4 Μαΐου, 2018

Μήπως έχουμε νέα έκρηξη της μαύρης εργασίας;

Μίλτος Κύρκος

Kαλεσμένος στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ βρέθηκεο Μίλτος Κύρκος. Στην εκπομπή συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη.

-Θα βγούμε από τον γκρεμό, όταν εγκαταστήσουμε την οικονομία των δανεικών με την οικονομία της παραγωγής. Αν δεν φτιάξουμε, λοιπόν, τους όρους, ώστε να υπάρξει παραγωγική διαδικασία, επενδύσεις και εργασία, όλες οι συγκεντρώσεις, οι οποίες έχουν απλώς αιτήματα, δεν παράγουν αποτελέσματα. Γιατί δεν συγκεντρωνόμαστε πιο πολλοί γύρω από συγκεκριμένα αιτήματα; Γιατί μας λείπουν οι προτάσεις. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Τι σημαίνει αυτό στην οικονομία; Και πόσο μπορεί να αυξηθεί; Να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις. Τι σημαίνει αυτό για τις εταιρείες; Μήπως έχουμε νέα έκρηξη της μαύρης εργασίας;

-Αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που αυξάνει τον κατώτατο μισθό και την ίδια στιγμή σπρώχνει στη μαύρη εργασία τα ¾ των εργαζομένων, που επηρεάζονται από το μέτρο αυτό, τότε είναι μια λάθος ρύθμιση. Δεν αρκεί η νομοθέτηση. Δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο» που νομοθετικά πας και παίρνεις τα χρήματα, πρέπει να δεις πώς θα αντιδράσει η πραγματική οικονομία. Γιατί αυτή τη στιγμή ο εργοδότης πληρώνει ένα τεράστιο ποσό για εισφορές και για φορολογία. Αν αυξηθεί το κόστος εργασίας χωρίς αντίστοιχες μειώσεις, απλώς θα σπρώξει την νόμιμη εργασία στα μαύρα, καθώς 85 ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό.

-Είναι μια ευθύνη να μπορείς να καταθέσεις μία πρόταση που και ρεαλιστική είναι και οδηγεί στη λύση του προβλήματος. Αυτή την ευθύνη δυστυχώς βλέπουμε πως για πάρα πολλούς λόγους τα κόμματα δεν την αναλαμβάνουν. Το ένα κάνει μία ωραία παρέλαση την πρωτομαγιά, το άλλο πιάνει πιθανώς το Μάη, το τρίτο βγάζει νομοθετήματα - είτε τα ζητάει το μνημόνιο, είτε όχι, τα οποία ποτέ δεν υλοποιούνται. Γιατί τέτοια απόσταση υποσχέσεων και πράξεων; Γιατί υποσχόμαστε, χωρίς ούτε να ξέρουμε τι λέμε, αλλά ούτε και πως μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

Δείτε το απόσπασμα:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής