4 Μαΐου, 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά στον Αλέξη Τσίπρα

Ποτάμι

O Σταύρος Θεοδωράκης συνομιλώντας  με τον δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας», Γιάννη Καμπουράκη,  με αφορμή τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη, κάλεσε τους αρχηγούς των παλιών κομμάτων να δεχτούν να συμμετέχουν σε ντιμπέιτ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση του «Άλφα» είπε ότι το Ποτάμι δεν κάνει, όπως θα έπρεπε, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Δεν είναι ενημερωμένος αλλά δεν του κρατώ κακία. Με τόσες αναποδιές που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να ασχολείται κυρίως με το τι διαφορετικό λένε κάθε μέρα τα στελέχη του και όχι με τα όσα λέει το Ποτάμι. Για να τον διευκολύνω, λοιπόν, θα θυμίσω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή. Την χώρα δεν μπορεί να την σώσουν αυτοί που ευθύνονται για το ναυάγιό της. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έριξαν τη χώρα στα βράχια. Και το χρέος είναι έργο των δικών τους κυβερνήσεων. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ποιες ευθύνες όμως έχει ένα κόμμα που δεν έχει κυβερνήσει;

Μα όταν απέναντι σε μια ανίκανη κυβέρνηση εμφανίζεσαι πότε σαν μάγος με τα δώρα και πότε σαν υπερασπιστής της δραχμής, ποιον βοηθάς, αν όχι την ίδια την κυβέρνηση; Η κοινωνία εδώ και 4 χρόνια αναζητά εναγωνίως μια ρεαλιστική λύση που να μην έχει σχέση με το παρελθόν. Ο Σαμαράς συστήνει ως σωτήρες το παλαιοκομματικό δυναμικό – μεταξύ των οποίων και αρκετοί ακροδεξιοί- και ο Τσίπρας λέει, θα ψηφίσουμε ένα άρθρο, ένα νόμο και όλοι θα επιστρέψουμε αυτομάτως στις δεκαετίες της ευμάρειας. Ποιον κοροϊδεύουν; Σας θυμίζω ότι πριν εμφανιστεί το Ποτάμι η πρώτη επιλογή των πολιτών σε όλα τα γκάλοπ ήταν ο «κανένας». Αυτό περιγράφει την απόγνωση του κόσμου.

Πάντως ο κ.Τσίπρας επεσήμανε ότι το Ποτάμι δεν ζητάει εκλογές. Αυτό δεν είναι μια έμμεση έστω στήριξη της κυβέρνησης;

Το Ποτάμι δεν ζητάει εκλογές για λόγους πρωτίστως σοβαρότητας. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εκλογές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, δύο χρόνια τώρα, τι έχουν καταφέρει; Η χώρα δεν μπορεί να ζει σε μια οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα. Η οικονομία παραπαίει και όλες οι λύσεις  αναβάλλονται. Θα ήταν λοιπόν ύψιστη υπηρεσία προς την κοινωνία αν τα κόμματα έλεγαν «εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια» όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα κανονικά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε πάντως την πιθανότητα αν οι συνθήκες το επιβάλλουν να συνεργασθεί με το Ποτάμι. Είπε χαρακτηριστικά ότι «στη ζωή ποτέ δεν λες ποτέ». Θα λέγατε και εσείς το ίδιο;

Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας, «στη ζωή ποτέ δεν λες ποτέ». Στην πολιτική όμως πρέπει να λες «πότε» και «πώς». Η κοινωνία δεν θα βγει από αυτή την κρίση αν δεν υπάρξουν δυνατές κυβερνήσεις συνεργασίας. Ούτε το «25% δεξιά» αλλά ούτε το «25% αριστερά» θα σώσει τη χώρα. Αλλά όντως είναι νωρίς γι’ αυτή την κουβέντα. Ο διάλογος τώρα ξεκινά.

Αυτό να το εκλάβουμε και ως δημόσια πρόσκληση προς τον κ.Τσίπρα;

Και προς τον κ.Τσίπρα και προς τον κ.Σαμαρά. Και καλό θα ήταν τις εβδομάδες που απομένουν τα παλιά κόμματα εξουσίας να δεχτούν να γίνουν δημόσιες αντιπαραθέσεις για όλα τα ευρωπαϊκά θέματα. Δεν έχουν βαρεθεί τους μονόλογους; Να δεχτούν λοιπόν να γίνουν ντιμπέιτ. Ας αποφασίσουν αυτοί τον τρόπο και εμείς θα είμαστε παρόντες. Χωρίς να βάζουμε κανέναν όρο.

διαβάστε επίσης