16 Οκτωβρίου, 2015

Να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων

Κωνσταντίνος Γκράβας

Μετά το συνολικά υφεσιακό τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου, προϊόν της ερασιτεχνικής διαπραγμάτευσης που έκανε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μία επιμέρους δυσάρεστη έκπληξη περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν πάρει πέρυσι επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση, το ποσό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει τη φετινή χειμερινή περίοδο να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή να μειωθεί από τα 210 εκατομμύρια ευρώ στα 105 εκατομμύρια. Το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει δραστική αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο να μειωθούν τα επιδοτούμενα νοικοκυριά προκειμένου να εξασφαλιστεί η εν λόγω μείωση.

Την ώρα που οι πολίτες αρχίζουν να λαμβάνουν το λογαριασμό σε φόρους και περικοπές, το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να προστατεύσει έμπρακτα τους αδυνάτους και να στηρίξει τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη το επίδομα θέρμανσης για να βγάλουν τον βαρύ χειμώνα, ιδίως στην περιφέρεια.

Και βέβαια, αναμένουμε επιτέλους να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός και να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων εις βάρος των καταναλωτών που θα πληρώσουν ακριβότερα κατά τουλάχιστον 15 λεπτά το λίτρο χωρίς την επιδότηση, παρά την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

* Ο Κωνσταντίνος Γκράβας είναι συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης και Οικονομίας