15 Μαρτίου, 2018

Να υπάρξει εθνική συναίνεση σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα

Γιώργος Κακλίκης

Ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης μίλησε το βράδυ της Τρίτης στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στον Χρύσανθο Κοσελόγλου για την ανάγκη να υπάρξει μια εθνική συναίνεση σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα. Ως βέλτιστη λύση στο ζήτημα αυτό, ο κ. Κακλίκης επανήλθε στην πρόταση του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Είναι ένας τρόπος για να συγκεντρώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής -και όχι μόνον αυτοί- υπό τον Πρωθυπουργό έτσι ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις, να καταλήγουν σε κάτι το συγκεκριμένο και στη συνένεια η εφαρμογή αυτού που θα αποφασίσουν να μπορεί να παρακολουθηθεί από ένα όργανο του Συμβουλίου» είπε χαρακτηριστικά. Αυτό θα εξυπηρετούσε στο να μη θεωρείται ότι απέρχονται και δεν δίνεται συνέχεια.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την πρώτη φορά που συζητήθηκε η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στην εκδήλωση του Ποταμιού στο Ζάππειο με τίτλο «Οι γείτονες έχουν νεύρα. Εμείς;». Υπέδειξε, στο πλαίσιο αυτό, ποια θα πρέπει να είναι η δομή αυτού του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα όργανο που δεν προϋποθέτει καμία δαπάνη καθώς θα συνέρχεται μετά από συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων και τέως Πρωθυπουργών. Όπως είπε ο κ. Κακλίκης, υπάρχει ανάγκη και για μια Επιτροπή Εποπτείας η οποία θα παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων. Πέρα από αυτά τα όργανα, ο κ. Κακλίκης μίλησε επιπλέον για την ύπαρξη μιας υπηρεσιακής γραμματείας, η οποία θα πρέπει να αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουγείου Άμυνας και Εξωτερικών.

Στη συνέχεια έδωσε μεγάλη έμφαση στον διακομματικό-διακλαδικό χαρακτήρα του εν λόγω οργάνου στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Τουρκίας.

Ακούστε ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης:

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής