18 Μαρτίου, 2015

Να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, σε μεταρρυθμίσεις

Σπύρος Δανέλλης

Στη ΝΕΡΙΤ βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Ηρακλείου, κ. Σπύρος Δανέλλης. Ο ίδιος υπογράμμισε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ότι: «όταν μια διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, δεν κάνεις ενέργειες οι οποίες προκαλούν εμπλοκή. Δεδομένης της κλιμάκωσης της έντασης, δεν ήταν ό,τι καλύτερο να προχωρήσουμε σε μονομερείς κινήσεις όταν αυτές έχουν σχέση με διαχείριση πόρων, τους οποίους δεν εξηγεί η κυβέρνηση που θα βρει».

«Δεν νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Δανέλλης «ότι μπορεί κανείς να πειστεί ότι με 200 εκατ. ευρώ, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Επομένως ή δεν πρέπει να μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση ή η κυβέρνηση μοιράζει 200 εκατομμύρια για λόγους άλλους και όχι για να καλύψει τα πραγματικά προβλήματα αυτής της κρίσης. Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει έναν συνολικό σχεδιασμό. Δεν υπάρχουν σ’ αυτό το νομοσχέδιο τα κριτήρια και οι μηχανισμοί για να διαχειριστούμε αυτά τα 200 εκατομμύρια. Είναι ένα πολύ πρόχειρα συνταγμένο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά ζητείται η λευκή επιταγή της Βουλής προκειμένου η κυβέρνηση να διαχειριστεί 200 εκατομμύρια που θα πάνε σε αποδέκτες τους οποίους δεν γνωρίζουμε».

Ο βουλευτής του Ποταμιού επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη «να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα». «Οι εταίροι μας δεν είναι εχθροί μας», είπε και συμπλήρωσε: «αν έχουμε βρεθεί σε τόσο δύσκολη, δεν οφείλεται σε τρίτους». «Το να κάνουμε βιώσιμο το χρέος είναι αναγκαία συνθήκη για να πάμε παρακάτω. Αν όμως δεν αρχίσουμε να παράγουμε εθνικό πλούτο, προκειμένου να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της αέναης υποχρέωσης δανεισμού, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε επιπλέον ότι «ο τρόπος διαχείρισης, οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, η αδυναμία της σοσιαλδημοκρατίας να προβάλλει και να προτείνει μια ουσιαστικά εναλλακτική πρόταση, έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έχουν φέρει. Αυτή η πραγματικότητα, με τις δικές μας αστοχίες, ανεπάρκειες, εμμονές και ιδεοληψίες, έχουν οδηγήσει την προσπάθεια συνεννόησης σ’ αυτή την εκρηκτική κατάσταση». «Χρειάζεται επιτέλους να αντιληφθούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές, σε μεταρρυθμίσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση να το κάνουμε» κατέληξε.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου

ΝΕΡΙΤ