20 Μαΐου, 2019

«Ο Σταύρος Μου» στην Κρήτη και το Σκοτεινό – Το πιο φωτεινό παράδειγμα!

Μάρω Κακαβέλα

Είχαμε πια φτάσει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μετά από 2 μέρες κυριολεκτικά στον δρόμο. Αδιανόητο τοπίο είχα σκεφτεί όταν διάβασα το πρόγραμμα.

Τρεις νομοί (Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι) σε λιγότερες από 48 ώρες. Αποκλείεται, κάτι θα χάσουμε, κάτι θα μας ξεφύγει. Κι όμως πράμα δεν στράβωσε. Όλα τα προκάναμε.

Κι όταν έκανα επιτέλους να βγω από το βαν, παραπονούμενη ότι αμάν πια πως σφήνωσα εδώ πίσω και σώνουν πια οι αντοχές μου, ο Σταύρος ήταν εκεί στην πόρτα να μου τείνει το χέρι και να μου ανταπαντήσει, αφού σου το’πα κάτσε μπροστά να είσαι πιο άνετα. Και τα κατάφερε να με εκπλήξει για μια ακόμα φορά.

Γιατί σε όλη την περιοδεία ήταν πάντα εκεί. Απολύτως παρών. 2 συναντήσεις με δημοσιογράφους, μία διακαναλική σε ζωντανή μετάδοση, φυλλάδια και συνομιλία με τον κόσμο και τους τοπικούς άρχοντες και επίσκεψη στο Σκοτεινό, το «άκαπνο» χωριό στις Γούβες. Τηλεφωνήματα και συνεννοήσεις. Και facebook και twitter και Instagram. Όλα τα βλέπει. Όλους τους παρακολουθεί. Σε όλους έχει το νου του. Να σε νοιαστεί να βγεις μπροστά στην φωτογραφία, να σε παρουσιάσει σ’ εκείνους που σε συναντούν για πρώτη φορά. Να δει αν έφαγες από κείνο το ψωμί που του έφεραν πεσκέσι, το μαύρο, το ζυμωτό, το μοναστηριακό. Να σου πει πως να στέκεσαι, πώς να μιλάς στον κόσμο. Ν’ ακούσει την γνώμη σου, να παραδεχτεί χωρίς κανενός είδους σύνδρομο ότι αυτό που προτείνεις είναι καλύτερο από αυτό που είχε σκεφτεί. Εσύ να έχεις κάνει τα μισά μίλια από κείνον και να είσαι έτοιμη να σωριαστείς κι αυτός εκεί, σαν το αρκουδάκι της Duracell, αμετανόητα μέσα στην ενέργεια και την όρεξη. Να κάθεσαι να τον παρακολουθείς να μιλάει και να πείθεσαι ξανά και ξανά ότι καλά έκανες και τον πήρες το κατόπι και συντάχθηκες μαζί του.

Σαφέστατα η επιλογή ενός πολιτικού κόμματος πρέπει να γίνεται με πολιτικά κριτήρια, με συγκρίσεις σε πεπραγμένα και μη, με ενδελεχή έλεγχο των θέσεων, με άλλα λόγια με βάση τον ορθό λόγο και τις πεποιθήσεις του επιλέγοντα. Όμως η συναισθηματική νοημοσύνη μας ελλοχεύει πάντα πίσω από τέτοιες θεμελειώδεις αποφάσεις και αρκετές φορές μας οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Η γοητεία των πυκνών φρυδιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η εξωσυμβατική εμφάνιση των πρώιμων χρόνων του Ανδρέα Παπανδρέου, η πολλά υποσχόμενη αλλά απατηλή νεότητα του Αλέξη Τσίπρα, θόλωσαν το τοπίο και μάλλον αδίκησαν άλλους πολιτικούς -άνδρες και γυναίκες- που μπορεί είχαν σπουδαίο πολιτικό εκτόπισμα, αλλά στερούνταν πλάνας εμφάνισης. Όμως ο Σταύρος μου -και ναι είναι πλέον και δικός μου- καταφέρνει μ’ έναν εξαιρετικά πολύπλοκο και ταυτόχρονα απλό τρόπο, να πετυχαίνει κάτι που λείπει από το σύνολο των σημερινών αρχηγών, να συνδυάζει τον στέρεο πολιτικό λόγο με την απόλυτη ειλικρίνεια των προθέσεων.

Και μπορεί το Ποτάμι να είναι ένα εντελώς χειροποίητο κόμμα, και «όλα να βαίνουν καλώς εναντίον μας», αλλά o δρόμος μπροστά μας και όλοι μας μια περπατησιά.

Keep walking comrades.

ΠΗΓΗ: cretedoc.gr

* Η Μάρω Κακαβέλα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι