7 Νοεμβρίου, 2015

Ο Σταύρος για το κλείσιμο του Αγγελιοφόρου

Ποτάμι

«Η ελάχιστη ηθική αλλά και νομική υποχρέωση κάποιου που κλείνει μια εφημερίδα είναι να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια δούλευαν γι’ αυτόν». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης στους εκπροσώπους των δημοσιογράφων, των διοικητικών και των τεχνικών της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Ως γνωστόν η εφημερίδα έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αποζημίωση. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι εξάντλησαν, τα τελευταία χρόνια, κάθε ίχνος κατανόησης και «αλληλεγγύης» απέναντι στην τριάδα των ιδιοκτητών, τους κυρίους Μπακατσέλο, Μπόμπολα και Ψυχάρη και στα οικονομικά προβλήματα τα οποία εκείνοι επικαλούνταν, προκειμένου να επιτυγχάνουν υπογραφές ατομικών συμβάσεων, δραματικές μειώσεις μισθών και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Θάνος Μάνος, Βασίλης Κυριακούλης και Ελένη Βουζουκλά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόταν από την τέως βουλευτή του Ποταμιού δημοσιογράφο Χριστίνα Ταχιάου και τον αντιδήμαρχο του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα.

Μιλώντας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και στον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ ο επικεφαλής του Κινήματος αναφέρθηκε σε τρία ξεχωριστά ζητήματα.

Σε ότι αφορά το κλείσιμο της εφημερίδας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να κλείνει την επιχείρηση του αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους και να αρνείται να τους καταβάλει μισθούς και αποζημιώσεις. Πόσο μάλλον που οι ιδιοκτήτες του Αγγελιοφόρου έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και συνεχίζουν να έχουν επικερδείς δραστηριότητες».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι τριγωνικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ MEDIA, πολιτικών και τραπεζών έχουν δημιουργήσει πολλές ανορθολογικές καταστάσεις. Τα αγαπημένα MEDIA κάθε κυβέρνησης είχαν ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει γιατί νοθεύει και τους κανόνες τους ανταγωνισμού και βέβαια γεννά εξάρτηση της δημοσιογραφίας από την πολιτική. Είναι η περιβόητη διαπλοκή. Είναι σκανδαλώδη τα ποσά που έχουν δανειστεί ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι από τις τράπεζες. Και οι εργαζόμενοι λειτουργούν ως ασπίδα γι’ αυτά τα παράλογα δάνεια, καθώς οι κάτοχοι των ΜΜΕ λένε αν δεν συνεχίσετε να με δανείζετε θα κλείσω την εφημερίδα ή το κανάλι και θα μείνουν εκατοντάδες άνθρωποι στον δρόμο. Αυτό ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής πρέπει να σπάσει».

Και τέλος σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ΜΜΕ και απευθυνόμενος κυρίως προς τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία πολιτική περιφερειακών ΜΜΕ. Σε καμία σοβαρή χώρα δεν υπάρχουν μόνο πρωτευουσιάνικα ΜΜΕ. Πρέπει, βέβαια, να φύγουμε από τη λογική κάθε χωριό και μια εφημεριδούλα με κονδύλια από την Περιφέρεια, κάθε πόλη και ένα κανάλι με κονδύλια από τα κόμματα και τους πολιτευτές. Γιατί, προεκλογικά, είδαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα περιφερειακά ΜΜΕ ήταν απολύτως δεσμευμένα στην γραμμή του ενός ή του άλλου κόμματος. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ισχυρά, ελεύθερα και ανεξάρτητα περιφερειακά ΜΜΕ. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, ο τοπικός πολιτισμός και, αν θέλετε μόνο έτσι θα επιτευχθεί και η ανανέωση της πολιτικής. Να μην είναι αναγκασμένοι οι πολιτικοί να παρακαλούν πότε τον ένα καναλάρχη της Αθήνας και πότε τον άλλο για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Ο νέος νόμος του κ. Παππά δεν βοηθάει δυστυχώς να υπάρξουν υγιή -αλλά και χρήσιμα για τις τοπικές κοινωνίες- περιφερειακά κανάλια. Το μόνο κριτήριο που βάζει για τις άδειες είναι τα λεφτά που έχει ένας επιχειρηματίας και αυτό θα διαιωνίσει τα προβλήματα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου, είπε να υπολογίζουν ότι το Ποτάμι θα είναι στο πλευρό τους και κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει όλα τα κόμματα για ένα διάλογο για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Δείτε φωτογραφίες: