29 Ιουλίου, 2019

Να βρούμε ξανά τις ρωγμές που αφήνουν οι καθεστωτικές δεξιές και αριστερές ρητορικές και πολιτικές

Ποτάμι

Επιστολή του Πολιτικού Συμβουλίου

Αγαπητοί φίλοι,

Για το Ποτάμι η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός. 

Είμαστε εδώ – ήμασταν πάντα εδώ – για να βοηθήσουμε την κοινωνία με προτάσεις και δράσεις να κάνει βήματα μπροστά ή έστω να μην κάνει βήματα πίσω. Δεν είχαμε νομενκλατούρα, ούτε κανενός είδους κομματική γραφειοκρατία η οποία να τρέφεται από το Ποτάμι. Αυτός ήταν ο λόγος που από την πρώτη στιγμή όλοι – ξεκινώντας από τον ιδρυτή του – δηλώναμε εθελοντές. Εθελοντές της προσπάθειας «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». 

Η αποτυχία μας να εκλέξουμε ευρωβουλευτή ήταν για όλους μας ένα σοκ. Η ομόφωνη εκτίμηση του Πολιτικού Γραφείου – αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών – ήταν ότι η πολιτική πρόταση στην μάχη των ευρωεκλογών ήταν η σωστή. Άλλωστε η πρόταση μας βασίστηκε στις θέσεις που με συντριπτική πλειοψηφία είχε αποφασίσει το συνέδριο του Νοεμβρίου. Όπως επίσης σωστή ήταν η προεκλογική επικοινωνιακή στρατηγική του Κινήματος με κύρια έκφραση της, την περιοδεία του επικεφαλής μαζί με κλιμάκια ευρωβουλευτών σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. 

Οι διαπιστώσεις αυτές ήταν τελικά επώδυνες γιατί γινόταν φανερό ότι όσα το Ποτάμι υποστήριζε θα ήταν μακριά από τις  προτεραιότητες του εκλογικού σώματος και των βουλευτικών εκλογών. Ο φόβος πιθανής ακυβερνησίας και το αίτημα της αυτοδυναμίας θα μας απομάκρυναν από μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα ο εκλογικός αποδεκατισμός του Κινήματος σε αρκετές περιφέρειες της χώρας  έκανε δύσκολη ακόμη και την συγκρότηση ποιοτικών και αξιόμαχων ψηφοδελτίων. 

Αυτοί ήταν οι λόγοι που το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε – και επικύρωσε η ΜΕΣΥΑ – τη μη κάθοδο του Κινήματος στις εθνικές εκλογές. 

Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Κινήματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας, αποφάσισε να παραιτηθεί. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα να εγγυηθεί από την θέση του ιδρυτή την ενότητα του Κινήματος στη βάση των αρχών του. Και το Πολιτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του όρισε τον αντιπρόεδρο του Κινήματος επικεφαλής της οργανωτικής ανασυγκρότησης. 

Μετά όμως την παραίτηση του αντιπροέδρου, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε εκ νέου να ζητήσει από τον ιδρυτή του Ποταμιού να δραστηριοποιηθεί για να οδηγηθούμε συντεταγμένα στο επόμενο συνέδριο μας. Το οποίο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, προσδιορίζεται για τα τέλη του 2019, όπως ορίζει το καταστατικό μας το οποίο διασφαλίζει την συμμετοχή και τον ισχυρό ρόλο των δυνάμεων που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας για ένα ανοιχτό συνέδριο.  

Η αξιοποίηση από τον Σεπτέμβριο του Οργανωτικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου – τα οποία πρόσφατα συστάθηκαν – θα δώσει νέες δυνατότητες παραγωγής πολιτικού έργου. 

Ταυτόχρονα, το Πολιτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου «Π2 – Πρόοδος στην Πράξη» για τη διοργάνωση μιας μεγάλης διημερίδας το Φθινόπωρο στην οποία θα κληθούν προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου μας για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και την ανάγκη πολιτικής έκφρασης του προοδευτικού φιλελεύθερου Κινήματος. Διημερίδα  η οποία θα μας δώσει την δυνατότητα να συναντήσουμε συμμάχους και φίλους, και να προβληματιστούμε από κοινού για το μέλλον. Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτου του Ποταμιού κατάφερε να διοργανώσει πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία δύο εκδηλώσεις για την πράσινη πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  

Φίλες και φίλοι το Ποτάμι ήταν το 2014 μια πολιτική έκρηξη. Εξέφρασε  τις αγωνίες και τις ανάγκες ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας που ασφυκτιούσε ανάμεσα στις παλιές συντηρητικές και λαϊκίστικες κομματικές δυνάμεις. Αυτές τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να ανιχνεύσουμε ξανά. Όχι αλλάζοντας τις θέσεις μας - γιατί οι θέσεις του Ποταμιού δεν ηττήθηκαν, αλλά αντιθέτως ευδοκιμούν σε κάποιες περιπτώσεις κακοποιούμενες απο άλλους πολιτικούς οργανισμούς - αλλά αποδεικνύοντας την αξία μιας ολοκληρωμένης φιλελεύθερης πρότασης που θα περιλαμβάνει θεματικές που σήμερα  σπρώχνονται στο περιθώριο. Η θέση της γυναίκας, η διαγενεακή ισότητα, η κλιματική αλλαγή, οι σχέσεις εκκλησίας κράτους, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, τα σύγχρονα ατομικά δικαιώματα, η ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική, δεν είναι για μας υφυπουργικές υποσημειώσεις, αλλά άξονες μιας νέας πολιτικής που θα οδηγήσει την χώρα  στην Αναγέννηση της. 

Αυτά όμως, σήμερα, δύσκολα μπορούν να μπουν στον πολιτικό διάλογο. Πρέπει να βρούμε ξανά τις ρωγμές που αφήνουν οι καθεστωτικές δεξιές και αριστερές ρητορικές και πολιτικές. Να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις και να μελετήσουμε με σοβαρότητα τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Και αυτό δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. 

Καλούμε λοιπόν όλα τα στελέχη του Κινήματος, όλους αυτούς που είναι το Ποτάμι να αναστοχαστούν και να προετοιμαστούν. Να συνδεθούν με τους 86.000 ψηφοφόρους που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Να δραστηριοποιηθούν στις τοπικές κοινωνίες και τις ιντερνετικές κοινότητες και να πάρουν τα μηνύματα της νέας εποχής. 

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πολιτικό θάρρος πρέπει να επιδείξουμε το επόμενο διάστημα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ορίσουμε ξανά το σύγχρονο περιεχόμενο του συνθήματος «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Το Πολιτικό Συμβούλιο