24 Μαρτίου, 2017

Να ξαναφωτίσουμε το ευρωπαικό όραμα

Ποτάμι

«Eίναι σύνηθες οι ηγέτες να κατηγορούν την ΕΕ για τα πράγματα που οι ίδιοι δεν κάνουν» αυτή τη διατύπωση χρησιμοποίησε ο Μάριο Μόντι συζητώντας με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τις ευθύνες των ηγετών των χωρών του Νότου στην κρίση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο, συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας στο γραφείο του στη Γερουσία και είχαν μία διεξοδική συζήτηση κυρίως για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο Μάριο Μόντι επεσήμανε ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίζει τελικά ανασταλτικό ρόλο στην εξέλιξη της Ένωσης γιατί σημαντικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται εξαιτίας της δυστοκίας των ηγετών που αποφασίζουν με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους τους, αλλά και επειδή οι κρίσιμες αποφάσεις χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις ομοφωνία. Έτσι οι εκκρεμότητες διαιωνίζονται.

Ο Μάριο Μόντι και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν ότι η σημερινή αντίθεση δεν είναι αριστερά - δεξιά αλλά μεταρρυθμιστές - αντιμεταρρυθμιστές.

O επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι, πέρα από την προσπάθεια όλων να ηττηθούν οι λαϊκιστές και οι συντηρητικοί, πρέπει να υπάρξουν και συμβολικές κινήσεις κορυφής που θα ξαναφωτίσουν το ευρωπαϊκό όραμα. Ενδεικτικά ανέφερε τη βοήθεια που θα πρέπει να δώσει η Ε.Ε. στους άνεργους νέους του Βορρά και του Νότου. Στη συνέχεια επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πρότασή του για τη δημιουργία ενός τρένου που θα συνδέει κάθε γωνία της Ευρώπης και ο Μάριο Μόντι υπερθεμάτισε λέγοντας ότι πράγματι στην Ευρώπη έχουμε ανάγκη από τέτοιες υψηλού συμβολισμού κινήσεις.

Συζητώντας για το πολιτικό κόστος και την αναβλητικότητα που δείχνουν πολύ συχνά οι πολιτικοί ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι χρειάζονται ηγέτες που θα είναι διατεθειμένοι να χάσουν στις εκλογές προς όφελος των λαών τους, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χέλμουτ Κόλ που έχασε τις εκλογές το 1998 αλλά έβαλε τη Γερμανία στο ευρώ.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευε και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού Οντίν Λιναρδάτου.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος