτα απ’ όλα είναι οι άνεργοι και βέβαια είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταστράφηκαν. Χρειάζεται λοιπόν, στις 21 του Σεπτέμβρη, μια τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να γίνουν. Εμείς έχουμε αναρτήσει στο σάιτ -επειδή δεν έχουμε χρόνο για να τα πούμε όλα- όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την οικονομία, για τους αγρότες. Σε όλα τα σημεία έχουμε απαντήσεις. Αλλά πάντα η ματιά μας είναι προς τον κόσμο που παράγει. Αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, να αυξήσουμε το χρήμα, να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική θα ξαναγυρνάμε στα μνημόνια. Μεταρρυθμίσεις λοιπόν, μεγάλες αλλαγές, μείωση του κομματικού κράτους μήπως και κάποια στιγμή απελευθερωθούμε από τα δεσμά του μνημονίου.

Μάρα Ζαχαρέα: Μιας που αναφερθήκατε κύριε πρόεδρε στους ανέργους, για να λυθεί αυτό το ζήτημα ένας τρόπος είναι να έρθουν επενδύσεις. Αν υποθέσουμε ότι είστε αύριο κυβερνητικός εταίρος κι έχετε μπροστά σας έναν ξένο επενδυτή τι ακριβώς θα του πείτε για να τον πείσετε ότι είναι ασφαλές να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα του πω πρώτα απ’ όλα -κι έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση- ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει στην Ελλάδα, θα είναι και η φορολογία του. Εάν δεν κάνουμε προσιτή τη χώρα για επενδύσεις, δεν θα έχουμε επενδύσεις. Θα πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες. Το Ποτάμι λέει πρώτον, ότι στις νέες επενδύσεις, ανάλογα με τους ανθρώπους που προσλαμβάνεις πρέπει να έχεις λιγότερη φορολογία. Δεύτερον -και είναι σημαντικό- θα του πω ότι αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης, θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης, θα έχει μια σταθερή πορεία, άρα μπορούμε να αναπτυχθούμε.

Δεύτερη ενότητα: Διοίκηση – Κοινωνική Πολιτική

Σία Κοσιώνη: Έχετε πολλές φορές μιλήσει για μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος. Λέτε ότι πρέπει να μειωθεί το κομματικό κράτος. Σας καλώ να πείτε ανοιχτά και καθαρά εάν πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνουν και άλλες απολύσεις στο δημόσιο. Και συνεπώς εφόσον συμμετάσχετε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, αύριο μεθαύριο αν αυτό είναι κάτι που θα ενθαρρύνετε ή κάτι που θα επιχειρήσετε να αποτρέψετε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Το δημόσιο έχει 1614 κοινωνικούς οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου. Έχει δεκάδες γενικές γραμματείες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, του ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει μια γωνία να βολέψει «τα παιδιά τους». Πιστεύω λοιπόν ότι μπορούμε δραστικά να μειώσουμε το κόστος αλλά και τα πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας. Αντιστοίχως θα πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει. Στα νοσοκομεία που πήγα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νοσηλευτές. Εάν φέρουμε 100  νοσηλευτές στο ΚΑΤ θα έχουμε διπλάσια χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο υγείας στο Λεκανοπέδιο. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Εμείς έχουμε μια πρόταση και λέμε να καταργηθούν οι πολεοδομίες, να υπάρχει ηλεκτρονική ανάρτηση των αιτήσεων, να υπάρχει ένα ελεγκτικό σώμα που θα κάνει παράλληλα και εκ των υστέρων μια έρευνα και ανάλογα με το αποτέλεσμα να έχουμε είτε την αφαίρεση της άδειας του μηχανικού είτε στη συνέχιση της οικοδομής. Πρέπει δηλαδή να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, το κομματικό κράτος και να απελευθερώσουμε τους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους με συνεχή αξιολόγηση και χώρο στα νέα παιδιά.

Σία Κοσιώνη: Η προηγούμενη κυβέρνηση προσέλαβε πάλι τις καθαρίστριες στο υπουργείο των οικονομικών, τους σχολικούς φύλακες , ξανάνοιξε την ΕΡΤ που μας φιλοξενεί σήμερα. Έπραξε ορθά κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Θεοδωράκης: Το δημόσιο δε μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και για τον κάθε αρχηγό. Χρειάζεται μια γενική θεώρηση.  Εμείς λέμε αυστηρή αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αξιολόγηση όμως και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ και αξιολόγηση πάνω από όλα της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό δεν γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υπαλλήλων, καθώς έχουν το δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελεχών τους. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε.

Τρίτη ενότητα: Παιδεία – Υγεία

Μάκης Γιομπαζολιάς: Κύριε Θεοδωράκη, δεν είναι μόνο για σας η ερώτηση. Δεν το ήξερα κι εγώ. Τα τελευταία χρόνια, ελληνικές μαθητικές ομάδες παίρνουν σοβαρά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, ως αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας σ’ αυτή τη χώρα γιατί η εθνική πολιτική παιδείας δε δίνει σημασία στον τομέα αυτόν της προηγμένης τεχνολογίας. Και διερωτώμαι, πώς μπορεί η παιδεία ν’ αναβιβάσει την τεχνολογία και την καινοτομία και άρα την οικονομία μας, με τέτοιες νοοτροπίες

Σταύρος Θεοδωράκης: Έχω αντιληφθεί περίπου την ερώτησή σας. Κοιτάξτε, η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ και οι σαμποτέρ είναι συγκεκριμένοι. Ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν η Νέα Δημοκρατία είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν σκόπιμο να κάνουν όλα αυτά που έκαναν στην παιδεία τόσα χρόνια. Αρχίζοντας από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο συνεχίζοντας κυρίως στα Πανεπιστήμια. Θεωρούσαν ότι ο χώρος της παιδείας είναι κυρίως ο χώρος που θα ψάξουν και θα βρουν τους χειροκροτητές για τις κομματικές τους ομιλίες. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα Πανεπιστήμια. Να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του κόμματος. Κι έχουμε αρνηθεί, παρ’ ότι νεανικό κόμμα, να ιδρύσουμε Νεολαία στα Πανεπιστήμια. Και βέβαια, επειδή μιλάτε για ψηφιοποίηση του σχολείου, θα θυμάστε ίσως ότι ως δημοσιογράφος είχα αναδείξει σοβαρά τέτοια παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη επί παραδείγματι. Αλλά δε ζούμε αυτή τη στιγμή στο σημείο που  μπορούμε να επεκτείνουμε την ψηφιοποίηση. Πρέπει να προστατεύσουμε κατ' αρχήν τους μαθητές από τον Μπαλτά στην παιδεία. Είναι εξωφρενικά αυτά  που έκαναν αυτούς τους  7 μήνες οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία. Και δε λέω μόνο  για το «Αριστεία»  που είναι ναζισμός, όπως περίπου είπε ο Υπουργός. Λέω για όλα αυτά που έκαναν, με αποτέλεσμα σε λίγες μέρες τα σχολεία να μη μπορούν ν’ ανοίξουν με δασκάλους. Ο κ. Κουράκης φρόντισε για το κομματικό του δυναμικό, έκανε αποσπάσεις, αλλά τα σχολεία θ’ ανοίξουν χωρίς δασκάλους.

Μάκης Γιομπαζολιάς: Ενόψει και αυτών, εάν κληθείτε να μετάσχετε σ’ ένα συγκυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές, ποιους θα προτείνετε ως Υπουργούς Παιδείας και Υγείας κ. Θεοδωράκη;

Σταύρος Θεοδωράκης: Έχω πει, και καλά το λέτε, ότι στην Παιδεία δε χρειάζεται ένας άνθρωπος του Ποταμιού ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται μια εθνική επιλογή. Πιστεύουμε δηλαδή ότι η Παιδεία θα πρέπει να έχει το προβάδισμα στα ζητήματα προς επίλυση και είναι ένας από τους τρεις όρους που θα θέσουμε σε μια διακυβέρνηση. Ίσως να έχουμε τη δυνατότητα να σας πω και τους άλλους δύο, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα θα σας πω ότι θέλουμε έναν Υπουργό Παιδείας έξω και μακριά από τα κόμματα, για να οδηγήσουμε την Παιδεία σε μια ρεαλιστική ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι σχολεία των κομμάτων.

Τέταρτη ενότητα: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό ζήτημα

Όλγα Τρέμη: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Τσίπρας σας χαρακτήρισε πιο λαϊκιστή σ’ αυτό  το θέμα που κουβεντιάζουμε, κι από τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα  αναρωτήθηκε και σας το διαβάζω, αν θα θέλατε να βυθίζονται βάρκες και να ξεβράζονται στις ακτές μας παιδάκια. Εσείς πάλι από τη δική σας πλευρά είχατε μια πολύ σκληρή κριτική σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, δηλαδή είπατε στην κυβέρνηση ότι πειραματίστηκε και είπατε επίσης ότι υιοθέτησαν μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και νομίζω- και διορθώστε με αν δεν είναι έτσι- πως υπαινιχθήκατε ότι δόθηκε και η σιωπηρή εντολή στους λιμενικούς να καταθέσουν τα όπλα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι είμαι από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν πολλές φορές στα νησιά αυτά και κάλυψα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Άρα είναι από τα λίγα θέματα που επαίρομαι ότι έχω μια πλήρη εικόνα. Και το καλοκαίρι βρέθηκα και στα σύνορα για να δω το μεταναστευτικό κι πήγα εκεί που δεν τολμούν να πάνε οι υπουργοί του κ. Τσίπρα αλλά και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί που θα έπρεπε να πάνε πριν εκφράσουν γνώμη. Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Το έλεγαν οι εθελοντές, οι μετανάστες, το λιμενικό και η αστυνομία. Ήταν οι ίδιες μέρες που η κυβέρνηση πανηγύριζε στην Αθήνα επειδή κατάφερε –προσέξτε το φοβερό- να μεταφέρει 800 μετανάστες από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα. Αστεία πράγματα για ένα τεράστιο πρόβλημα.  Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, όμως δε πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Η Ελλάδα έχασε χρήματα, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ,  για το μεταναστευτικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν για μας δώσουν χρήματα και δεν το έκαναν. Η ευθύνη είναι τεράστια. Η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες. Ο ένας είναι σαφής. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να ντρέπεται για αυτή την εικόνα, άρα πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές, σε συνεργασία με την Τουρκία, έξω από τα εδάφη μας. Ναι στους πρόσφυγες αλλά όχι ο κάθε μετανάστης στην Ελλάδα.

Όλγα Τρέμη: Άρα αποδέχεστε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο, κολοσσιαίο πρόβλημα το οποίο αν δεν το αποδεχθεί η Ευρώπη, εμείς πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Ανεξάρτητα από την κριτική που ασκείτε στο αν υπήρξε πειραματισμός ή δεν υπήρξε πειραματισμός.

Σταύρος Θεοδωράκης: Μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά πράγματα στην αρχή, πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι. Μπορούσαμε να τα κάνουμε αλλά δεν τα κάναμε. Και βγήκε ο ΟΗΕ κι επιβεβαίωσε το Ποτάμι όταν είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάποιον άνθρωπο να συνεννοηθούμε». Τώρα όμως, είναι η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει ιστορία, έχει αξίες. Αυτές οι εικόνες την προσβάλλουν και είναι από τα σημεία για τα οποία θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη μέχρι το πρόβλημα να λυθεί.

Πέμπτη ενότητα: Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε τον Μάρτιο όταν ήταν σε έξαρση η σύγκρουση Ελλάδας – Γερμανίας, είχατε σχολιάσει δηλώσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου για τις σφαγές των Ες – Ες στη χώρα μας. Είχατε πει τότε ότι «κάποιοι ανεγκέφαλοι στήνουν σκηνικό έντασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας». Λίγες μέρες αργότερα στους «Financial Times» είπατε ότι «η κυβέρνηση αναλώνεται σε θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία, όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις». Θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει μεγάλη ηθική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας, ένα το κρατούμενο. Και γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί που πρέπει να έχουμε στα χέρια μας.

Σταύρος Θεοδωράκης: Τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις. Το Ποτάμι λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, πρέπει να διεκδικήσει αποζημίωση για τις αρχαιότητες, αλλά δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται στην Ευρώπη ως ο φτωχός συγγενής ο οποίος κάθε φορά που πρέπει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις, γυρνάει στο παρελθόν και ψάχνει ενόχους. Αυτό είπαμε. Και φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι η κα Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, είχε λάθος. Δεν απέδωσε τίποτε αυτή η ενέργειά τους, μάλλον ρεζίλεψε τη χώρα. Την παρουσιάζει σαν έναν φτωχό συγγενή, που διαμαρτύρεται μόνο για το παρελθόν. Εμείς λέμε: δυναμικές σχέσεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν είναι της Ευρώπης. Που σημαίνει ότι υπάρχουν και σημεία που συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, υπάρχουν σημεία που συγκρουόμαστε με τη Γερμανία, με την Ισπανία και αν θέλετε κυρίως με τις χώρες του Βορρά, που νομίζουν ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι μια παρέα μεγάλων κρατών που να αποφασίζουν λιτότητα για όλη την ήπειρο. Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά ξέρουμε πότε πρέπει να δίνουμε τις μάχες και δεν κάνουμε άλλη πολιτική στο εξωτερικό και άλλη κομματική πολιτική. Γιατί -επιτρέψτε μου- αυτό που έκανε η κα Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν ήταν για να αλλάξουν και να κερδίσει κάτι η Ελλάδα. Ήταν για να γλιτώσει λίγο από τη φασαρία το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «ναι μεν θα πάμε για Μνημόνιο, αλλά προσέξτε, θα βάλουμε και το θέμα των αποζημιώσεων».

Αντώνης Σρόιτερ: Αντιλαμβάνομαι λοιπόν και διορθώστε με αν κάνω λάθος ότι θεωρείτε ότι δεν είναι η στιγμή να θέσουμε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Σε αυτή τη συνέντευξη ο δημοσιογράφος ή ο αρχισυντάκτης, έβαλε τον υπότιτλο ότι λέτε «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας». Θέλω το σχόλιό σας.

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοί μας. Δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Όπως πρέπει να είμαστε και μαζί με τους Κινέζους, με τους Ρώσους στο εμπόριο, με τους Τούρκους σε κάποια πράγματα, με τους Ινδούς. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί και δη από τους ισχυρούς του κόσμου. Η Αμερική είναι φίλος μας, η Αγγλία είναι φίλος μας και μια χώρα που θέλει να πρωταγωνιστεί στο δυτικό πολιτισμό, θα πρέπει να έχει κυρίως φίλους και κυρίως συμμάχους.

Έκτη ενότητα: Ελεύθερη ερώτηση

Μαρία Χούκλη: Κύριε Θεοδωράκη, σας θυμόμαστε να λέτε «Αλέξη προχώρα σε στηρίζω φέρε μια συμφωνία θα την ψηφίσω», πριν από λίγες μέρες απασφαλίσατε εναντίον του κ. Τσίπρα. Χαρακτηρίσατε τον τέως Πρωθυπουργό «γέννημα του κομματικού σωλήνα, άπειρο πλουσιόπαιδο που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων». Σας ερωτώ ευθέως: θεωρείτε τον κ. Τσίπρα διαπλεκόμενο; Και αν ναι, γιατί θέλετε να συνεργαστείτε μαζί του σε μια κυβέρνηση; Ή θα το παραβλέψετε προκειμένου να μπει το Ποτάμι σε μια Κυβέρνηση;

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν διαβάζετε επ’ ακριβώς τα όσα δήλωσα. Με τον Αλέξη Τσίπρα έπρεπε και ήταν υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε όπως και με τον κ. Μεϊμαράκη, για να περάσει η χώρα από ένα πολύ δύσκολο κάβο και το κάναμε. Και είναι προς τιμή όλων, που το κάναμε. Η προηγούμενη Βουλή έδωσε ένα δείγμα του πως μπορεί να είναι η Ελλάδα εάν κάποιοι υποχωρούν από τα κομματικά τους πιστεύω και βάζουν πάνω απ' όλα την πατρίδα. Εμείς ήμασταν πρωτοστάτες σε αυτή την υπόθεση, ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε χωρίς υποσημειώσεις στον κ. Τσίπρα «φέρε μια συμφωνία να την υπογράψουμε». Και τι εννοούσαμε; Φέρε μια συμφωνία πριν φύγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα, πριν κλείσουν οι τράπεζες. Και αν μας είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας τότε, αν είχε φέρει τη συμφωνία αρκετά νωρίτερα η Ελλάδα θα είχε αποφύγει την οικονομική καταστροφή που έζησε τους τρεις κυρίως τελευταίους μήνες. Ως προς τα πρόσωπα τώρα. Δεν θεωρώ ότι κάποιος πολιτικός Αρχηγός ή κάποιος που διεκδικεί την πρωθυπουργία είναι διαπλεκόμενος, αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να διαφωνούμε για τις πολιτικές μας θέσεις. Το Ποτάμι όμως λέει ότι δεν θα δεχτεί καμία επίθεση χωρίς να δώσει απαντήσεις του ίδιου βάρους. Απαντώντας σε κάποια υπονοούμενα των ΣΥΡΙΖΑίων, ότι το Ποτάμι έχει σχέση με τη διαφθορά, λέω ότι εδώ είμαστε να συγκρίνουμε και τα βιογραφικά μας και να συγκρίνουμε και την πορεία του καθενός.

Κατά την διάρκεια της προβλεπόμενης από την διαδικασία τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε:

Άκουσα πολλές ανακρίβειες απόψε και θα μου επιτρέψετε να προσπαθήσω να διορθώσω τουλάχιστον μία. Είπε η κα Γεννηματά ότι «όλα τα κόμματα χρωστούν, όλα τα κόμματα έχουν ανάλογα προβλήματα». Θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν εννοώ πολιτικά χρεοκοπημένα, αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Εννοώ οικονομικά χρεοκοπημένα. Είναι τα κόμματα που χρωστούν στις τράπεζες, που έχουν χρεωθεί για να κάνουν πανάκριβους προεκλογικούς αγώνες και να ταΐζουν κομματικούς στρατούς. Το Ποτάμι δεν χρωστάει ούτε δραχμή  πουθενά και σε κανέναν τραπεζίτη. Και επιπλέον γιατί δεν χρωστάει το Ποτάμι; Δεν χρωστάει, γιατί δεν άνοιξε γραφεία σε όλη τη χώρα, δεν χρησιμοποίησε δηλαδή κάποια αραχνιασμένα κτήρια ως γραφεία ρουσφετιού για να πηγαίνει ο κόσμος και να παρακαλά. Εμείς δεν έχουμε γραφεία, δεν έχουμε έξοδα και δεν χρωστάμε. Το ερώτημά μας απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα είναι ένα: με ποιους θα κυβερνήσουν; Γιατί μας το κρύβουν; Ο κ. Μεϊμαράκης θα κυβερνήσει με τους υπουργούς του παρελθόντος; Και ο κ. Τσίπρας θα κυβερνήσει με τον κ. Παρασκευόπουλο των ανοιχτών φυλακών; Με την κυρία Τασία των ανοιχτών συνόρων και με τον κ. Μπαλτά των κλειστών σχολείων; Θα πρέπει να δώσουν σήμερα μια απάντηση στον ελληνικό λαό: με ποιους θα κυβερνήσουν και στον επόμενο γύρο θα σας πω με ποιους θα κυβερνήσουμε εμείς εάν και εφόσον μας δοθεί μια μεγάλη ψήφος από τον ελληνικό λαό. Απευθύνω το ερώτημα σ’ ένα δίδυμο εξουσίας.

Κλείνοντας τη διαδικασία του debate, το μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμιού ήταν:

Εμείς έχουμε μια απλή ιδέα και λέμε: μετά το «Πρώτη φορά Αριστερά» ο λαός μπορεί να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά. Να μη γυρίσει όμως στο παρελθόν, να μη γυρίσει στο κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, να μη γυρίσει στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτη φορά στα σοβαρά! Και το κάνουμε πράξη. Είδατε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. Δεν μπορεί να κάνει κανείς καμία αρνητική παρατήρηση. Το παραδέχονται ακόμη και οι πιο καχύποπτοι. Επικεφαλής είναι ο κ. Διαμαντούρος, ο άνθρωπος που ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη, αυτός που βοήθησε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια Έλληνες και στην τελευταία θέση τιμητικά είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος ο συνταγματολόγος, ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι εκεί ο κ. Μαρκής, είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τη χώρα και δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, δεν είναι άεργοι της πολιτικής, όπως συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Εμείς λέμε πρώτη φορά στα σοβαρά. Γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά και πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Επιτρέψετε μου κι ένα τελευταίο. 21 του μήνα πρέπει να βάλουμε πολύ σκληρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πρώτο κόμμα και εμείς είμαστε εδώ για να τις βάλουμε. Μικρό υπουργικό σχήμα όχι πλειοψηφία με παλιούς βουλευτές, το πρώτο. Και το δεύτερο το σημαντικότερο είναι: να κοιτάξουμε τις δουλειές, να κοιτάξουμε την αντιμετώπιση της διαφθοράς μικρής και μεγάλης και να κοιτάξουμε την παιδεία. Αυτή είναι η νέα μεγάλη ιδέα που φέρνει το Ποτάμι: εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία.

Εξερχόμενος από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που νομίζω πως παρακολούθησαν μια κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Δεν κρατήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα ήταν καλύτερο να είχαν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις του Κινήματός μας και να είχαμε σε όλα τα θέματα μια συζήτηση του ενός πολιτικού αρχηγού μ’ έναν άλλον πολιτικό αρχηγό. Δεν νομίζω ότι έγινε κανείς σοφότερος από το debate αυτό. Δεν είναι κακό που έγινε το debate, αλλά νομίζω ότι μπορούσαμε να κάνουμε μια πολύ καλύτερη κουβέντα και κυρίως μια πιο αληθινή κουβέντα. Με κάποιες αληθινές συγκρούσεις για να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα, να ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει. Αυτό είναι το ζήτημα. Είμαστε μια δύναμη καινούρια και θα προσπαθήσουμε στις εκλογές να καταγραφούμε ψηλά, να ψαλιδιστούν όλοι οι παλιοί.