20 Ιανουαρίου, 2017

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Αιτωλοακαρνανία

Ποτάμι

Δείτε φωτογραφίες

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος


ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

9.30: Συνάντηση με τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνάντηση. Είμαι πολύ χαρούμενος που ξύπνησα σήμερα σ' ένα ηλιόλουστο Μεσολόγγι, σ' ένα τόπο ευλογημένο, σ΄' ένα τόπο που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά και στους κατοίκους αλλά και στην πατρίδα. Και όπως σας είπα και προσωπικά θα πρέπει και εμείς στην Αθήνα να κάνουμε κάποιες τελικές προσπάθειες για να λύσουμε κάποια παλιά προβλήματα της περιοχής. Το πρόβλημα της ανασφάλειας που νοιώθουν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου με την υγεία τους είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχετε κάθε δίκιο να διαμαρτύρεστε γιατί υπάρχουν τεράστια κενά στην υγεία στην περιοχή και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.Ο κόσμος για να ζήσει σε μια περιοχή και για να δημιουργήσει χρειάζεται ασφάλεια, να έχει τουλάχιστον υποδομές υγείας τέτοιες που να του επιτρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην περιοχή του και όχι να μεταναστεύει για να τα λύσει. Επίσης πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εδώ, στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, με δραστηριότητες παιδείας τέτοιες που να έχουν σχέση με την παραγωγή του τόπου. Η σύγχρονη παιδεία πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τις δυνάμεις της οικονομίας. Αυτό είναι το σύγχρονο μοντέλο. Σ΄αυτά τα δύο πράγματα είμαστε συμπαραστάτες σας. Έχετε και εσείς πολλά να κάνετε, γιατί όπως σωστά το είπατε, πρέπει οι νέοι άνθρωποι αυτοί που δεν έχουν βαφτιστεί μέσα στους κομματικούς σωλήνες αλλά έχουν βγει από την πραγματική ζωή -από την παραγωγή- , να δώσουμε μια μάχη για να διορθώσουμε τα μικρά και τα μεγάλα που απασχολούν τον τόπο μας. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά, χαίρομαι που είμαι εδώ και θα συνεχίσω να είμαι εδώ, μέχρι το απόγευμα που θα κάνω μια βόλτα στην πόλη να τη γνωρίσω. Στο επανιδείν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος δήλωσε:
Θέλω να καλωσορίσω τον πρόεδρο στον Δήμο μας, θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ που άκουσε τα προβλήματα και τα θέματα μας, και για τον διάλογο και τη συζήτηση που είχαμε. Κάποια από αυτά που συζητήσαμε ζητάμε επίσημα να τα μεταφέρει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να προβληματίσει όχι μόνο τους κυβερνώντες αλλά όλους τους Έλληνες, για το τι μέλλει γενέσθαι για την πόλη μας με τα προβλήματα που μαστίζουν χρόνια τώρα. Θεωρώ, και θέλω να το πω γιατί σήμερα γνωριστήκαμε, ότι είναι ένας πραγματιστής. Είναι αυτό που δείχνει είναι αυτό που φαίνεται ή μάλλον να το πω: σωστά κ. Θεοδωράκη ασχοληθήκατε με την πολιτική. Το θέλουμε εμείς αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στο συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα -βέβαια μ' αυτούς τους όρους δυστυχώς- και χρειαζόμαστε εμείς, η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τέτοιους ανθρώπους να μπαίνουν μπροστά και με καθαρό λόγο και αν θέλετε απόψεις και να μπορούν να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάλι σας ευχαριστώ που είσαστε σήμερα εδώ.

11.30 Συνάντηση με ψαράδες στο Διβάρι

12.30 Επίσκεψη στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στο  Μεσολόγγι και ξενάγηση από τον ιδρυτή του, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, δικηγόρο Νίκο Κορδώση

14.00 Επίσκεψη στη Ναύπακτο και συνάντηση με τον δήμαρχο Παναγιώτη Λουκόπουλο


 

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

10.00: Συνάντηση με λιμενικούς στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρίου

11.00: Επίσκεψη στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος
Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Βασίλη Τριανταφύλλου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την ορκωμοσία των φοιτητών, λέγοντας: «​Ζωή μπροστά. Και όπως λένε κάποιοι φίλοι μας να τα αλλάξετε όλα σε αυτή τη χώρα χωρίς να τη γκρεμίσετε. ​Καλή τύχη!»

13.30: Συνάντηση με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου

 

Διαβάστε τις δηλώσεις:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Η Ελλάδα που παράγει, είναι η Ελλάδα που θα βγει από τα μνημόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό πάρκο κοντά στη μεγάλη πόλη του Αγρινίου δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Όπως εξήγησα στο Δήμαρχο, ο οποίος είναι ένας λογικός άνθρωπος και δε λέει παράλογα πράγματα, και το αίτημα για σύνδεση με την Ιόνια Οδό είναι ένα αίτημα ζωτικό για την περιοχή. Του εξήγησα επίσης ότι η προσπάθεια μας στο κέντρο των Αθηνών είναι να πείσουμε ότι η ζωή θα πρέπει να κινηθεί και εκτός Αθηνών. Εάν δεν αναπτυχθούν και αυτές οι περιοχές περαιτέρω, αν δε δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της περιφέρειας να παράγουν και να παίρνουν προστιθέμενη αξία από το προϊόν τους, αυτές οι περιοχές θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η μόνη μας ελπίδα είναι η περιφέρεια να αναπτυχθεί με μεγάλα και τολμηρά έργα. Και δεν είναι ένα αίτημα, είναι μια απαίτηση της περιοχής, με το οποίο εμείς ταυτιζόμαστε.

Προφανώς πρέπει να κάνουμε βελτιώσεις στους νόμους, στα θεσμικά καθεστώτα, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποφασίσουμε ότι δεν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, ο φτωχός συγγενής του κράτους. Πολύ εύκολα κάνουμε περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα έπρεπε όπως ξέρετε και όπως λέει το Ποτάμι, να περικόπτουμε δαπάνες από τους πάνω ορόφους των υπουργείων, από τους κομματικούς στρατούς, που πότε με τη μια κυβέρνηση, πότε με την άλλη, βρίσκουν αφορμή και μπαίνουν μέσα στο κράτος. Εμείς λέμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει δικαιώματα και δικές της δαπάνες. Είμαστε υπέρ του να υπάρχει αυτόνομη φορολογία που θα φτάνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι Δήμαρχοι υπεύθυνα να παίρνουν και αυτοί την ευθύνη για να υπάρχουν ουσιαστικά μικρές πολιτείες που δε θα είναι εξαρτώμενες από τον κάθε Υπουργό που αλλάζει κάθε χρόνο και μέχρι να ενημερωθεί θα έχει έρθει ο επόμενος στη θέση του και δε θα έχει πάρει καμία απόφαση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, σήμερα εδώ στο δημαρχείο Αγρινίου. Μιλήσαμε διεξοδικά για τα ζητήματα της περιοχής, για την Ιόνια Οδό που αφήνει το Αγρίνιο μακριά και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη για το ότι φτάσαμε στο σημείο να τελειώνει η Ιόνιο Οδός και να μην υπάρχει σύνδεση του Αγρινίου με το έργο αυτό. Συζητήσαμε επίσης και για ένα ακόμα μεγάλο θέμα: αυτό της αναγκαιότητας της κάθετης σύνδεσης και βέβαια και το θέμα του επιχειρηματικού πάρκου σε μια περιοχή που έχει πρωτογενή τομέα και θέλει να μεταποιήσει τα προϊόντα της. Έχω πει επανειλημμένα, υπεραναλυτικά τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος και ζήτησα και τη δική του βοήθεια και συμπαράσταση προκειμένου να παραχωρηθεί το κτήμα των 240 στρεμμάτων για να γίνει το επιχειρηματικό πάρκο. Σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, αν μη τι άλλο χρειάζεται το επιχειρείν, χρειάζεται να βρούμε αυτούς τους χώρους, χρειάζεται να γίνει η κάθετη σύνδεση, να αποκτήσει από την Ιόνια Οδό και αυτή η περιοχή την προβλεπόμενη πρόσθετη αξία».

15.00: Επίσκεψη στο εργοστάσιο Agrino

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και του συνιδιοκτήτη της εταιρείας Agrino, Κώστα Πιστιόλα

Σταύρος Θεοδωράκης: «Είμαστε από το πρωί στον νομό, θα είμαστε και αύριο γιατί η σκέψη μας είναι να δούμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται, που παράγουν, που δημιουργούν. Να τους θυμίσουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους και να τους πούμε αυτό που λέει το Ποτάμι από την πρώτη ημέρα λέει ότι ο άλλος δρόμος της χώρας ο δρόμος εκτός μνημονίων περνάει από τη δουλειά, από την παραγωγή και από την αποκέντρωση και αν θέλετε από την παραχώρηση του κράτους της δαυνατότητας στον Έλληνα να παράγει. Γιατί το κράτος στην Ελλάδα το έχει στερήσει αυτό το δικαίωμα, μέσα από τα μικρά, πολλά πολλαπλά γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει.
Επισκεφτήκαμε μία εταιρεία που είναι ψυχή του τόπου και που ίσως είναι υπόδειγμα η λογική της. Και δεν εννοώ αυτό καθ' αυτό το προϊόν – αυτό θα το κρίνουν οι χιλιάδες Έλληνες που δοκιμάζουν - εννοώ τη λογική τους. Η λογική ότι υπάρχει ένα ελληνικό προϊόν που πρέπει να αποκτήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία με σωστή συσκευασία, με σωστή διαφήμιση και όχι μόνο να πηγαίνει σε ελληνικές αγορές αλλά να κατακτήσει και τις αγορές του εξωτερικού. Η Ελλάδα που παράγει και η Ελλάδα που εξάγει. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει γιατί το άλλο μας τελείωσε σαν χώρα».

Κώστας Πιστιόλας, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Agrino: «Είναι μεγάλη τιμή αλίμονο, για εμάς είναι με μεγάλο συμβολικό νόημα oι πολιτικοί γενικότερα, οι άνθρωποι που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο αυτό να μάθουν τι σημαίνει παραγωγή. Εμείς το νοιώθουμε κάθε μέρα, από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που με σκέψεις κοιμόμαστε και την επόμενη πάλι το ίδιο. Συμφωνώ απόλυτα ότι η Ελλάδα που παράγει και η Ελλάδα που εξάγει είναι η βάση για να μπορούμε να ονειρευόμαστε όλα τα υπόλοιπα. Θέλουμε να νοιώθουμε ότι οι άνθρωποι που θα πάρουν τις αποφάσεις αύριο μεθαύριο τουλάχιστον δεν θα έχουν το άλλοθι ότι δεν ενημερώθηκαν».

16.30: Βόλτα στο Αγρίνιο

19.30: Επίσκεψη στο πυροσβεστικό σώμα Αγρινίου: