6 Δεκεμβρίου, 2018

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής

Τάσος Παππάς

Πολλοί άνθρωποι καθημερινά δίνουν μια μάχη, να κάνουν την κοινωνία καλύτερη και αυτό το επιτυγχάνουν μέσω του εθελοντισμού. Τι είναι όμως ο εθελοντισμός και ποιος μπορεί να χαρακτηριστεί εθελοντής;

Ο εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς να υφίσταται το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής. Δεν ενέχει την σημασία της υποχρέωσης, αλλά όλα κινούνται βασιζόμενα στην αυτόβουλη πρωτοβουλία για δράση και προσφορά.

Όσον αφορά τον εθελοντή, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως δεν είναι μια «ταυτότητα», δεν είναι χόμπι, δεν είναι επάγγελμα. Το να είναι κάποιος σήμερα εθελοντής είναι καθαρά δική του απόφαση και είναι στάση ζωής. Το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας ή τον περιβάλλοντα χώρο είναι μια πράξη- πεποίθηση πως όλα μπορούν να αλλάξουν πάντοτε προς μια καλύτερη κατεύθυνση από την υφιστάμενη, αρκεί να δραστηριοποιηθούμε αρχικά εμείς οι ίδιοι και εν συνεχεία να
κινητοποιήσουμε κι άλλους ανθρώπους για τον ίδιο σκοπό.

Ωστόσο, ο εθελοντής δεν πρέπει να αναμένει καμία λεκτική ή υλική επιβράβευση για την προσπάθεια του. Δεν μπορεί να προσδοκά σε καμία προβολή του έργου του. Πολλές φορές θα συνειδητοποιήσει πως πρέπει σε πρώιμο τουλάχιστον στάδιο να πορευθεί μόνος του και να αποδείξει στη γειτονιά του, στο χωριό του, στην πόλη του πως αξίζει όλοι να συμβάλλουν προκειμένου να επέλθει η αλλαγή και η πρόοδος.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια απ’ όταν άναψε η σπίθα του εθελοντισμού μέσα μου, μη αποδεχόμενος την μιζέρια ή την απελπισία που χαρακτήριζε την τοπική κοινωνία. Από τότε αποφάσισα πως δεν πρόκειται να σταματήσω να προσφέρω όσα και ό,τι μπορώ, ενώ θα συνεχίσω να αναζητώ συνοδοιπόρους σε αυτό το δύσκολο μεν, αλλά ευχάριστο δε ταξίδι του εθελοντισμού.

*Ο Τάσος Παππάς είναι επικεφαλής Νεολαίας