22 Μαρτίου, 2018

Ο παραληρηματικός και μισαλλόδοξος λόγος πλήττει ευθέως τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό

Σπύρος Δανέλλης

«Οι απειλητικές επιστολές κατά των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με αφορμή το Μακεδονικό, που απέστειλαν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις και η Πανελλήνια Απελευθερωτική Κίνηση Κρητών προχθές, σε άλλη συγκυρία, θα αποτελούσαν απλώς μια φαρσοκωμωδία» δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σ. Δανέλλης, στους δημοσιογράφους Σ. Τζανάκη και Γ. Μελιγκώνη στο ραδιόφωνο 247.

«Σήμερα, ωστόσο, ο παραληρηματικός και μισαλλόδοξος λόγος τους πλήττει ευθέως τη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο και αποτελεί επικίνδυνο φαινόμενο, γιατί εξάπτει τα πάθη, τη στιγμή που όλα τα εθνικά ζητήματα είναι ανοιχτά και ζητείται η μέγιστη ομοθυμία», ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως «οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι αποκλειστικοί φορείς κάποιου ιδιαίτερου πατριωτισμού και ευαισθησίας που όλοι εμείς δεν διαθέτουμε».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη η συζήτηση που έχει ανοίξει για την άμεση αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, προκειμένου να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά τη χρήση του όρου "Μακεδονία", είναι ψευδεπίγραφη.

«Η άποψη όλων των έγκυρων συνταγματολόγων συμπεριλαμβανομένου και του κ. Βενιζέλου είναι ότι μια κοινά αποδεκτή λύση δεν θα είναι αποτέλεσμα μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Θα είναι μια Διεθνής Συμφωνία στα πλαίσια του ΟΗΕ, με διεθνείς εγγυητές, που βεβαίως θα κάνει και αναφορά στις λιγότερο ή περισσότερο πραγματικές αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων. Γιατί το να ζητάμε από τους γείτονες να προβούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε αλλαγή του Συντάγματός τους είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις"».

Ο βουλευτής Ηρακλείου υπενθύμισε επίσης πως μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της FYROM, με 1,5 εκατ. κατοίκους οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον 5 διαφορετικές εθνότητες, που δεν έχουν την ίδια ιεράρχηση ζητημάτων και τις ίδιες ιστορικές αναφορές, που έχουν 22 φορές μικρότερο ΑΕΠ, ακόμη και τώρα που εμείς είμαστε σε κρίση, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μας απειλήσει.

«Άλλωστε δεν υπάρχει ένας σώφρων, ένας άνθρωπος λογικός σε ολόκληρη την υφήλιο που να μπορεί να πιστέψει ότι ο Αριστοτέλης έγραφε σε κυριλλικό αλφάβητο ή μιλούσε σλάβικα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την δικαστική αθώωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου για το κήρυγμα μίσους κατά των ομοφυλόφιλων, με μάρτυρες υπεράσπισης δύο στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τους Δημάρχους Αιγίου και Καλαβρύτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού είπε: «Οι πολίτες οι οποίοι είναι αδιάφοροι απέναντι μας, δεν μπορούν να γοητευτούν, αν έχουμε στους κόλπους μας ανθρώπους που λειτουργούν με γνώμονα το πολιτικό τους όφελος, καταπατώντας τις βασικές αρχές μας. Άλλωστε, ο Αμβρόσιος δεν είναι ιεράρχης της θρησκείας της αγάπης, αλλά ένας κήρυκας μίσους, που ασπάζεται τα φασιστικά ιδεώδη».

Τέλος, σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση των διατάξεων Φίλη για τα θρησκευτικά, ο Σπύρος Δανέλλης εκτίμησε πως αυτή η απόφαση δείχνει την αναγκαιότητα τάχιστης οριοθέτησης των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας, που πρέπει να λάβει χώρα στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

«Αυτό θα είναι σε όφελος και της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτείας. Πρέπει να τελειώνουμε με τέτοιου είδους ιστορίες που δεν ανήκουν στον δυτικό κόσμο, στον δημοκρατικό κόσμο. Άλλωστε, τα θεοκρατικά καθεστώτα είναι πολύ μακριά από τη κουλτούρα και την λειτουργία της Δημοκρατίας μας».

Ακούστε το απόσπασμα:

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος