6 Ιουλίου, 2018

Ο Καμμένος κρατάει όμηρο τον ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Λυκούδης

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος και στη δημοσιογράφο Κ. Γαλανού.

Τι σκέφτεστε σήμερα βλέποντας την εξέλιξη της συγκυβέρνησης και την σχέση Τσίπρα- Καμμένου? Πόση ζημιά προκαλεί στην κοινωνία και την χώρα αυτή η απουσία έστω και της ελάχιστης συνθήκης ηθικής στην διακυβέρνησή της;

Πρόκειται περί φαρσοκωμωδίας. Τραγέλαφος. Δυστυχώς, σε βάρος της χώρας. Η βλάβη που έχει προκαλέσει η ιδεολογική ώσμωση και συγκυβέρνηση αριστερού και δεξιού εθνολαϊκισμού, είναι σχεδόν ανήκεστος. Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική βλάβη, το 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο, την τριετή ύφεση, τη φορολογική επιδρομή κατά πάντων, κυρίως των ασθενέστερων στρωμάτων, το 4ο στην ουσία Μνημόνιο, τη παραμυθία περί εξόδου από την κρίση, τις μακρόχρονες δεσμεύσεις που θα επιβαρύνουν γενιές ολόκληρες. Πρόκειται κυρίως για την κατεδάφιση του αξιακού συστήματος της Αριστεράς, του πιο πολύτιμου κεφαλαίου της. Οι ύβρεις κατά πάντων, πολιτικών, ΜΜΕ, δημοσιογράφων διαφωνούντων με την κυβέρνηση έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αντιπαράθεσης εκμαυλίζοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό λεξιλόγιο.

Πότε βλέπετε τις εκλογές? Θα είναι κατ' επιλογήν ή εξ ανάγκης η προσφυγή σε αυτές?

Δεν έχει κανένα νόημα να εμπλακεί κανείς στην εκλογολογία. Διότι, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανήκει αποκλειστικά στη πρωτοβουλία και τον σχεδιασμό της εκάστοτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η «εξ ανάγκης» προσφυγή στις κάλπες μπορεί να προκύψει μόνο εξ αιτίας κάποιου απρόβλεπτου σημαντικού γεγονότος ή από απόφαση του κυβερνητικού εταίρου, του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι φανερά όμηρος. Κάθε πλευρά σταθμίζει τα συμφέροντά της. Γεγονός πάντως είναι ότι καλώς ή κακώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Πώς εκτιμάτε ότι θα αντιδράσει ο κ. Τσίπρας στην πιθανολογούμενη ήττα ιδίως αν βρεθεί αντιμέτωπος με την εκ των υστέρων εσωκομματική αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών με πρώτιστη την επιλογή εταίρου στο πρόσωπο του Π. Καμμένου?

Δεν έχω δει μέχρι σήμερα σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική επιλογή συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Αντιθέτως πρόσεξα τις προάλλες στο Ζάππειο όρθιοι όλοι να χειροκροτούν την… μνημειώδη ομιλία του Π. Καμμένου περί Γοργοπόταμου κ.λπ. Η εκ των υστέρων κριτική καμία σημασία δεν έχει και θα είναι και υποκριτική. Τα πολιτικά κόμματα βεβαίως, ως ζωντανοί οργανισμοί, επαναπροσδιορίζουν τα ιδεολογικά και πολιτικά τους χαρακτηριστικά, την πορεία τους, εάν το επιθυμούν, αυνήθως μετά από εκλογικές ήττες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, εάν θέλει να αλλάξει. Μόνος του θα αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Και οι πολίτες θα κρίνουν.

Γιατί δεν μπορέσατε τελικά να συν-λειτουργήσετε στο ΚΙΝ.ΑΛ;

Έχω επανειλημμένα αναφέρει και τονίσει τους γενεσιουργούς λόγους. Πέραν από τις προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου Φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς, υπήρξαν λανθασμένες και μοιραίες. Προτάχτηκε η εκλογή αρχηγού κι όχι η στοιχειώδης έστω συγκρότηση κόμματος και η λελογισμένη περίοδος συνεύρεσης, ώσμωσης, συνεργασίας, συμπόρευσης, συγκερ%C