8 Δεκεμβρίου, 2016

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι ένας προϋπολογισμός διαχείρισης της μιζέριας

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Στο κανάλι της Βουλής στην εκπομπή «πρωϊνή ανάγνωση» φιλοξενήθηκε σήμερα ο Γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του Ποταμιού Π. Καρκατσούλης.

Ερωτηθείς πως αξιολογεί τον συζητούμενο προϋπολογισμό, ο κ. Καρκατσούλης ανέφερε ότι δεν έχει ανατυξιακά χαρακτηριστικά και περισσότερο αποσκοπεί την διαχείριση της μιζέριας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Υποστήριξε ότι το Ποτάμι προκρίνει έναν τελείως διαφορετικό προϋπολογισμό ο οποίος θα συνδέει τις δαπάνες με συγκεκριμένα επιτεύγματα και στόχους. Κρατικό χρήμα θα δίδεται σ΄ εκείνους που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους κι όχι σ΄ εκείνους που τους απομυζούν, απλώς και και μόνο, επειδή έχουν συσταθεί με βάση κάποιο νόμο.

Όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, ο κ. Καρκατσούλης επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού ότι αντίπαλος της αξιοκρατίας που αποτελεί την μοναδική οδό εξόδου από την κρίση, είναι το πελατειακό κράτος. Πολλές υγιείς δυνάμεις στο δημόσιο ασφυκτιούν κάτω από την αναποτελεσματικόττηα και την αναξιοκρατία την οποία επιβάλλει το πελατειακό κράτος. Υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και των ανθρώπων στο δημόσιο δεν πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά παιδευτικό και να αποτελεί μια καλή ευκαιρία διόρθωσης σφαλμάτων και παραλείψεων. Εάν, βεβαίως, κάποιος δεν διορθώνεται, τότε θα πρέπει να απομακρύνεται. Ο κ. Καρκατσούλης τόνισε ότι η μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα μπορεί να γίνει από το δημόσιο, όσο κι αν πολλοί εκφράζουν έναν σκεπτικισμό γι΄ αυτό. Το δημόσιο αποτελεί την μεγαλύτερη «επιχείρηση» της χώρας που μπορεί να γίνει παραγωγική, εάν υπάρξει βούληση και σχέδιο αλλαγών με σκοπό την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του. Δυστυχώς, σήμερα, κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει.

Τέλος, ερωτηθείς περί των αποχωρήσεων από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, ο Γραμματέας τόνισε ότι αποτελούν έκφραση μιας βαρειάς παθολογίας του πολιτικού συστήματος της χώρας, όπου ο βουλευτής αντιλαμβάνεται τον εαυτό του όχι ως εντολοδόχο των ψηφοφόρων του κόμματος του, αλλά ως «επαγγελματία» που αναζητά καλύτερα συμβόλαια. Πέρα από τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων και της κοινοβουλευτικής τους έκφρασης, ο κ. Καρκατσούλης τόνισε και την απαξία της προσωπικής συμπεριφοράς όσων επιλέγουν, εν τέλει, να υπηρετήσουν ένα προσωπικό αντί του συλλογικού σχεδίου.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου