29 Απρ, 2015

Να δούμε εάν η ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την Τουρκία

του Αλέξανδρου Μαλλιά Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, οφείλουμε να έχουμε μάθει ορισμένα μαθήματα από τα παθήματά μας. Πολύ συχνά έχουμε πανηγυρίσει,χωρίς οι προσδοκίες μας να έχουν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα.

Ο Πρέσβης Επί Τιμή και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι, κ.Αλέξανδρος Μαλλιάς, μίλησε την Τετάρτη σε τηλεφωνική σύνδεση στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα» της ΝΕΡΙΤ. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Κύπρο, καθώς και στην επίσκεψή του στη Λευκωσία την 21η Απριλίου, όπου συνόδευε τον επικεφαλής του Ποταμιού.

«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εκτιμήσεις όλων των πολιτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ.Μαλλιάς, ενώ εξέφρασε και την προσωπική του εκτίμηση επί του θέματος, λέγοντας πως «είναι βέβαιο ότι ο κ.Ακιντζί έχει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών της Κύπρου». Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι «στην Κύπρος και στην Ελλάδα, οφείλουμε να έχουμε μάθει ορισμένα μαθήματα από τα παθήματά μας, διότι πολύ συχνά έχουμε πανηγυρίσει χωρίς οι προσδοκίες μας να έχουν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα».

Όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να πείσει ο κ.Ακιντζί την Άγκυρα ότι αυτό που προτίθεται να κάνει ωφελεί και την Τουρκία. «Δεν είμαι σίγουρος ότι μια λύση θα μπορούσε να προέλθει, εάν ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής δεν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη της Αγκύρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αποτυχία της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, οδήγησε σε μη επιθυμητά αποτελέσματα και η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας ήταν μια πολύ χλιαρή αντίδραση.

Συνοψίζοντας, τόνισε πως πρέπει να δούμε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την κυβέρνηση της Αγκύρας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακoλουθεί:

[youtube id="zkYfzG_M0Lc"]

* Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης Επί Τιμή και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων

29 Απριλίου 2015, ΝΕΡΙΤ