14 Δεκ, 2016

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

Πάνος Μπιτσαξής

• Πολλοί μπορεί να πουν ότι, το να μιλάει κανείς για αθλητισμό στις σημερινές συνθήκες είναι πολυτέλεια. Η προϊούσα διάλυση των δομών της κοινωνικής προστασίας και βασικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τη ζωή την υγεία, την παιδεία και η εξάπλωση της ανέχειας θέτει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε δεύτερο πλάνο. Εκτός προτεραιοτήτων. Ακούω συχνά να μου λένε, ποιος αθλητισμός αδερφέ μου; Είσαι εκτός τόπου και χρόνου; Δε βλέπεις τι γίνεται γύρω σου;
Μια βόλτα στις κακοσυντηρημένες και υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το αντίθετο. Εκεί που στάζουν από τις στέγες τα νερά, στις στεφάνες με το ξηλωμένο διχτάκι, στις φθαρμένες διαδρομές του στίβου, θα δει να ανθίζει ένα χαμόγελο ευτυχίας και να λάμπουν τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων νέων παιδιών, που βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στον αθλητισμό αφήνοντας πίσω το αλκοόλ, τη νικοτίνη, την καθιστική ζωή και τη μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών. Το νόημα της συζήτησης για τον αθλητισμό στις σημερινές συνθήκες είναι αποκλειστικά και μόνο αυτό και για αυτό επιμένουμε να λέμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις. Δεν ανήκει μόνο στους πλούσιους, τους προνομιούχους και στους παράγοντες.

• Η λάμψη των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο συγκάλυψε για λίγο μέσα στο κλίμα χαράς και υπερηφάνειας το γεγονός, ότι ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός πνέει τα λοίσθια. Βυθίζεται στην παρακμή, το τέλμα, στη σχεδόν απόλυτη λειτουργική αδυναμία. Σε μια χώρα που είναι γενέτειρα του αθλητισμού, που παρελαύνει πρώτη στις Ολυμπιάδες και διαθέτει αναλογικά, άναρχα και πελατειακά βέβαια, την πλέον εκτεταμένη και πολυτελέστερη αθλητική υποδομή παγκοσμίως. Είναι και αυτό ένα από τα πολλά ελληνικά παράδοξα και δείγμα της συλλογικής αδυναμίας, σύλληψης και πραγματοποίησης απλών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων.

• Το ΠΟΤΑΜΙ εργάστηκε εντατικά πάνω σε αυτό το θέμα. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ο ελληνικός αθλητισμός εξεμέτρησε το ζην. Έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες από κάθε άποψη. Απαιτείται μια νέα σύγχρονη και παραγωγική μορφή οργάνωσης του αθλητισμού, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Το κλειδί είναι το αυτονόητο. Η αρμονική σύζευξη του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η εξοικονόμηση πόρων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η αλλαγή της κρατικοδίαιτης δομής με μια αληθινά ευέλικτη λειτουργία, με όρους διαφανείς αλλά και αναπτυξιακούς.
Οι αναλυτικές και λεπτομερείς πολιτικές θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για τον αθλητισμό είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση: «Ο αθλητισμός αλλιώς», την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30, στο ίδρυμα Κακογιάννη, Πειραιώς 205. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Κεντρική πρόταση είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου Οργανισμού Αθλητισμού, που θα συστεγαστεί με όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, σε ένα κτίριο, αντικαθιστώντας έναν ογκώδη και αναποτελεσματικό, βαθύτατα γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό διοικητικό μηχανισμό, τη σημερινή Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να γίνει εν λειτουργία με την κατάλληλη οργάνωση του συνόλου των δυνάμεων, που μπορούν να στηρίξουν τη νέα οργάνωση. «Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» είναι η μεταρρυθμιστική οπτική του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

• Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία μαζί με το Γιώργο Μαυρωτά και αντιπροσωπεία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, να αναλύσω σε μια άνετη συζήτηση την πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στο νέο Υφυπουργό Αθλητισμού, κύριο Βασιλειάδη. Παρά τις πολιτικές μας διαφορές, η κοινή πείρα στην μαχόμενη δικηγορία επέτρεψε ένα διάλογο λεπτομερή και αναλυτικό, ένα διάλογο που έγινε άλλωστε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού.
Είναι προφανές ότι μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ελληνικό αθλητισμό απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις. Είναι επίσης προφανές, ότι μια μεταρρύθμιση όπως αυτή την οποία προτείνουμε δε γίνεται σε μια μέρα. Θέλει πολύ δουλειά και ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες.
Το ΠΟΤΑΜΙ έκανε το καθήκον του. Άνοιξε τη συζήτηση. Ας ελπίσουμε να βγει κάτι από αυτήν. Αν θέλουμε να επιβιώσει ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός κάτι ριζικό πρέπει να γίνει. Το καταλαβαίνουμε όλοι σε όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος και αν βρισκόμαστε.

* Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού και Νέας Γενιάς

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την εκδήλωση του Ποταμιού για τον αθλητισμό

Σχετικά