3 Ιουνίου, 2016

Να δημιουργήσουμε τους όρους τα νησιά μας να μείνουν όμορφα και ενεργά

Ποτάμι

Την ανάγκη να στηρίξουμε τα ελληνικά νησιά που τόσο έχουν συμβάλλει στη διαχείριση του προσφυγικού τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Σάμος FM και στον Μιχάλη Σβαρνιά. «Οι τοπικές κοινωνίες έκαναν ότι είναι δυνατόν για να περιθάλψουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουν. Αυτό ήταν το ανθρωπιστικό χρέος των Ελλήνων, το οποίο έχει εκπληρωθεί στο ακέραιο» είπε και συνέχισε λέγοντας «Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν μόνες τους τα βάρη χωρίς να έχουν κανένα όφελος από τις κεντρικές αποφάσεις. Προτείναμε στην κυβέρνηση να κάνουμε μια διαφημιστική καμπάνια για τα νησιά μας. Έπρεπε να το είχαν κάνει και δεν το έκαναν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος από την Πέμπτη βρίσκεται σε περιοδεία στη Σάμο μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία του νησιού αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής του: «Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε τους όρους ώστε η Σάμος να παραμείνει όμορφη και ενεργή, να παραμείνουν οι πολίτες ζωντανοί, δημιουργικοί, να μη φύγουν τα παιδιά - αυτά μου λένε εδώ στα χωριά. Έκανα πριν μια μεγάλη βόλτα στο Βαθύ, πήγα στην αγορά, η οποία σιγά σιγά διαλύεται. Και τώρα βρίσκομαι στην Άμπελο και συνομιλώ με τους αμπελουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στο παρά πέντε των μεγάλων αποφάσεων: αν θα συνεχίσουν να παράγουν ή αν θα σηκωθούν να φύγουν».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διασπορά των μεταναστών και των προσφύγων σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της όπως και οι κυβερνώντες. Και θα πρέπει όλη η Ελλάδα να αναλάβει αναλογικά τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές που αναλαμβάνουν τεράστιο βάρος και περιοχές που δεν έχουν καμία συμμετοχή στην ευθύνη»

«Έπρεπε να είχαμε βγει στις ευρωπαϊκές αγορές και να είχαμε μιλήσει για τις ομορφιές των νησιών μας, για να μη μένει η συζήτηση στο γεγονός ότι απλώς έχουμε κάποια νησιά που περιθάλπτουν πρόσφυγες. Δεν έκαναν τίποτα. Να κάτι που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση αν ήθελε να ανταμείψει τους πολίτες εδώ στα νησιά για όλα αυτά που προσφέρουν στην πατρίδα».

«Σημασία οι κυβερνώντες να θέλουν να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Εμείς από την προηγούμενη χρονιά είχαμε θέσει μία σειρά από προτάσεις στην κυβέρνηση. Πήγαμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά τίποτα από όλα αυτά όμως που έχουμε προτείνει σαν εθνική πολιτική δεν έχουν γίνει αποδεκτά».

«Θα συνεχίσω τη περιοδεία μου στα νησιά. Έχω συνάντηση και με τους φορείς του νησιού το μεσημέρι, για να συζητήσουμε. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Δεν πρέπει να τα παρατήσετε ούτε εσείς, ούτε εμείς. Υπάρχουν περιθώρια. Απλώς πρέπει να πιέσουμε αυτούς που είναι στα πράγματα για κάποιες πιο συγκεκριμένες και καλύτερες λύσεις».