9 Ιανουαρίου, 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Πάτρα

Ποτάμι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, συνεχίζει την περιοδεία του σε ολόκληρη την χώρα, με σημερινή «στάση» την Πάτρα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου βρέθηκαν δημοσιογράφοι από τα ΜΜΕ της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως και υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής, εθελοντές και φίλοι του Ποταμιού, οι οποίοι δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου είναι τα εξής:

 • Προσκαλούμε τους κυρίους Σαμαρά και Τσίπρα να αφήσουν τους μονόλογους, να παραμερίσουν τον φόβο τους για δημόσιο διάλογο και να κάνουμε debate. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε όπου θέλουν, όποτε θέλουν και με όποιους δημοσιογράφους θέλουν και να κάνουμε μια κουβέντα για τα προβλήματα της χώρας. Όμως, τo παλιό κομματικό σύστημα ξέρει μόνο να φωνάζει και να προκαλεί.
 • Μια από τις δεσμεύσεις του Ποταμιού είναι ότι οι παροχές προς τα κόμματα θα μειωθούν στο ελάχιστο. Δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να υποφέρει, κι εμείς στην Ελλάδα να έχουμε το ακριβότερο πολιτικό σύστημα.
 • Όλες οι σοβαρές και μεγάλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη. Ακόμη και κάποιες μεγάλες εφημερίδες που μέχρι χθες παρουσίαζαν το Ποτάμι 5η ή 6η δύναμη μας έχουν τώρα στις αναλύσεις τους ως 3η δύναμη. Η ευχή που εξέφραζαν ότι «το Ποτάμι ξεφουσκώνει» δεν επαληθεύεται. Το Ποτάμι θεριεύει.
 • Δεν είμαστε «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας και δεν είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, με το σχέδιο και την στρατηγική μας, με θάρρος και γνώση και φυσικά χωρίς να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη με απανωτές εκλογές.
 • Η Πάτρα έχει πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Προβλήματα ανεργίας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής και σχεδόν όλης της χώρας. Η λύση στο πρόβλημα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα το τρίπτυχο: δουλειές , δουλειές, δουλειές. Όχι προσλήψεις στο δημόσιο, που θα πληρώνει μετά ο Ελληνικός λαός, αλλά δουλείες μέσα από ανάπτυξη, επενδύσεις και φυσικά μέσα από την παραγωγή.
 • Όταν πρωτοεμφανιστήκαμε είπαμε ότι αυτή η χώρα θα σωθεί από τη γη, τον ήλιο και τη θάλασσα και μερικοί μας χλεύασαν. Εμείς λέμε «ναι»! Η γη θα σώσει την Ελλάδα. Κι αν η Ελλάδα δεν αρχίσει ξανά να παράγει, αν δε σταματήσει να εισάγει ακόμα και ντομάτες, αν δεν κατορθώσει δηλαδή να ξαναγεννήσει το χώμα της, δε θα ξαναβρεί ποτέ τον δρόμο προς την ευτυχία. Πρέπει να αλλάξουμε και να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα για να προχωρήσουμε μπροστά. Και ο πρωτογενής τομέας έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό από τη στιγμή που ο τουρίστας ταξιδεύει στην Ελλάδα για να τρώει.
 • Η ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά δε λύνει προβλήματα. Κι αν μπορούσε να λύσει προβλήματα θα τα είχε λύσει τόσα χρόνια. Ο Σαμαράς λέει «ο φόβος είναι οι άλλοι, οι μετανάστες». Η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη. Μια κοινωνία προχωρά και αναπτύσσεται μαζί με τους μετανάστες. Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε όταν είχαμε την είσοδο των μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας του '90. Υπήρξε προσφορά και ζήτηση και επομένως θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η παρανοϊκή απλούστευση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για ανοιχτά σύνορα. Με 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν στην Τουρκία, ζητά να φύγει η Frontex και να πληρώνει ο ελληνικός λαός τη φύλαξη των συνόρων. Εμείς διαφωνούμε και με τα δύο. Θέλουμε κλειστά φυλασσόμενα σύνορα και φροντίδα για τους πρόσφυγες . Προτείναμε να υπάρχει διαδικασία ευρωπαϊκού ασύλου, και οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα να μοιράζονται στην Ευρώπη μέσα από τη διαδικασία αυτή. Για τους μετανάστες έχουμε πει ότι θέλουμε φυλασσόμενα σύνορα γιατί δε θέλουμε μετανάστες αν δεν έχουμε δουλειές. Τους θέλουμε εδώ με δικαιώματα αλλά όχι επαίτες στα συσσίτια. Και πρέπει να διορθώσουμε την αδικία για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, μεγαλώνουν στην Ελλάδα και έχουν την ελληνική παιδεία. Αυτά τα παιδιά είναι τόσο Έλληνες όσο και τα δικά μας παιδιά. Δε φοβόμαστε αυτά τα παιδιά, φοβόμαστε τα γκέτο και την απομόνωση. Αυτά δίνουν έδαφος στους εξτρεμιστές και τα καλάσνικοφ.
 • Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αστυνομία στους δρόμους, στις γειτονιές. Είπα, και κάποιοι φίλοι μου πολιτικοί παρεξηγήθηκαν, «μέχρι να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες ας νιώθουν ανασφάλεια οι πολιτικοί». Ας αποσυρθούν δηλαδή οι χιλιάδες αστυνομικοί από τα σπίτια των πολιτευτών, των βουλευτών, των Υπουργών, να βγουν για περιπολίες στους δρόμους. Η αστυνομία είναι για τον απλό πολίτη. Οι «προύχοντες» δεν έχουν την ανάγκη της γιατί έχουν τη δική τους ασφάλεια.
 • Οι εντολές με τη μεγαλύτερη σημασία είναι του πρώτου και του τρίτου κόμματος. Το πρώτο κόμμα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το δώρο των 50 εδρών, που εμείς ζητάμε να αλλάξει. Σε αυτές τις εκλογές ένα κόμμα που θα πάρει 33% ο εκλογικός νόμος του χαρίζει ακόμα 17%. Το δεύτερο κόμμα είναι ο ηττημένος. Το σχέδιο είναι να πάρει το Ποτάμι την τρίτη διερευνητική εντολή γιατί εμείς ξέρουμε τι να την κάνουμε, πέρα από τα προφανή που είναι να ζητά το μικρό κόμμα 2-3 θέσεις υπουργείων για την «πάρτη» του. Επειδή εμένα δε με ενδιαφέρουν τα μεγάλα αμάξια, δε θέλω αντιπροεδρία για τον εαυτό μου και υπουργεία για το Ποτάμι. Αυτό που θέλω είναι να συζητήσουμε σοβαρά πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και με ποια πρόσωπα.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους βουλευτές του να υπογράψουν ότι σε κάθε περίπτωση θα ψηφίζουν αυτά που λέει το κόμμα και ότι εάν δε το ψηφίζουν θα φεύγουν από το κόμμα. Αυτό λοιπόν είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Ο κόσμος επιλέγει τους εκπροσώπους του στη Βουλή και δεν είναι δυνατόν να τους ζητάει κάτι τέτοιο ο αρχηγός ενός κόμματος, που δεν δραστηριοποιείται στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Η Βουλή δεν είναι ανώτατο σοβιέτ και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Οι βουλευτές του Ποταμιού θα έχουν το δικαίωμα να αφουγκράζονται τη συνείδησή της και να ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους.
 • Το πρώτο πράγμα που λέει το Ποτάμι είναι ότι το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Δεν το παζαρεύουμε και δεν το ρισκάρουμε. Η Ελλάδα δεν θα γίνει περιθώριο της Ευρώπης θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Τα παιχνίδια ανθρώπων που σκέφτονται Βενεζουέλα, Κίνα και Βόρεια Κορέα δεν θα τα κάνουν μπροστά μας και δεν θα τα κάνουν με τη συμπαράστασή μας.
 • Πρέπει να κάνουμε μια κοινωνική συμφωνία. Να επιστρέψουν τα λεφτά στην Ελλάδα αυτών που νομίμως τα έχουν βγάλει αλλά και αυτών έχουν παράνομα λεφτά, αδήλωτο χρήμα. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή αυτού του χρήματος στην Ελλάδα με ένα φόρο 7% και έναν ετήσιο τόκο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει αυτή η κοινωνική συμφωνία. Αυτά τα λεφτά θα πάνε για τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

patra theodorakis

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="SCZhu8Iq6sQ"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση εδώ:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Πάτρα, χαίρομαι ξανά που είμαι στην Πάτρα, γιατί ήμουνα και πριν από μερικές μέρες στον Άγιο Αντρέα. Πόσο έχει περάσει, 15-20 μέρες ;
Ένας από τους λόγους που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, ένας από τους λόγους που κάνουμε σε κάθε περιοχή της χώρας μία συνέντευξη, είναι γιατί προσπαθούμε να πείσουμε τα άλλα κόμματα να κάνουν λίγο οικονομίες από τα λεφτά του ελληνικού λαού.
Δηλαδή είπαμε και θα το πούμε και σήμερα στη συνάντηση της Διακομματικής, ότι αντί τα κόμματα να σπαταλάνε εκατοντάδες χιλιάδες λεφτά, λεφτά που παίρνουν είτε από τα ταμεία του κράτους είτε από τους τραπεζίτες ως δάνεια, αντί λοιπόν να σπαταλάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να κάνουν αφισοκολλήσεις και πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες, με πούλμαν με φιέστες, εμείς τους συνιστούμε κάτι πολύ απλό.
Να πάνε σε κάθε περιφέρεια να κάνουν μία συνέντευξη τύπου να απαντούν στα ερωτήματα του κόσμου και των τοπικών δημοσιογράφων, έτσι χωρίς πρόγραμμα όπως το κάνουμε εμείς σήμερα, χωρίς καμία προσυνεννόηση, να γίνουν debate, προσκαλούμε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα να αφήσουν τους μονόλογους, να παραμερίσουν όσο μπορούν το φόβο τους για το διάλογο και να κάνουν debate να κάνουν συζητήσεις.
Να βγούμε όπου θέλουν, όποτε θέλουν, με όποιους δημοσιογράφους θέλουν και να κάνουμε μία κουβέντα για τα προβλήματα της χώρας. Το παλιό σύστημα όμως, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Τσίπρας, τους αρέσουν να φωνάζουν και να προκαλούν, αλλά στο τέλος τίποτα.
Τέλος πάντων, εμείς με το δικό μας ήθος θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία φτηνή προεκλογική μάχη, να μη σπαταλήσουμε λεφτά, λεφτά που δεν έχουμε και να μας περισσέψουν και μερικά από τα λεφτά που θα πάρουμε από το κράτος να τα επιστρέψουμε στα ταμεία του κράτους,
Γιατί μία από τις δεσμεύσεις που έχει βγάλει το Ποτάμι και είναι ξεκάθαρη, είναι ότι οι παροχές προς τα κόμματα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο. Δεν μπορεί ο κόσμος να υποφέρει και να έχουμε η Ελλάδα το ακριβότερο κομματικό σύστημα στην Ευρώπη.
Λοιπόν είμαι στη διάθεση των δημοσιογράφων και των ερωτήσεών τους. Έχουν κατατεθεί κάποια ονόματα μόνο μια σειρά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα ακολουθήσουν τη σειρά τους και οι υπόλοιποι μετά θα κάνετε τη δεύτερη ερώτηση και όλοι θα ακουστούν. Από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Βασιλάκης Μιχάλης έχει το λόγο.
Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ («ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»): Ήθελα να ρωτήσω, επειδή αναφερθήκατε σε κάποιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ποτάμι, μία από αυτές τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει από την πρώτη στιγμή όταν ιδρύθηκε το Ποτάμι ήταν ότι "δε θα ασχοληθείτε στο κίνημά σας με πρόσωπα που έχουν κομματικό πολιτικό παρελθόν", εν τούτοις βλέπουμε να υπάρχουν ανά την επικράτεια, δεν αναφέρομαι στην Αχαΐα, τέτοια πρόσωπα. Το κάνατε από ανάγκη; Εξηγήστε μας τους λόγους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με ρωτάει ο φίλος ότι στην αρχή εμείς είπαμε ότι δε θα ασχοληθούμε με τα πρόσωπα που έχουν κομματικό παρελθόν και τώρα βάζουμε στους συνδυασμούς μας ανθρώπους που έχουν ξαναϋπάρξει στα κόμματα;
Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Διευκρινίζω χωρίς αυτό να είναι κακό, απλά το επισημαίνω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σου διευκρινίσω εγώ αν είναι κακό ή αν είναι καλό.
Το Ποτάμι είπε εξ αρχής και επιμένει σε μία αρχή: Ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να μπουν στην πολιτική νέοι άνθρωποι, έξω από τα παλιά κόμματα. Αυτή ήταν η πρώτη μας δήλωση το Φλεβάρη, ότι δε θέλουμε ένα Ποτάμι με τα απονέρια του παλιού συστήματος.
Ταυτόχρονα όμως θα θυμάσαι ότι είπαμε πάλι το Φλεβάρη από την αρχή ότι αυτή η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται μεγάλες συμμαχίες, χρειάζεται μια συμμαχία είπαμε κι ενδεικτικά τότε το ανέφερα, μια συμμαχία του 51%, ότι δεν αλλάζει με το να κοιτάει ο καθένας αυτάρεσκα τον εαυτό του στον καθρέφτη και να λέει είμαι ο καλύτερος και ο ομορφότερος.
Τι κάναμε λοιπόν εμείς; Δημιουργήσαμε ένα κίνημα πραγματικά χωρίς κομματικό παρελθόν, αλλά αυτό το κίνημα πηγαίνοντας προς την κάλπη μεγαλώνει. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να είναι μαζί μας, υπάρχουν ολόκληρες πολιτικές κινήσεις που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο Ποτάμι.
Άρα είναι ένα ζήτημα της κοινωνίας να ενισχύει το Ποτάμι, εμείς δεχόμαστε αυτή την ενίσχυση. Οι συνδυασμοί μας όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία όπως ξέρεις είναι από καινούρια άτομα, δηλαδή από τους 400 τόσους υποψήφιους αυτοί που έχουν ξαναεκτεθεί στις εκλογές είναι 20-30, αυτοί που ήταν Βουλευτές είναι 5-6.
Δεν αρνούμαστε λοιπόν την πραγματικότητα, δεν αρνούμαστε τους συμμάχους μας, αλλά το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει μία καθαρή ροή έξω από το παλιό σύστημα.
Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ («IONIAN CHANNEL»): Κύριε Θεοδωράκη αναφορά με το θέμα του 51% που είπατε και με τις πλατείες συμμαχίες, για να βγει μια Κυβέρνηση θα χρειαστεί όπως πάνε τα πράγματα σε μία Κυβέρνηση συμμαχιών. Τελικά θα συμπράξετε με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις τα αποτελέσματα;
Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ: Όχι, είπα εάν είναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν να σου πω. Έχω πολλά ερωτήματα για τη μέρα των εκλογών, να σου πω μερικά. Πρώτον ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, δεύτερον πόση θα είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, παίζει ένα ρόλο πιστεύω, έτσι δεν είναι;
Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ: Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τρίτον, πόσο μεγάλο θα είναι το Ποτάμι; Δηλαδή θα είναι 7, θα είναι 12, θα είναι 14; Είναι σημαντικό. Πόσα άλλα κόμματα θα έχουν μπει στη Βουλή είναι επίσης σημαντικό.
Εννοώ τι; Ότι το Ποτάμι δεν έχει λύσεις καρμπόν, δηλαδή δε λέει σε κάθε περίπτωση, ξέρεις, εμείς δεν είμαστε δογματικοί, δεν είμαστε πιστοί ενός ευαγγελίου πολιτικού που το διαβάζουμε ή κοιτάμε προς τη μια μεριά του αέρα και λέμε το άστρο δείχνει αυτό άρα εκεί πάμε.
Εμείς είμαστε Πολιτικοί της πραγματικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχουμε λύσεις καρμπόν, ανάλογα με τα προβλήματα και τη στιγμή που παρουσιάζονται, ανάλογα με τις δυνάμεις της κοινωνίας, ανάλογα με τις αποφάσεις της κοινωνίας, παίρνουμε τις αποφάσεις μας.
Τι λέμε λοιπόν; Δεν είμαστε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, δεν είμαστε τσόντα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, έτσι; Θέλουμε από τον κόσμο το Ποτάμι μεγάλη τρίτη δύναμη. Το τρίτη δύναμη είναι εξασφαλισμένο, όλες οι σοβαρές καινούριες μεγάλες δημοσκοπήσεις τώρα που φτάνουμε προς το τέλος και δεν μπορούμε να λέμε και πολλά ψέματα, δείχνουν ξεκάθαρα που είναι το Ποτάμι.
Ακόμα και εφημερίδες που μέχρι χθες παρουσιάζανε το Ποτάμι πέμπτη έκτη δύναμη, το έχουν τώρα στις αναλύσεις τους τρίτη δύναμη. Η ευχή που εξέφραζαν αυτές οι εφημερίδες, μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών ότι «το Ποτάμι ξεφουσκώνει, ότι κάθε μέρα μειώνεται» δεν επαληθεύεται από την πραγματικότητα, το Ποτάμι θεριεύει. Είναι λοιπόν καθαρά η τρίτη δύναμη.
Αυτό που μένει ως ερωτηματικό είναι πόσο μεγάλη τρίτη δύναμη θα είναι κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις αποφάσεις μας, γιατί εμείς έχουμε σκοπό, μάλλον να στο πω αρνητικά, δεν έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.
Έχουμε ξεκάθαρες απόψεις, έχουμε ανθρώπους, έχουμε ένα σχέδιο και μία στρατηγική με θάρρος και γνώση και αυτή τη στρατηγική θα βάλουμε στο τραπέζι την επόμενη μέρα των εκλογών. Βέβαια δε θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, είναι σαφές αυτό, δε θέλουμε εκλογές και ξανά εκλογές επειδή μπορεί να θεωρήσουν κάποιοι ότι αυτό θα μας ωφελήσει, δε μας ενδιαφέρει αυτό.
Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα μια Κυβέρνηση, να αποκτήσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και θα μπορούσαμε να τον είχαμε αποκτήσει, να αποκτήσουμε αμέσως μία διαπραγματευτική ομάδα να φύγουμε στην Ευρώπη να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας να μπορεί να πληρωθεί ο κόσμος στους επόμενους μήνες, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι κίνδυνοι από αυτούς τους ανεγκέφαλους πολιτικής που έχουμε μπλέξει.
Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς, να βρούμε λύση λοιπόν αμέσως μετά τις 25 του μήνα, στις 26 του μήνα να βρούμε λύση, να συνεργαστούμε πάνω σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, πάνω στις ξεκάθαρες θέσεις μας και θα έχουμε την ευκαιρία φαντάζομαι και με άλλα ερωτήματα να σας πω ποιες είναι αυτές οι γραμμές.
Η. ΚΑΝΙΣΤΑΣ («ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Θεοδωράκη μια και βρίσκεστε στην Πάτρα θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ποταμιού για την Αχαΐα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουμε περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές, έχουμε εθνικές εκλογές. Άρα σημαίνει και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα μεγάλα ερωτήματα για την πορεία της χώρας και τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούμε για να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Η Πάτρα, η δυτική πύλη της Ευρώπης, έχει πάρα πολλά προβλήματα και κυρίως προβλήματα οικονομικά, κυρίως προβλήματα ανεργίας, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο της Πάτρας, αλλά θα έλεγα της ευρύτερης περιοχής και σχεδόν όλης της χώρας.
Η λύση γι΄ αυτό το πρόβλημα, το πρόβλημα της ανεργίας, δεν είναι άλλη από μία Κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται ότι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι το τρίπτυχο «δουλειές – δουλειές - δουλειές». Όχι προσλήψεις στο δημόσιο, τις οποίες πληρώνει μετά ο ελληνικός λαός, ο συνταξιούχος, ο φορολογούμενος, ο νέος, ο άνθρωπος που θέλει να κάνει μια επιχείρηση, όχι προλήψεις στο δημόσιο λοιπόν αλλά δουλειές.
Δουλειές τι σημαίνει; Σημαίνουν επενδύσεις, σημαίνουν συνεργασία με ανθρώπους που έρχονται και βάζουν στην Ελλάδα τα λεφτά τους. Σημαίνει βοήθεια στους νέους να επενδύσουν, σημαίνει καινοτομία, σημαίνει νέα παραγωγικά μοντέλα, σημαίνει αξιοποίηση της γης.
Το πρώτο σχέδιο λοιπόν που πρέπει να κάνει μία Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει κι εμείς το έχουμε στα σκαριά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Εάν δεν υπάρχουν δουλειές τα δανεικά δεν είναι η λύση και ξαφνιάζομαι πάρα πολύ που στα παράθυρα η κουβέντα αυτών που θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα αφορά τα χατίρια των δανειστών. Δηλαδή ο ένας λέει θα τους παρακαλέσουμε να μας χαρίσουν τόσο, ο άλλος λέει θα τους απειλήσουμε να μας χαρίσουν το άλλο.
Όσοι έχουν δουλέψει στη ζωή τους γνωρίζουν ότι η διευθέτηση των δανεικών δεν είναι λύση. Χρωστάς λεφτά, πας στην τράπεζα και βρίσκεσαι σε έναν καλό τραπεζίτη που σου λέει ότι σου χαρίζω το μισό δάνειο ή σου μειώνω κι άλλο τους τόκους. Θα επιστρέψεις χαρούμενος το μεσημέρι στην οικογένειά σου και θα πεις ότι μου χάρισε τους μισούς τόκους, μου χάρισε το μισό δάνειο, μου το κούρεψε. Η επόμενη ερώτηση είναι ωραία και τι θα φάμε το μεσημέρι; Θα φάμε λίγους από αυτούς τους τόκους που σου χάρισε; Θα φάμε λίγο από το κομμένο δάνειο;
Δε γίνεται, η χώρα αυτή δε θα βρει λύση εάν δεν απομακρυνθεί από τους δανειστές και αν δεν παράγει, εάν δεν υπάρξουν δουλειές, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Και εδώ χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις, αποφάσεις εννοώ της κεντρικής Κυβέρνησης, περιφερειακές αποφάσεις, τοπικές αποφάσεις. Εάν δεν ενισχύσουμε τη ζωή στην περιφέρεια δε θα μπορέσουμε να βρούμε λύση.
Άρα η πρώτη συζήτηση που θα κάνουμε με τον όποιο εταίρο, είναι αυτό: Τι ευθύνη αναλαμβάνει για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής πολιτικής στην περιφέρεια, μιας αναπτυξιακής πολιτικής στη χώρα.
Π. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ («ΑΧΕΛΩΟΣ TV»): Διαβάζω στις προτεραιότητές σας πάρα πολλά πράγματα, όμως δεν αναφέρετε τίποτα για τον πρωτογενή τομέα. Θεωρείτε ότι η χώρα μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση χωρίς να υπάρξει ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είσαι άδικος. Το είσαι άδικος το λέω και θα σου πω, φιλικά στο λέω..
Π. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ: Είπατε και πριν κάποια πράγματα για την παραγωγική ανάπτυξη αλλά γενικά, δεν πρέπει να καταθέσετε μια συγκεκριμένη πρόταση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ερώτηση δεν ακούσαμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι λέει ότι λέμε πάρα πολλά για πολλά προβλήματα της χώρας, αλλά δε βλέπει να λέμε κάτι συγκεκριμένο για τον πρωτογενή τομέα. Εάν μπεις στο site μας, το οποίο το ξέρεις προφανώς, είναι topotami.gr/ …
Π. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ: Δεν έχουν μπει όμως όλοι στο site.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι έχεις δίκιο, θα βρεις εκεί τις 99 θέσεις μας, αρκετές εκ των οποίων αναφέρονται και στον πρωτογενή τομέα.
Είπαμε και το είπαμε εξ αρχής και το λέω το είσαι άδικος κι εσύ κάνεις καλά που το ρωτάς, αλλά το λέω γιατί έχω απέναντί μου έναν λειτουργό της δημοσιογραφίας. Όταν πρωτοεμφανιστήκαμε το Φλεβάρη είπαμε ότι αυτή η χώρα θα σωθεί από τη γη τον ήλιο και τη θάλασσα και ξέρεις ότι μερικοί το χλευάσανε και λένε καλά, η γη θα σώσει την Ελλάδα;
Λοιπόν εμείς λέμε ναι, η γη θα σώσει την Ελλάδα, ότι αν η Ελλάδα δεν αρχίσει ξανά να παράγει, αν δε σταματήσει να εισάγει ακόμα και ντομάτες που εισάγει, ακόμα και ξύδι, εάν δεν κατορθώσει δηλαδή να ξανεγεννήσει το χώμα της δε θα βρει ποτέ το δρόμο προς την ευτυχία.
Άρα οι νέες ομάδες παραγωγών, η νέα μορφή δηλαδή συνεταιρισμού, που πρέπει να ενισχυθούν και πρέπει να απελευθερωθούν από τα γραφειοκρατικά δεσμά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θα τα ακούσετε αναλυτικά το Σάββατο το μεσημέρι που παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για τη Δημόσια Διοίκηση και επεκτεινόμαστε σε θέματα αγροτικής πολιτικής.
Αυτή τη στιγμή μία πρόταση που βάζουν οι ομάδες παραγωγών για να ενισχυθούν από την Ελλάδα με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάνε έως και 36 μήνες για να εξεταστούν και υπάρχουν 350 διαφορετικοί όπως ξέρεις οργανισμοί που ασχολούνται με το χωράφι, με την αγροτιά. Αυτά τα πράγματα όλα πρέπει να απλουστευθούν, πρέπει να υπάρξει δηλαδή ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Το Ποτάμι έχει προτάσεις, το Σάββατο θα υποβάλλουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, μέσα στη φούρια των εκλογών αντί να καθόμαστε κάθε μέρα να λέμε τις γενικότητες εμείς κάνουμε το Σάββατο μία εκδήλωση στην Αθήνα και παρουσιάζουμε τις συγκεκριμένες μας θέσεις για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης κι όταν λέμε Δημόσια Διοίκηση δεν εννοούμε απλώς τις καρέκλες που θα κάθονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, εννοούμε πως μπορεί να αλλάξει η Δημόσια Διοίκηση για να διευκολυνθεί ο αγροτικός τομέας, εκτός όλων των άλλων.
Έχουμε λοιπόν συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί όπως σωστά επισημαίνεις εάν δεν αλλάξουμε κι αν δεν ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα δε θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα και ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα δεν έχει σχέση μόνο… Έλεγα λοιπόν ότι αν δεν ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα δε θα βρούμε άκρη.
Εμείς το λέμε και πρωτογενής τομέας βέβαια δεν είναι μόνο αυτό όπως ξέρεις, έχει σχέση και με τον τουρισμό, ότι ο τουρίστας πλέον στην Αθήνα, ο τουρίστας στη Θεσσαλονίκη, ο τουρίστας στην Πάτρα ταξιδεύει για να τρώει. Να τρώει τι; Να τρώει τροφή τοπική, περιφερειακή, είναι μία αλυσίδα δηλαδή η οποία ναι σωστά λες ξεκινάει από την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Δ. ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ («LEPANTO ΤV»): Με κάλυψε δε θέλω να κάνω πλέον ερώτηση.
Ν. ΜΠΑΣΤΑ («ACHAIA CHANNEL-DOKIMOS»): Εγώ ένα σχόλιο θέλω γιατί είστε και στην Πάτρα εδώ στην περιοχή κι έχει ακουστεί ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου το Ποτάμι χάνει κάποια ποσοστά ψηφοφόρων οι οποίοι είχαν επιλέξει το Ποτάμι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ τα βλέπω τα ποσοστά να αυξάνονται πάντως, έτσι;
Ν. ΜΠΑΣΤΑ: Εντάξει, γι΄ αυτό σας ρωτάω να μου πείτε, επειδή είμαστε στην Πάτρα και στην Αχαΐα. Και θέλω και τη θέση σας για τη λαθρομετανάστευση. Είστε στην Πάτρα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει έντονα η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια και το γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς, έχετε κάνει και σχετικές εκπομπές. Και ένα σχόλιο και για τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά πρόσφατα για τον Έβρο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, πάμε στο μικρό επίκαιρο και μετά πάμε στο πολύ μεγάλο θέμα που έθεσες στο θέμα της μετανάστευσης.
Το Ποτάμι δεν απειλείται και δεν απειλείται γιατί αυτή είναι μία διαμάχη που δεν αφορά την πηγή του Ποταμιού. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε όντως μια τολμηρή κίνηση και αυτό εγώ του το αναγνωρίζω ότι ήταν μια τολμηρή κίνηση, γιατί θα μπορούσε βέβαια να πάει να καθίσει το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο ερώτημα από όλο τον κόσμο, έτσι; «Τι θα κάνει σήμερα που δεν μπορούσε να το κάνει όταν ο κόσμος του έδωσε 44%»; Όταν ο κόσμος σου δίνει 44%, όταν σε εμπιστεύεται δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους και τον απογοητεύεις και τα πράγματα δεν πάνε καλά, χρησιμοποιώ μετριοπαθείς εκφράσεις, έρχεσαι μετά από κάποια χρόνια να ζητήσεις τι;
Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα στη Δημοκρατία και στην επανάληψη της προσπάθειας, αλλά πιστεύω ότι πρέπει κάποιοι άνθρωποι να το πάρουν απόφαση ότι αυτή η χώρα έχει δυνάμεις και μακριά από τα παλιά τζάκια και πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι αυτή η χώρα δεν είναι ορφανή, έχει ανθρώπους να την υπερασπιστούν.
Και είναι καλό κάποιοι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν, βγήκαν, τους έδωσε ο κόσμος την ευκαιρία, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν πολλά πράγματα, σιγά-σιγά να αποσύρονται. Τώρα το ποιους απειλεί ο Γιώργος Παπανδρέου θα το δούμε τις επόμενες μέρες στις δημοσκοπήσεις. Νομίζω πάντως ότι αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και δεν αφορά καθόλου το Ποτάμι.
Πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα που ξεκίνησε και με δική μας επικαιρότητα, αλλά είχαμε και όλη αυτή την όξυνση την ελληνική με βάση και τα όσα συνέβησαν στη Γαλλία. Η ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά δε λύνει προβλήματα και αν μπορούσε να είχε λύσει προβλήματα η ρητορική θα τα είχε λύσει τόσα χρόνια. Το θέμα είναι να κάνεις πράγματα, όχι να ρητορεύεις είτε ακροδεξιά είτε ακροαριστερά.
Είμαστε δυστυχώς μία χώρα που ακόμα και τα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα όπως είναι της μετανάστευσης, αντιμετωπίζονται με παλιά στερεότυπα. Τι λέει λοιπόν ο δεξιός Πολιτικός Σαμαράς; Λέει «ο φόβος είναι οι άλλοι, οι μετανάστες», έτσι; Και δε φτάνει στο να εκθέτει τις απόψεις του για τη φύλαξη των συνόρων, που αυτό είναι ένα ζήτημα και θα σας πω κι εγώ τη δική μου άποψη, αλλά το προεκτείνει, μιλάει για στρατόπεδα, μιλάει γι΄ αυτούς που μπορεί να απειλήσουν.
Λοιπόν, η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη, μια κοινωνία προχωράει και αναπτύσσεται μαζί με τους μετανάστες και έχει αποδειχθεί αυτό. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε και το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε όταν είχαμε την είσοδο των μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, υπήρξε προσφορά, υπήρξε ζήτηση και υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Συμφωνούμε;
Τώρα από κει και πέρα υπάρχει η άλλη απλούστευση της άλλης μεριάς, παρανοϊκή απλούστευση που υπάρχει στα σχέδια τους, τα λένε στα βιβλία: ανοιχτά σύνορα. Ανοιχτά σύνορα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτά σύνορα! Με 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν στην Τουρκία να μπουν στην Ελλάδα. Να φύγει η FRONTEX, να πληρώνει ο ελληνικός λαός της φύλαξη των συνόρων. Εμείς διαφωνούμε απόλυτα και με την ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά, αλλά και με την ελαφρολαϊκή αριστερίστικη λογική του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλουμε κλειστά σύνορα, θέλουμε ελέγχους στα σύνορα, θέλουμε φροντίδα για τους πρόσφυγες, έχουμε προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο ότι ο πρόσφυγας που έρχεται στην Ελλάδα δεν έρχεται στην Ελλάδα δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα, θέλει να έρθει στην Ευρώπη, θέλει να φύγει από εκεί που κινδυνεύει. Και προτείναμε και είμαστε οι μόνοι που το έχουμε προτείνει, σιωπή οι άλλοι, ότι θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία ευρωπαϊκού ασύλου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχονται 200 πρόσφυγες στην Ελλάδα; Αυτοί οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα μοιράζονται στην Ευρώπη μέσα από τη διαδικασία του ευρωπαϊκού ασύλου. Δεν υπάρχει ελληνικό άσυλο, δεν ζητάει κάποιος άσυλο στην Ελλάδα, ζητάει στην Ευρώπη. Ζητάμε ευρωπαϊκό άσυλο, ζητάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν κυνηγημένοι από τις περιοχές τους να φροντίσει η Ευρώπη να τους δώσει μια λύση. Αυτό σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες.
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες έχουμε πει: έλεγχοι στα σύνορα. Δεν θέλουμε μετανάστες εάν δεν έχουν δουλειές. Οι μετανάστες είναι χρήσιμοι όταν μια κοινωνία οικονομικά αναπτύσσεται. Γιατί; Για ένα πολύ απλό λόγο: δεν θέλουμε τους μετανάστες επαίτες στα συσσίτια της Εκκλησίας. Τους θέλουμε εδώ με δικαιώματα όχι με μαύρη εργασία, να δουλεύουν, να αμείβονται, να είναι εδώ μέλη μιας κοινωνίας που αναπτύσσεται.
Και βέβαια έχουμε πει εξ αρχής ότι πρέπει να διορθώσουμε μια αδικία που δεν έχουμε τολμήσει να τη διορθώσουμε γιατί είμαστε πολλές φορές φοβικοί, γιατί είμαστε συντηρητικοί, όχι εμείς οι πολίτες οι ηγεσίες μας. Έχουμε πει ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, που πηγαίνουν σχολείο στην Ελλάδα, που έχουν δηλαδή την ελληνική παιδεία, είναι Έλληνες. Όσο είναι Έλληνες και τα δικά μας παιδιά.
Επαναλαμβάνω δηλαδή την απλή συγκεκριμένη και ξεκάθαρη λύση ενός άλλου Πατρινού, του Κωστή Στεφανόπουλου που είχε το θάρρος από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να πει από τότε ότι τα παιδιά που γεννιούνται εδώ, που πηγαίνουν σχολείο εδώ, είναι Έλληνες. Αυτό συνέβαινε από αρχαιοτάτων χρόνων και πρέπει να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Δεν φοβόμαστε αυτά τα παιδιά, φοβόμαστε τα γκέτο, φοβόμαστε την απομόνωση. Τα γκέτο και η απομόνωση δίνουν έδαφος στους εξτρεμιστές και τα καλάζνικοφ. Άρα η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τα γκέτο, πρέπει να μην ανέχεται την απομόνωση μερίδων του κόσμου.
Εάν αυτά αντιμετωπιστούν, πιστεύω ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Από εκεί και πέρα είναι μια πραγματικότητα αυτό που συνέβη στη Γαλλία και πρέπει να δείξουμε ένα πολύ σκληρό πρόσωπο απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν την κυριαρχία και την εξουσία των καλάζνικοφ. Να είμαστε πάρα πολύ σκληροί, να τους εξουθενώσουμε, να μην τους αφήσουμε να δημιουργούν κυψέλες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση, δεν είναι μάχη πολιτισμών, δεν είναι μάχη απέναντι στις άλλες θρησκείες, δεν είναι μάχη απέναντι σε λαούς. Είναι μάχη απέναντι σε δολοφόνους και εξτρεμιστές και εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ANT-1 Πάτρας») και («ditikanea.gr»): Κύριε Πρόεδρε θα επιδιώξετε να πάρετε τρίτη εντολή αν είστε τρίτο Κόμμα; Και αν την πάρετε φυσικά δεν θα έχει καρποφορήσει η πρώτη και η δεύτερη. Αν την πάρετε λοιπόν τι θα ζητήσετε από τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Σαμαρά. Και ένα ερώτημα, αν θέλετε μου απαντάτε, ένοπλοι ή άοπλοι οι αστυνομικοί στη διάρκεια των περιπολιών; Ευχαριστώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι, να αρχίσω από τα ευτράπελα, ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν κυκλοφορούν ποτέ στο δρόμο, δεν κυκλοφορούν ποτέ τη νύχτα, νιώθουν μια ασφάλεια μόνο στα κομματικά τους γραφεία και αυτοί «φορούν» διάφορα σχέδια για άοπλη Αστυνομία, για κατάργηση της Αστυνομίας έχω διαβάσει σε ένα άλλο πρόγραμμα και δημιουργία πολιτοφυλακών.
Τα πράγματα αυτά νομίζω ότι έχουν λυθεί στην ελληνική κοινωνία. Εμείς χρειαζόμαστε την Αστυνομία στους δρόμους, χρειαζόμαστε την Αστυνομία στις γειτονιές. Και λέω κάτι επιπλέον, το είπα στην εκδήλωση του Κακογιάννη πριν από μεριές μέρες και παρεξηγήθηκαν κάποιοι φίλοι μου πολιτικοί, είπα δηλαδή ότι μέχρι να νιώσει ασφάλεια ο πολίτης, ας νιώσουν ανασφάλεια οι πολιτικοί. Ας αποσυρθούν δηλαδή οι χιλιάδες των χιλιάδων αστυνομικοί από τα σπίτια των πολιτευτών, από τα σπίτια των βουλευτών, από τα σπίτια των υπουργών, να βγουν σε περιπολίες στις γειτονιές στους δρόμους, να ησυχάσει λίγο η ζωή μας και να μην νιώθουν ασφάλεια μόνο αυτοί που είναι στα πράγματα τα πολιτικά, να νιώθουν ασφάλεια οι απλοί πολίτες. Αυτή είναι μια μεγάλη προτεραιότητα: να ξανανιώσει ασφάλεια ο πολίτης και η Αστυνομία.
Εμείς τα ξέρουμε αλλά δυστυχώς πρέπει να τα λέμε. Η Αστυνομία είναι για τον απλό κόσμο. Οι δέκα, είκοσι, εκατό προύχοντες δεν έχουν ανάγκη την Αστυνομία, έχουν τις δικές τους ασφάλειες, έχουν τη δική τους Αστυνομία, έχουν τις δικές τους ομάδες. Ο πολίτης νιώθει ασφάλεια όταν βλέπει τον αστυνομικό στο δρόμο, ένοπλο αστυνομικό στο δρόμο. Ο πολίτης νιώθει ασφάλεια όταν υπάρχει αστυνομικός στη γειτονιά και πρέπει το αίσθημα ασφάλειας να είναι σε όλη τη χώρα με τον ίδιο βαθμό, σε όλα τα μέρη, σε όλες τις γειτονιές. Αυτό γι' αυτούς που λένε ότι μπορούμε να γίνουμε μια παιδική χαρά και να αντιμετωπίζουμε πιθανό τα καλάζνικοφ με μαργαρίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την τρίτη εντολή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσπάθησα να το αποφύγω γι' αυτό το είπα! Βεβαίως το δεδομένο, το Σύνταγμα δίνει -και τα ξέρεις καλά- τη δυνατότητα στα τρία πρώτα Κόμματα να διερευνήσουν τη δυνατότητα να κάνουν Κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, για να πούμε και ένα δυο μυστικά, οι δυο εντολές που έχουν σημασία είναι του πρώτου Κόμματος και του τρίτου Κόμματος. Αυτό είναι. Το πρώτο Κόμμα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει κι αυτό το δώρο που του έχει κάνει ο νομοθέτης τις 50 έδρες, απαράδεκτο για μας και πρέπει να αλλάξει αλλά το έχει σε αυτές τις εκλογές. Δηλαδή φανταστείτε ότι ένα Κόμμα που θα πάρει 33% του χαρίζει ο εκλογικός νόμος άλλο ένα 17% αυτές είναι οι 50 έδρες. Δηλαδή πήρες 33, σου δίνω 50%. Είναι απαράδεκτο. Αλλά θα συμβεί, είναι σε αυτό τον εκλογικό νόμο.
Άρα το πρώτο Κόμμα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το δεύτερο Κόμμα είναι ο ηττημένος της υπόθεσης και εκλογικά ηττημένος, έχει τις λιγότερες αναλογικά έδρες. Ο τρίτος παίκτης είναι ο τρίτος παίκτης που παίρνει την τρίτη διερευνητική εντολή. Το Ποτάμι δηλαδή παίρνει την τρίτη διερευνητική εντολή και αυτό είναι το σχέδιο: να πάρουμε την τρίτη διερευνητική εντολή. Γιατί εμείς ξέρουμε τι να την κάνουμε την τρίτη διερευνητική εντολή.
Και όταν λέω «ξέρουμε τι να την κάνουμε» εννοώ πέρα από τα προφανή. Ποια ήταν τα προφανή στο παρελθόν; Τα προφανή στο παρελθόν είναι το Κόμμα το μικρό να ζητάει δυο τρεις θέσεις Υπουργείων για την πάρτι του, να ζητάει ο Θεοδωράκης μια Αντιπροεδρία και μια μεγάλη αμαξάρα. Επειδή εμένα όπως ξέρεις δεν με ενδιαφέρουν τα μεγάλα αμάξια, δεν θέλω Αντιπροεδρία για τον εαυτό μου και δεν θέλω Υπουργεία για το Ποτάμι.
Αυτό που θέλω, είναι να συζητήσουμε σοβαρά πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και με ποια πρόσωπα να λύσουμε τα προβλήματα. Άρα εμείς θέλουμε την τρίτη εντολή γιατί έχουμε σκοπό να προτείνουμε συγκεκριμένη Κυβέρνηση, συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, αυτό θα έχει στο μυαλό του. Θα έχει στο μυαλό του ποιος θα βγει πρώτος, αλλά η επόμενη σκέψη του είναι πόσο δυνατό θα είναι το Ποτάμι, πόσο δυνατός δηλαδή θα είναι ο τρίτος πόλος που θα προτείνει τη λύση στα άλλα Κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στην πρώτη εντολή δεν θα υπάρξει συμφωνία, ή θα είναι πάρα πολύ σκληροί οι όροι που θα θέσουν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένες προτεραιότητες για τη στιγμή που θα έρθει η τρίτη εντολή στα χέρια μας. Η σκέψη μας είναι η χώρα όπως είπα και πριν να μην πάει από εκλογές σε εκλογές. Και έχω την εκτίμηση ότι όταν φτάσει η τρίτη εντολή στα χέρια μας, θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση η οποία θα χειροκροτηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Γιατί για πρώτη φορά θα είναι στα πράγματα ένα Κόμμα, που δεν θα έχει κομματικό στρατό, που δεν θα έχει ανάγκη να πει ότι «αυτοί εδώ, οι φίλοι του Σταύρου θα γίνουν υπουργοί». Θα γίνουν υπουργοί, αν είναι στο χέρι μας, οι ικανοί άνθρωποι της χώρας. Αυτό που εμείς ονομάζουμε ως «Εθνική Ελλάδας». Προφανώς εκεί μπορεί να υπάρχουν και ένα, δύο, άνθρωποι από το Ποτάμι, αλλά δεν θα είναι το Ποτάμι που θέλει να κυβερνήσει.
Αυτή είναι η λογική μας ότι εμείς θέλουμε να βάλουμε τους δημιουργούς στο παιχνίδι, τους καινούργιους στο παιχνίδι και θα τα καταφέρουμε πολύ πιο εύκολα εάν έχουμε την τρίτη διερευνητική εντολή. Είναι κι ένα ζήτημα δημοκρατίας, ξέρεις. Γιατί εάν παίζεται η τρίτη θέση στη χώρα, δεν παίζεται για κάποιο άλλον. Εάν παίζεται και αν ένας έχει μια αμφιβολία για την τρίτη θέση της χώρας, αυτή η αμφιβολία αφορά τη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή κάποιοι αναλυτές λένε ότι υπάρχει μια κρυφή ψήφος στη Χρυσή Αυγή ότι κάποιοι δεν δηλώνονται, ενώ είναι με τη Χρυσή Αυγή και δεν το λένε. Αυτό είναι μόνο που μπορεί να πει κάποιος αναλυτής και να βάλει ένα αστερίσκο και να λέει «εάν είναι έτσι τα πράγματα και αν κρύβονται, μπορεί όντως η τρίτη δύναμη η τρίτη εντολή να είναι η Χρυσή Αυγή».
Νομίζω όμως ότι ο δημοκρατικός λαός της χώρας και βέβαια της Πάτρας όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα, όταν πλησιάζουμε στις εκλογές θα σταθμίσει και αυτό τον παράγοντα: ότι αυτή η χώρα πρέπει να έχει μια διερευνητική εντολή από ένα Κόμμα, που μπορεί να δώσει λύσεις και όχι από ένα Κόμμα που κατηγορείται ως εγκληματική συμμορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, επειδή είναι και υποψήφιοι εδώ σήμερα βουλευτές…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα τους δείτε μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι θα τους δούμε, θα μας τους παρουσιάσετε περιμένουμε με ανυπομονησία, θέλω να μου πείτε ποιος είναι ο ιδιαίτερος λόγος που το Ποτάμι πρέπει να έχει εκπρόσωπο στην Αχαΐα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλεις να αρχίσω ιστορικά; Η Πάτρα και η Αχαΐα έχει υπάρξει πρωτοπορία του προοδευτικού Κινήματος. Άρα θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση με το Ποτάμι την αφορά πάρα πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Πάτρα έχουμε μια από τις καλύτερες ομάδες εθελοντών. Από την πρώτη στιγμή στην Πάτρα βρέθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι να στηρίζουν το Ποτάμι, έτσι, όπως έγινε στην αρχή δηλαδή από τα κάτω με αυτό-οργάνωση.
Θεωρώ ότι η δημοκρατική Πάτρα, η Πάτρα που έχει δώσει διεξόδους προοδευτικές, έχει κάθε λόγο να στηρίζει την μεγάλη προοδευτική Παράταξη που διαμορφώνεται με τα νερά του Ποταμιού.
Εμείς επιλέξαμε ανθρώπους όπως το γνωρίζετε μέσα από κάποιες αυστηρές για το κομματικό σύστημα διαδικασίες. Δηλαδή υπήρξαν εκατοντάδες προτάσεις από φίλους από γνωστούς, προσπαθήσαμε στο λίγο χρόνο που είχαμε και πιθανό να έχουμε κάνει λάθη -όχι στην Πάτρα, στην Πάτρα είναι όλοι καλοί!- σε κάποιες περιοχές να μην έχουμε επιλέξει τους καλύτερους. Αλλά θα πρέπει να εκτιμήσει η ελληνική κοινωνία τον τρόπο που δουλέψαμε.
Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να πάρουμε τους εθελοντές μας και να τους χρίσουμε υποψήφιους βουλευτές, να πάρω εδώ τον φίλο μου που είναι από την πρώτη στιγμή μαζί μου και να του πω «Εσύ, μπροστά». Δεν το κάναμε και αυτό πρέπει η κοινωνία να το αναλογιστεί γιατί δεν το κάναμε. Γιατί προσπαθήσαμε να κάνουμε έστω στον ελάχιστο χρόνο που μας δόθηκε, μια συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες ένα διάλογο, να συζητήσουμε τα πρόσωπα, να δούμε τι εκφράζουν και νομίζω ότι έχουμε συνθέσει λίστες τέτοιες, που μπορούν να δημιουργούν μια καλύτερη Βουλή. Γιατί ένα από τα προβλήματα της χώρας είναι και η ποιότητα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μας ικανοποιεί.
Το σύνθημά μας είναι: «Νέοι άνθρωποι στη Βουλή» το «νέοι» περιλαμβάνει και τις ηλικίες μέχρι 65-67 χρονών, νέοι άνθρωποι στη Βουλή εννοώ χωρίς βαρύ παρελθόν, -τα μυαλά νέα όπως το λέει κι ένας φίλος και είναι σωστό- και έμπειροι στην Κυβέρνηση. Θέλω να κάνω μια μικρή διευκρίνιση: η Κυβέρνηση δεν είναι για αυτοσχεδιασμούς. Μπορώ να δοκιμάσω ένα νέο στη Βουλή, ένα νέο μυαλό, ή ένα νέο παιδί 26-28 χρονών, στην Κυβέρνηση χρειαζόμαστε έμπειρους ανθρώπους. Όταν λέω «έμπειρους» δεν εννοώ έμπειρους με την έννοια έχουν εμπειρία στα υπουργεία ή στα υποβρύχια, εννοώ να έχουν εμπειρία ζωής, να έχουν διοικήσει να έχουν πάρει αποφάσεις στα χέρια τους, να έχουν πρωτοστατήσει σε κάποια πράγματα, να έχουν ανοίξει δρόμους. Αυτό εννοώ έμπειρους. Έμπειρους της πραγματικής ζωής.
Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Ποτάμι: έμπειρους να βάλουμε αύριο στην Κυβέρνηση και να βάλουμε και νέο αίμα στη Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΝΕΡΙΤ»): Εάν το Ποτάμι κυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ τελικά, είπατε ότι έχετε κόκκινες γραμμές. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή για το Ποτάμι στην οποία δεν θα κάνει με τίποτε πίσω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω τις πέντε βασικές μας γραμμές που δεν θα κάνουμε με τίποτε πίσω και αυτές οι γραμμές δεν αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν και τη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο πράγμα που λέει το Ποτάμι είναι ότι το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Δεν το παζαρεύουμε, δεν το ρισκάρουμε και η Ελλάδα δεν θα γίνει περιθώριο της Ευρώπης θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης.
Τα παιχνίδια κάποιων ανθρώπων που σκέφτονται Βενεζουέλες, Κίνες, βόρειες Κορέες, δεν θα τα κάνουν μπροστά μας και δεν θα τα κάνουν με τη συμπαράστασή μας. Και ενοχλούμαι όταν βλέπω ανθρώπους να λένε ουσιαστικά «η μισή μου καρδιά στην Ευρώπη βρίσκεται». Η άλλη μισή; Που βρίσκεται; Η Ελλάδα στην Κούβα; Δεν νομίζω. Η Κούβα έχει πάει με τον Ομπάμα τώρα! Μάλλον στη βόρεια Κορέα μας επιφυλάσσουν.
Είμαι σαφής και πέρα από πλάκες: η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στη Ζώνη του ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την Ευρώπη είναι όλα καλά; Βεβαίως και όχι. Πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη, υπάρχουν αδικίες μεγάλες στα προγράμματα σταθερότητας και πρέπει να διορθωθούν. Αλλά αυτή τη στιγμή, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη η Ελλάδα να είναι μέρος μιας μεγάλης συμμαχίας για έναν επιπλέον λόγο: γιατί όταν αρχίζει η Ευρώπη να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο νότο, η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα και πρέπει να ευνοηθεί από αυτές τις καινούργιες αποφάσεις. Γιατί στην Ευρώπη συζητούν διορθωτικές αποφάσεις για όλο το νότο.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα και να βελτιώσει τη θέση της αύριο με τις καινούργιες αποφάσεις. Για την Ευρώπη μπορούμε να μιλάμε πολύ. Αναπτυξιακή Τράπεζα. Είναι λίγα τα λεφτά που δίνει, πρέπει να δώσει δεκαπλάσια. Το ΕΣΠΑ, πρέπει να αξιοποιηθεί να μην πάνε τα λεφτά στα λαμόγια όπως συμβαίνει συνήθως. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, αλλά ας τα θεωρήσουμε ως ένα πρώτο δεδομένο και μετά αν θέλετε επιστρέφουμε. Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Συμφωνούμε;
Δεύτερον. Πρέπει να φτιάξουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα επουλώνει τις πληγές της κοινωνίας. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη προϋπόθεση για να συμμετέχει το Ποτάμι σε μια Κυβέρνηση. Που σημαίνει αντιμετώπιση με κάθε τρόπο της ανεργίας, που σημαίνει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, τα πραγματικά όρια της φτώχειας. Δεν υπάρχουν πλεονάσματα σε μια κοινωνία που έχει οικογένειες που πεινάνε. Τα πλεονάσματα ξεκινούν όταν έχεις δώσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις οικογένειες που πεινάνε.
Το δίχτυ προστασίας που λέμε, περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα. Περιλαμβάνει σε όλα τα σχολεία και σε όλους τους παιδικούς σταθμούς γεύματα ή κουπόνια γευμάτων. Δηλαδή πρέπει να ξεκινήσουμε από μια αρχή ευρωπαϊκή, πανανθρώπινη. Η αφετηρία των ανθρώπων είναι ίδια. Ένα παιδί είτε μεγαλώνει στην Πάτρα, είτε μεγαλώνει στην κάτω Αχαΐα, είτε μεγαλώνει στην Αθήνα, στο Κολωνάκι, ή στη Δραπετσώνα, πρέπει να ξεκινάει από το ίδιο σημείο. Δεν ευθύνεται αυτό για τις αδυναμίες ανάπτυξης της περιοχής του.
Άρα λέμε κάτι που έχει αρχίσει να το λέει πλέον η Ευρώπη ότι η προτεραιότητά μας είναι ότι τα παιδιά στην εκκίνησή τους, δηλαδή στον παιδικό σταθμό έχουν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ίδια πρόσβαση στο φαγητό. Αυτό όλο είναι το δεύτερο, είναι αυτό που λέμε «Δίχτυ κοινωνικής προστασίας».
Το τρίτο είναι ότι πρέπει κάποιοι να ξεχάσουν ότι οι καταθέσεις του κόσμου στην Τράπεζα υπάρχουν για να τους βγάλουν από τα δικά τους αδιέξοδα. Τα λεφτά στις Τράπεζες δεν είναι των Κομμάτων, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι του Ποταμιού. Άρα αυτές οι κουβέντες ότι θα δανειστούμε και εννοούν «θα βάλουμε πρόσθετους φόρους στις καταθέσεις» ή «θα κουρέψουμε τις καταθέσεις» να το ξεχάσουν όσοι θέλουν να έχουν κάποιου είδους επαφή με το Ποτάμι. Σαφές; Σαφές.
Γιατί εκτός των άλλων κάνουμε κι ένα λάθος γιατί δεν ξέρουν και πολλοί τα στοιχεία. Τα λεφτά που έχουν μείνει στις ελληνικές Τράπεζες, αυτά τα δισεκατομμύρια που λέμε, δεν είναι τα λεφτά των πλουσίων που δυστυχώς οι περισσότεροι την «έκαναν» από τη χώρα και είναι άσχημο και είναι κακό και θα το μετρήσουμε αρνητικά, είναι συνήθως τα λεφτά του κόσμου που έχει αφήσει κάποια λεφτά για να σπουδάσει αύριο το παιδί του, για να αποκαταστήσει την οικογένειά του σε μια κακή στιγμή και είναι τα λεφτά των εταιρειών που πληρώνουν τους εργαζόμενους. Αυτά είναι τα λεφτά.
Τα λεφτά των πλουσίων – πλουσίων αυτά που ονειρεύεται κάποιος ότι υπάρχουν στα θησαυροφυλάκια, ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν. Αυτά τα λεφτά έχουν φύγει. Είναι άσχημο που έχουν φύγει και εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Για μία και τελευταία φορά να κάνουμε μια κοινωνική συμφωνία: να επιστρέψουν τα λεφτά στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν τα λεφτά στην Ελλάδα, αυτών που νομίμως τα έχουν βγάλει να επιστρέψουν και αυτοί που έχουν παράνομα λεφτά, αυτοί που έχουν αδήλωτο χρήμα να γίνει μια κοινωνική συμφωνία και να υπάρξει μια επιστροφή αυτού του χρήματος στην Ελλάδα με ένα φόρο 7% κι ένα τόκο ετήσιο κάθε χρόνο που θα χρησιμοποιηθεί. Και να γίνει αυτή η κοινωνική συμφωνία ότι αυτά τα λεφτά που θα κερδίσουμε από την επιστροφή των ασώτων, να το πω έτσι, να πάνε για τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Να αποκτήσει η Πάτρα, ο Πύργος, η Τρίπολη πρότυπα σχολεία.
Γιατί; Πέρα από το να επουλώσουμε τις πληγές μας που είναι πολύ σημαντικό, αυτό που θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι για να ξαναφτιάξουμε τη χώρα από την αρχή, χρειαζόμαστε μια καινούργια παιδεία ξεκινώντας από τα πρότυπα σχολεία.
Άρα είπαμε: Ευρώπη, είπαμε κοινωνικό δίκτυ προστασίας, είπαμε Τράπεζες. Θέλουμε μια δυτικού τύπου οικονομία, δηλαδή δεν θέλουμε κρατικοποιήσεις δεν θέλουμε επιστροφή στα ελλείμματα και δεν θέλουμε τα Κόμματα να αναμιχθούν περισσότερο μέσω του κράτους με την οικονομία.
Είναι άλλο μια κοινωνία να βάζει αυστηρούς όρους, τα Δικαστήρια να υπερασπίζονται το περιβάλλον, τα Δικαστήρια να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών και άλλο να λέμε ότι «θα αποσύρουμε τους ιδιώτες από την οικονομία και θα δώσουμε αυτό το μερίδιο στο κράτος». Δεν θέλουμε το κράτος να έχει ανάμιξη στην οικονομία περισσότερη από όση έχει σήμερα. Θα πρέπει να καλέσουμε επενδυτές και θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους που ήδη επενδύουν στη χώρα, να επενδύσουν λίγο παραπάνω.
Ξέρετε για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί αυτές οι επενδύσεις μπορεί να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Μια εταιρεία που απασχολεί στην Ελλάδα 100 ανθρώπους, σε λίγο χρόνο με λίγα λεφτά μπορεί να απασχολεί 120. Και μετά να απασχολεί 150 ανθρώπους. Άρα η Ελλάδα παραμένει στο δυτικό κόσμο. Παραμένει στο δυτικό πολιτισμό και έχει μια μορφή οικονομίας δυτική. Αυτή είναι η άποψή μας.
Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι οι αδιαπραγμάτευτες γραμμές μας και βέβαια υπάρχει μια πρόταση προς όλο το πολιτικό σύστημα που την ξέρουν και την έχουμε πει, κάνουν πως δεν την ακούνε. Είναι ότι πρέπει να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών. Πρέπει να διορθώσουμε το σύνταγμα που το σύνταγμα αυτό που έχουμε τώρα αφήνει τους υπουργούς ανεξέλεγκτους.
Είναι λάθος που δεν μπήκαν οι βάσεις για τη διόρθωση του συντάγματος από αυτή την προηγούμενη Βουλή. Χάσαμε χρόνια και ακούμε κάποιους να λένε μα, εμείς θα έρθουμε στα πράγματα. Θα κλέψουμε; Μπα; Και ο Άκης Τσοχατζόπουλος στο όνομα του σοσιαλισμού έκλεβε. Και αυτοί που κλέψανε αυτά που κλέψανε αυτά τα πόθεν έσχες που συντάχθηκαν στο όνομα του κορόιδου έγιναν. Δεν είπε κανείς θα κλέψω.
Δεν υπάρχει καλός ή κακός στο υπουργείο. Υπάρχει θεσμός που αποτρέπει κάποιον να κλέψει. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και πρέπει να διορθωθεί και ο εκλογικός νόμος. Ένας νόμος πιο αντιπροσωπευτικός, πιο αναλογικός και πιο δίκαιος.
Ξέρετε έχουμε υποβάλλει μια πρόταση πρωτότυπη. Έχουμε πει ότι είμαστε υπέρ ενός γερμανικού μοντέλου. Στην Πάτρα επί παραδείγματι, να μπορεί κάποιος να ψηφίζει τον τοπικό του βουλευτή, γιατί θεωρεί ότι είναι αναγκαίος για τα τοπικά πράγματα, που μπορεί αυτός ο τοπικός βουλευτής να είναι ΚΚΕ, λέω τώρα. Και αντίστοιχα να μπορεί να ψηφίζει στην εθνική λίστα το Ποτάμι.
Δηλαδή τη δυνατότητα της διπλής ψήφου. Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, απόλυτη πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Δεν έχει γίνει σεβαστεί. Θα πρέπει στη νέα Βουλή εκλογικός νόμος και σύνταγμα να συζητηθούν ξανά. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε στην Πάτρα, αλλά εγώ εργάζομαι σε μια εφημερίδα στον Πύργο, την Πρώτη της Ηλείας και θα ήθελα να μας πείτε και δυο λόγια μια και βρίσκεστε στην περιφέρεια, περιφερειακά για το νομό Ηλείας.
Ο Πύργος και γενικότερα ο νομός Ηλείας έχει πληγεί. Έχει πληγεί από φωτιές, έχει πληγεί από σεισμούς, έχει πληγεί από πλημμύρες. Υπάρχει πρωτογενής τομέας. Δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε. Υπάρχει τουρισμός. Δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε. Τι πιστεύετε για το γειτονικό νομό εδώ της Αχαϊας το νομό Ηλείας; Γιατί φαντάζομαι ότι δεν θα σας πάρει ο δρόμος από εκεί.
Απλά η εφημερίδα θέλει την άποψή σας για τον κατατρεγμένο νομό, όπως τον ονομάζουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει πληγεί κυρίως από την αδιαφορία η Ηλεία. Ξέρετε τι; Γιατί εγώ αρνούμαι ένα πρότυπο πολιτικού που περνά από κάθε περιφέρεια και του δίνουν οι σύμβουλοί του και οι άνθρωποί του ένα χαρτάκι που λέει πες για το νοσοκομείο κάτι, πες και για εκείνο το εργοστάσιο που δεν δουλεύει καλά. Μίλα και λίγο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, να πάρουμε ψήφους.
Θέλω να αρνηθώ αυτό το μοντέλο. Αλλά είπα και πριν, ότι οι ευλογημένοι τόποι της χώρας μας, πρέπει να ξαναποκτήσουν ζωή και αυτό δεν γίνεται και δεν θα γίνει ποτέ από το κομματικό σύστημα των Αθηνών. Δεν θα γίνει από το κομματικό σύστημα των Αθηνών. Δεν νοιάζονται για τη ζωή στην Ηλεία. Δεν νοιάζονται για τη ζωή στην Αχαϊα και δεν νοιάζονται και θέλω να είμαι σαφής, γιατί δεν νοιάζονται και νοιάζεται το Ποτάμι; Το Ποτάμι σήμερα νοιάζεται γιατί γεννιέται από εδώ.
Προφανώς εάν περάσουν κάποια χρόνια και το Ποτάμι δεν κατορθώσει να αλλάξει την ηθική της πολιτικής, το Ποτάμι θα γίνει σαν τα μούτρα τους. Θα γίνει σαν τα παλιά κόμματα. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη ευκαιρία του κόσμου, γιατί το Ποτάμι γεννήθηκε, χωρίς τα μπάζα τα παλιά.
Άρα εκφράζει το καινούργιο. Φέρνει τις ευρωπαϊκές ιδέες. Φέρνει τις συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχει ο κόσμος να δει στο Ποτάμι που ξεκινάει τώρα, την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς.
Να γίνουν καινούργιοι περιφερειακοί σχεδιασμοί. Η παραγωγή της Πελοποννήσου σε όλα τα επίπεδα μπορεί να γίνει τεράστια. Αρκεί τι; Να πιστέψουμε ξέροντας βέβαια και ποια είναι η ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ότι αυτό που έχει αξία στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι όπως ξέρετε το ελληνικό προϊόν, κανείς δεν νοιάζεται για ένα προϊόν με ελληνική σφραγίδα.
Δεν υπάρχουν πια οι εθνικές σφραγίδες στα προϊόντα. Δεν έχουν καμία σημασία. Αξία έχουν οι τοπικές σφραγίδες. Έχουν τα περιφερειακά προϊόντα. Αυτοί είναι που κερδίζουν τη μάχη στα ράφια της Ευρώπης και αυτό είναι που ενισχύει και το ΕΣΠΑ. Με το ΕΣΠΑ θα έρθουν κάποια δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.
Ξέρεις ποιος είναι ο τίτλος του ΕΣΠΑ; Έξυπνη εξειδίκευση. Και απευθύνεται πάρα πολύ στους παραγωγούς. Στους παραγωγούς της Ηλείας, στους παραγωγούς της Πάτρας. Είναι αρκετά δισεκατομμύρια που έρχονται στη χώρα και που εμείς έχοντας κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους, εξειδικευμένους στα θέματα αυτά, θα υποβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση στο να μην πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά.
Με αυτά τα λεφτά μπορεί να αναζωογονηθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα της παραγωγής της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουγα χθες το πρωί το ΒΗΜΑ FM και μπήκε ένα ερώτημα εάν θα είναι η Μιράντα ……. Υποψήφια Επικρατείας. Με όλο το σεβασμό ………
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ποιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι η Μιράντα Ξαφά; Σε εμάς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι ρε φίλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έλεγε ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι σε εμάς υποψήφια. Δεν είναι σωστό να ανακοινώνω τα ψηφοδέλτια, γιατί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μην το πείτε στην Αθήνα, θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, αλλά επειδή έχεις προσωπική αγωνία, θα σου πω ότι δεν είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Και ξέρεις τι; Υπάρχουν πολλοί που έχουν μια αποκλειστική πληροφορία πάντα για το Ποτάμι. 9 στις 10 φορές αυτή η αποκλειστική πληροφορία έχει να κάνει με διαβολή παρά με πληροφορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πέτρος ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κακώς ήρθε σε δύσκολη θέση. Δεν είχε πάρει τη γραμμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ ΠΑΤΡΑΣ»): Εάν μου επιτρέπετε, επειδή σε λίγο θα παρουσιάσετε τους υποψήφιους βουλευτές στην Αχαϊα, ένα ερώτημα που κατά τη γνώμη μου έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και ……… … θα ζητούσατε ποτέ από τους υποψήφιους βουλευτές των συνδυασμών σας στην επικράτεια, να σας καταθέσουν έγγραφη παραίτηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θίγεις και μπράβο σου, γιατί είναι ένα θέμα που έχει ξεφύγει από τα αθηναϊκά μέσα. Από πού είπες ότι είσαι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ ΠΑΤΡΑΣ»): ΑΝΤΕΝΝΑ Πάτρας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδες καμιά φορά οι άνθρωποι που είναι έξω από το κόλπο των Αθηνών έχουν πιο καθαρό μυαλό. Το ερώτημα που βάζεις είναι πάρα πολύ σημαντικό και δυστυχώς δεν έχει τεθεί στα ελληνικά μέσα.
Βγήκε κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε και νομίζω ότι γίνεται πράξη αυτό από τους βουλευτές του, να υπογράψουν ότι σε κάθε περίπτωση και με κάθε περίπτωση θα ψηφίζουν αυτά που λέει το κόμμα και εάν δεν τα ψηφίζουν θα πρέπει να φύγουν από το κόμμα. Αυτό δεν έγινε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι παράνομο. Είναι μάλλον κάτι πιο σημαντικό. Είναι αντισυνταγματικό. Ο κόσμος και θέλω να το καταλάβετε, ο κόσμος κάνει μια επιλογή στα πρόσωπα κάποιων ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι το σύνταγμα λέει ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση.
Δεν είναι δυνατόν να τους ζητάει ένας αρχηγός ενός κόμματος που δεν δραστηριοποιείται στην πρώην Σοβιετική Ένωση, γιατί εάν ήταν εκεί, είναι απλό, εκεί ναι το Ανώτατο Σοβιέτ είχε ως νόμο ότι χειροκροτάς τον Γενικό Γραμματέα. Ήταν νόμος.
Επειδή όμως έχουν περάσει αρκετά χρόνια και δεν είμαστε στη Σοβιετική Ένωση και η Βουλή δεν είναι ανώτατο Σοβιέτ, οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Είναι εντελώς διαφορετικό ένας λόγος στήριξης μεταξύ μας ότι θα αποφασίζουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα στηρίζει ο ένας τον άλλον και θα στηρίζουμε τις αποφάσεις μας και εντελώς διαφορετικό να το θέτεις ως προϋπόθεση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια.
Η συνείδηση του βουλευτή είναι πάνω απ’ όλα. Και δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε κάποιες εποχές που οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν οι μόνοι δερβέναγες στη Βουλή. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και να καταψηφίζουν και να διαφοροποιούνται.
Άρα οι βουλευτές του Ποταμιού θα έχουν το δικαίωμα να αφουγκράζονται τη συνείδησή τους και να ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους. Και όχι με βάση προηγούμενες υπογραφές.
Αυτό που κάνουμε είναι τυπικά στα όρια του καταστατικού, γιατί σήμερα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, αλλά επειδή δεν έχουμε εκκρεμότητες στο ψηφοδέλτιο της Αχαϊας, παίρνεις την ευθύνη να φωνάξεις τους ανθρώπους εδώ να τους δούμε όλοι μαζί.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Με αλφαβητική σειρά μπορεί να έρθει ο Δημήτρης Αβραμίδης. Ο Βασίλης Γκολφινόπουλος, ο Ηλίας Γκοτσόπουλος, η Μαριλία Κάνιστρα, η Έλενα Μενούνου, η Αναστασία Πετρίδη, η Καλλιόπη Τσάμπρα, ο Άγγελος Ρούβαλης, ο Απόστολος Υφαντής, και ο Ιάσωνας Φωτήλας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω να εκτοπίσουμε το προεδρείο και να έρθουν τα παιδιά εδώ.

9 Ιανουαρίου 2015