28 Ιουνίου, 2019

Να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή

Νίκος Νυφούδης

Για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής -στο οποίο εκπροσώπησε Το Ποτάμι- μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 fm της ΕΡΤ3 ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης

Το βασικό ζήτημα ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά εμείς θέσαμε στο τραπέζι τόσο το ζήτημα της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την στάση της Τουρκίας,σημείωσε αρχικά για την συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Ν. Νυφούδης.

«Δεν μας άκουσε ο κ. Τσίπρας εγκαίρως. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είχαν προτείνει αυτό το όργανο να είναι συμβουλευτικό του Πρωθυπουργού με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. Να δείχνει την εικόνα μιας ομάδας, με στόχο ο Πρωθυπουργός να είναι πιο ισχυρός όταν συνομιλεί με ομολόγους του στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Νυφούδης.

«Θεωρώ ότι εφόσον η χώρα βρίσκεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο -4 μήνες ήδη και με ενδεχόμενο νέων εκλογών- θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή. Γι’ αυτό, για μας ήταν απαραίτητη η σύγκληση αυτού του οργάνου» σχολίασε δείχνοντας την αντίθεσή του με την στάση που κράτησε το Κίνημα Αλλαγής.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ο Νίκος Νυφούδης επεσήμανε πως «Θεωρούμε απαραίτητο να ανάγουμε το ζήτημα της Κύπρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλιώς θα είμαστε εμείς οι χαμένοι. Θα βρεθούμε μόνοι μας. Είμαστε βασική ευρωπαϊκή δύναμη και ως τέτοια θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Παράλληλα, σχετικά με εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενημέρωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τους διαβεβαίωσε πως δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας να έχει ζητήσει από την Βουλγαρία να αναλάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της, και πως η Ελλάδα είναι αυτή που έχει αναλάβει την αρμοδιότητα αυτή.

Ερωτώμενος, τέλος, για τις εξελίξεις στο Ποτάμι ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  σημείωσε πως «Πολύ σοφά το Ποτάμι δεν συμμετέχει στις εκλογές. Πρέπει τα κόμματα να παίρνουν το μήνυμα των πολιτών. Μας άξιζε καλύτερη τύχη στις ευρωεκλογές ως ένα κόμμα που μίλησε καθαρά ευρωπαϊκά. Ούτε λαΐκισε, ούτε άσκησε εξουσία. Συμπιέστηκε όμως στη μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων».

«Προφανώς κάναμε λάθη. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ή/και να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό μας στίγμα» πρόσθεσε αναφερόμενος στο συνέδριο και την επόμενη μέρα. «Το Ποτάμι μπορεί να είναι ο βασικός πυρήνας ενός κόμματος στο κέντρο, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο του. Να κρατήσει τις αρχές και τις αξίες του, αλλά να συνομιλήσει με ειλικρίνεια με άλλους φορείς του φιλελεύθερου κέντρου. Να εκφράσει αυτόν τον κόσμο που εκ των πραγμάτων μετά τις εκλογές θα επιστρέψει στο Ποτάμι».