8 Οκτωβρίου, 2014

Ο Μίλτος Κύρκος για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο

Ποτάμι

Το θέμα της μετανάστευσης συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή εννιά αναφορές για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» Μ. Κύρκος, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε με παρέμβασή του υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μετανάστευση, τονίζοντας την ανάγκη ίσης κατανομής των βαρών σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Στην τοποθέτηση του ο κ Κύρκος ζήτησε την επέκταση των δράσεων της Ομάδας Δράσης για την Μεσόγειο (Task Force for the Mediterranean) και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ομάδα Δράσης συστάθηκε με αφορμή τη τραγωδία στην Λαμπεντούζα με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, το άνοιγμα νέων δρόμων για τη νόμιμη μετανάστευση και την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων που βρίσκονται πίσω από τα θανατηφόρα αυτά ταξίδια.
Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη ισχυρότερης παρουσίας του οργανισμού FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα.
Τέλος τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμοι οδοί εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, καθότι εξαιτίας αυτής της έλλειψης οι άνθρωποι ωθούνται στα χέρια των λαθρεμπόρων και είναι αναγκασμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους αναζητώντας προστασία στην Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση επανέφερε το θέμα της δυνατότητας των προσφύγων να καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου σε ευρωπαϊκές πρεσβείες τρίτων χωρών το οποίο είχε θέσει στον υποψήφιο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο κατά την ακρόαση των υποψήφιων Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ Αβραμόπουλος στην απάντησή του δεσμεύτηκε να προωθήσει τη δυνατότητα η εξέταση των αιτήσεων άσυλου να πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός Ένωσης. Ο κ Κύρκος δήλωσε πως «Η δέσμευση του κ Αβραμόπουλου στη πρόταση που κάναμε είναι πολύ σημαντική καθότι αποτρέπει το σημερινό δράμα όπου οι πρόσφυγες αναγκάζονται και εμπλέκονται σε δίκτυα παράνομης μεταφοράς ή κινδυνεύουν με πνιγμό. Αν εγκριθεί τελικά το σώμα των Επιτρόπων, θα είμαστε εδώ για να ελέγξουμε κατά πόσο θα δοθεί η μάχη ώστε τόσο αυτή η πρόταση, όσο και η αλληλεγγύη γίνουν επιτέλους πράξη».

8 Οκτωβρίου 2014