1 Σεπτεμβρίου, 2016

Νομοθέτηση στα μουλωχτά από τον κ. Φίλη

Γιώργος Μαυρωτάς

Με πονηρό τρόπο, δηλαδή με εμβόλιμη «νομοτεχνική βελτίωση» (25 γραμμών!) σε άσχετο άρθρο ήδη κατατεθείσας εκπρόθεσμης τροπολογίας, πέρασε από τη Βουλή στο χθεσινό νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση κι άλλες διατάξεις» μια διάταξη που είχαμε «αποκρούσει» τον περασμένο Μάιο.

Αφορούσε στην ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. (χωρίς ανοικτή πρόσκληση) των υπηρετούντων ως Ε.Ε.Π. και Ε.Δ.Ι.Π. στα Α.Ε.Ι. Μάλιστα τότε, η Αναπληρώτρια Υπουργός κα. Αναγνωστοπούλου είχε συμφωνήσει και απέσυρε τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία θα ανέτρεπε πλήρως τον προγραμματισμό των Πανεπιστημίων. Ένα θέμα που ασφαλώς χρειάζεται διάλογο και συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και όχι να περνάει «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Ο κ. Φίλης χθες την επανέφερε ως «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: «Η δεύτερη (νομοτεχνική) αφορά τη γνωστή ρύθμιση -μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα- για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ, δηλαδή το θέμα των ΕΔΙΠ, που δίνουμε μια λύση». Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε, είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κα. Αναγνωστοπούλου προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη «νομοτεχνική βελτίωση» όπως είχε κάνει τον Μάιο. Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στο χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.

Όλο αυτό το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου «μουλωχτής νομοθέτησης» που ακολουθείται από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με άσχετες διατάξεις, εκπρόθεσμες τροπολογίες, εμβόλιμες δήθεν «νομοτεχνικές βελτιώσεις» με σκοπό την απόκρυψη για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Έτσι λοιπόν στα μουλωχτά περνάνε κομβικές διατάξεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων, ερήμην των ίδιων των Πανεπιστημίων…