1 Νοεμβρίου, 2018

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην παρουσίαση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Μάλιστα ήταν ο μοναδικός εκ των πολιτικών αρχηγών που τίμησε την εκδήλωση και δέχτηκε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προέδρου του Ιδρύματος Αντώνη Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε τη θετική στάση του Ποταμιού και των υπολοίπων κομμάτων στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, στις 27 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου,  «τότε μπήκαν οι βάσεις ώστε δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, να δημιουργηθεί ένα δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 1.032 και 846 αντίστοιχα. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Φωτογράφος: Αφροδίτη Χουλάκη