28 Δεκεμβρίου, 2018

Ο προοδευτικός λόγος χρειάζεται συνέπεια για να καρποφορήσει

Γιώργος Μαυρωτάς

Την εκτίμησή του για τακτική αποχώρηση των Κούρδων από την Μανμπίτζ κοντά στα τουρκικά σύνορα, ώστε να την καταλάβουν οι δυνάμεις του Άσσαντ και όχι οι Τούρκοι εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς στο αρχικό του σχόλιο κατά τη χθεσινή παρουσία του στην εκπομπή«Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Αρβανίτη.

Στη συνέχεια η συζήτηση πήγε στη συμφωνία των Πρεσπών, όπου ο κ. Μαυρωτάς επανέλαβε τη θετική προδιάθεση του Ποταμιού απέναντι στη συμφωνία αφού όμως δει και τις τελικές διατυπώσεις στη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ ώστε να είναι στο πνεύμα της συμφωνίας κυρίως στα θέματα «διασποράς» και «εθνότητας». Επανέλαβε ότι το πιο αρνητικό κομμάτι της συμφωνίας ήταν η εργαλειοποίησή της στο εσωτερικό και ανέφερε ότι ενώ όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης θέλουν τη λύση, δεν θέλουν το πολιτικό κόστος της λύσης. Αντίθετα, το Ποτάμι δεν κρύφτηκε πίσω από το πολιτικό κόστος, αλλά βγήκε μπροστά εκφράζοντας έναν εξωστρεφή πατριωτισμό σε αντίθεση με τον περίκλειστο πατριωτισμό που ενδιαφέρεται μόνο για το εσωτερικό «γίγνεσθαι».

Έδωσε έμφαση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού για την επόμενη μέρα, θεωρώντας το ένα σημαντικό βήμα προόδου, αν τελικά γίνει από τις επόμενες εκλογές. Επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για αυτόνομη κάθοδο θεωρώντας ότι το διακριτό του στίγμα στο προοδευτικό φιλελεύθερο κέντρο το ξεχωρίζει από όλα τα κόμματα. Εκτίμησε ότι η ατζέντα των 7 προτεραιοτήτων που βγήκε από το συνέδριο μπορεί να συσπειρώσει τους προοδευτικούς πολίτες και να ξαναβάλουν το Ποτάμι στη Βουλή εκτιμώντας την τόλμη και τη συνέπεια με την οποία υπερασπίστηκε τις θέσεις του, όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα.

Για την οικογενειοκρατία στην πολιτική είπε ότι δεν πρέπει να κρίνονται κάποιοι με το αν είναι γιοί ή σύζυγοι άλλων πολιτικών, αλλά με βάση την πραγματική τους αξία. Και η αξία φαίνεται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια καθενός που πρέπει να έχει δώσει δείγματα γραφής. Ανέφερε δε ότι αξιοκρατία σίγουρα δεν σημαίνει να βγαίνεις από τον «κομματικό σωλήνα» και να παίρνεις αξιώματα, αν δεν έχεις δείξει την αξία σου και εκτός κομματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι τα προοδευτικά ρεύματα στις κοινωνίες ξεκινούν από κάποιες μειοψηφίες οι οποίες θα πρέπει να πείσουν για την ορθότητα των ιδεών τους. Υποστήριξε ότι αυτό προσπαθεί να κάνει το Ποτάμι απευθυνόμενο σε ένα υποσύνολο της κοινωνίας που τείνει εύηκοαώτα στον προοδευτικό λόγο και με τη βοήθεια του μπορεί να αντηχήσει αυτή η προοδευτική φωνή  στη Βουλή, όπως έγινε τα 4 τελευταία χρόνια και να πολλαπλασιαστεί. Στηλίτευσε, τέλος, τα φαινόμενα πόλωσης που προσπαθούν να χωρίσουν την κοινωνία για κομματικά και ψηφοθηρικά οφέλη, αναδεικνύοντας την ενότητα και τη σύνθεση απέναντι στο διχασμό και τη σύγκρουση ως μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση.

Ακολουθούν τα σχετικά τηλεοπτικά αποσπάσματα: 

Πηγή: ΕΡΤ1