18 Οκτωβρίου, 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από τις Σέρρες: «Η Μακεδονία εμπορικός κι εκπαιδευτικός κόμβος»

Ποτάμι

«Η περιοχή έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Η Μακεδονία θα μπορούσε να είναι το εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και να αποτελέσει εκπαιδευτικό κόμβο. Το κοντόφθαλμο πολιτικό σύστημα δεν επέτρεψε -κι ακόμη δεν επιτρέπει- την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια πηγή πλούτου για την περιοχή». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις που θα δυναμώσουν τον εμπορικό ρόλο των Σερρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, σε μια νέα περιφερειακή ανάπτυξη.

Παρόντες ήταν και φοιτητές του δημόσιου ΙΕΚ δημοσιογραφίας, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις.
Αναφορικά με τις αρχαιολογικές αποκαλύψεις στην περιοχή και στο λόφο Καστά και την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή τους, η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν ότι «χρειάζεται περιφερειακός σχεδιασμός που να ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και να περιλαμβάνει ξενοδοχεία και κρουαζιέρες, με μια ευρύτερη συνεννόηση φορέων και τοπικών αρχόντων». Για να φτάσουμε εκεί, όμως, «πρώτα πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη της χώρας, να καλλιεργήσουμε το μύθο και να τον συντηρήσουμε». Στην περιφέρεια πρέπει, επειγόντως, να δημιουργηθεί μια επιτροπή υποδοχής ξένων ΜΜΕ, έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι του National Geographic ή του CNN να «ξεναγούνται» στην περιοχή και να διευκολύνονται να προβάλλουν το μύθο της Μακεδονίας σε όλον τον κόσμο.

Σε ερώτηση σχετικά με το όνομα της FYROM, αφού ανέφερε τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και την ήττα που έχουμε υποστεί κλείνοντας τα μάτια στην τολμηρή λύση με αναγνώριση του κράτους με όνομα με γεωγραφικά –και όχι άλλο- προσδιορισμό, επεσήμανε ότι: «η Ελλάδα είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Εμείς είμαστε οι δυνατοί, δεν έχουμε κόμπλεξ καταξίωσης. Έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα μικρά κράτη να αποδεχτούν τη λογική».

Οι κάτοικοι της περιφέρειας ενδιαφέρονται πάντοτε για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την αναταραχή των αγορών τις τελευταίες ημέρες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανάφερε τον… καθρέφτη του Αντώνη Σαμαρά: «Κοιτάχτηκε ο πρωθυπουργός στον καθρέφτη κι είπε “Δεν αρέσω. Ίσως πρέπει να γίνω Τσίπρας”. Και, απ΄ότι λένε, η πρόταση ήταν του Βενιζέλου, ο οποίος του είπε: “ Αφού ο Τσίπρας λέει θα σκίσει το μνημόνιο, εμείς να πούμε ότι θα διώξουμε και την τρόικα και το ΔΝΤ και να το κάνουμε σήμερα”. Το πόσο μας στοίχισε αυτή η επιπόλαιη πολιτική, το ξέρετε…»

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

insta_stavros

SERRES_03