12 Αυγούστου, 2018

Ο αντιπερισπασμός με τα αυθαίρετα

Guest Αρθρογράφος

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης για τα αυθαίρετα

Ο Σύριζα κυβερνάει με πέντε παραλλαγές της στρεψοδικίας, και συνδυασμούς αυτών κατά περίπτωση. Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, επικοινωνιακή αλλαγή ατζέντας, παράλογη αιτιοκρατική ερμηνεία , δημιουργία εσωτερικών και εξωτερικών «εχθρών», νοηματική διαστρέβλωση των λέξεων

Άκούσμε τον Πρωθυπουργό , να ανακαλύπτει τα αυθαίρετα ως γραμμή αντιπερισπασμού. Για ακόμη μία φορά η γνωστή, τετριμμένη και στρεψόδικη μεθοδολογία . Η κατασκευή μίας άσχετης αιτίας αναγορεύεται σε «εχθρό», και αποδίδεται ως ευθύνη στους άλλους, ενώ δεν συνδέεται πρωτευόντως και αιτιωδώς με την τραγωδία στο Μάτι.

Οι αιτίες εδώ είναι διάλυση των υπηρεσιών ασφάλειας και προστασίας του πολίτη, η παντελής αδυναμία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας να συντονίσει , και το μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα είναι η εκ’ των υστέρων απόπειρα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης που κατέληξε σε φιάσκο, ο παρατεταμένος κυβερνητικός κυνισμός της μεταδιαχείρισης, η αδυναμία αυτοκριτικής και ελάχιστης ενσυναίσθησης του πόνου και της ανθρώπινης απώλειας.

Επι τρεισήμισι χρόνια η κυβέρνηση αυτή δεν ασχολήθηκε , με ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η ποιότητα των πόλεων, η χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση, οι συγκοινωνίες, η επίσπευση θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, οι χρήσεις γης και η τουριστική ανάπτυξη αφέθηκαν στον αυτόματο πιλότο, όντας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων . Ειδικά τα θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου, όχι μόνο υποτιμήθηκαν, λόγω των ιδεολογικών της εμμονών αλλά επαναπροσδιορίστηκαν προκλητικά υπό το δόγμα της απόλυτης ανοχής. Αδιαψεσυτοι μάρτυρες η ασυδοσία των πανεπιστημίων, το άβατο των Εξαρχείων, η ευπροσήγορη αντιμετώπιση ακτιβισμών τύπου Ρουβίκωνα. Αυτή η διολισθαινουσα απαξίωση των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη, ηταν λογικό να συμβάλλει στην γενικότερη αποδιοργάνωση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα αυθαίρετα που καταπατούν δημόσιους χώρους ( δάση, αιγιαλούς, ρέματα και αστικούς κοινόχρηστους χώρους), η στρεβλή πολεοδομική οργάνωση οικισμών, η πολεοδομική ασυδοσία, είναι μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα της οικιστικής οργάνωσης της χώρας, που φυσικά πρέπει να αντιμετωπιστούν, (με τα οποία παρεμπιπτόντως η κυβερνηση είχε ελάχιστη επαφή μέχρι σήμερα, αλλά προέβην σε αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με τροπολογία το 2015 ) ,δεν είναι ομως σε καμία περιπτωση η βασική και πρώτιστη αιτία της τραγωδίας στο Μάτι, είναι μία από τις δεκάδες δευτερεύουσες και συντείνουσες αιτίες. Επομένως η αναγόρευσή τους σε μείζον ζήτημα, ως απάντηση στην τραγωδία, είναι απλά και για ακόμη μία φορά, αποπροσαντολισμός της κοινής γνώμης.

Συντάκτης: Σταύρος Κωνσταντινίδης