11 Δεκεμβρίου, 2017

Μόνο με την Ευρώπη θα δράσουμε και θα απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Οι διάδρομοι του υπουργείου της Γαλλίας που επισκέπτομαι είναι γεμάτοι με φωτογραφίες από την ζωή πολιτών της Ευρώπης – μια έκθεση που ανανεώνεται κάθε εβδομάδα – στα γραφεία όμως δεσπόζουν οι φωτογραφίες του Εμμανουέλ Μακρόν. Οι άνθρωποι του – νέοι οι περισσότεροι – μιλούν με πάθος για την νέα Ευρώπη.

Μια Ευρώπη ασφαλής και ακηδεμόνευτη. Με δύναμη επέμβασης, αμυντικό προϋπολογισμό, ΜΙΑ εισαγγελία για την τρομοκρατία, ΜΙΑ υπηρεσία ασύλου και ΜΙΑ συνοριοφυλακή.

Μια Ευρώπη δίκαιη και ισότιμη. Με φόρο στις χρηματοπιστωτικές αλλαγές, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Με ομοιόμορφη φορολογία στις επιχειρήσεις. Με προϋπολογισμό και Υπουργό Οικονομικών.

Μια Ευρώπη ανοιχτή και καινοτόμα. Με ταμείο καινοτομίας. Με δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να περνά έξι μήνες σε άλλη χώρα. Με ευρωπαϊκές λίστες υποψηφίων ευρωβουλευτών, όχι μόνο λίστες χωρών.

«Η Ευρώπη σήμερα είναι αδύναμη, αργή, αναποτελεσματική, αλλά μόνο με την Ευρώπη θα δράσουμε στον κόσμο και θα απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις», συμφωνούμε.

«Ναι αλλά πώς θα γίνουν όλα αυτά και κυρίως πότε», ρωτώ τους συμβούλους στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Εδώ η απάντηση είναι πιο ποιητική: “L’envie d’ avoir envie” που τραγουδούσε ο Τζόνι Χαλιντέι. Επιθυμώ να επιθυμήσω. Προσπαθώ δηλαδή να ξυπνήσω την ελπίδα στους πολίτες για μια νέα μεγάλη χώρα που τα προβλήματα δεν θα είναι τοπικά και δυσεπίλυτα.

«Και σε αυτό το ξύπνημα πρέπει να πρωτοστατήσουν νέες δυνάμεις όπως η LREM και το Ποτάμι» - και εδώ συμφωνούμε.

Δείτε και σχολιάστε την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη: