22 Φεβρουαρίου, 2017

Μην τα περιμένουμε όλα από τον Αντετοκούνμπο

Νίκος Μηλαπίδης

Η εφαρμογή ολόκληρου του υπάρχοντος αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου είναι υποχρέωση του κράτους

«Ό,τι κι αν κάνω έχω την Ελλάδα πίσω μου», είπε ο Αντετοκούνμπο στις δηλώσεις του μετά το All Star Game. Ο Γιάννης εισέρχεται ταπεινά αλλά σταθερά στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ και του παγκόσμιου αθλητισμού, διαφημίζοντας την Ελλάδα με κάθε επίδοσή του, αλλά και με την σπάνια ωριμότητά του.

Έχει βιώσει τα πολύ δύσκολα στην παιδική του ηλικία και η κορυφή δεν τον ζαλίζει. Έρχεται αντιμέτωπος με τους φόβους του, αλλά έχει μάθει να τους ξεπερνά. Έχει κατακτήσει την αρετή της επιβίωσης. Γι’ αυτό και διακρίνεται στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Πέρα από την προσωπική του στοχοπροσήλωση, η μη λοξοδρόμηση και η μη ματαίωση των ονείρων του οφείλεται πρωτίστως στην οικογένειά του, στο σχολείο που φοίτησε και στην παιδεία που έλαβε, τους φίλους που έκανε και τους «μπασκετανθρώπους» που εντόπισαν νωρίς την «φλέβα χρυσού» και στήριξαν πνευματικά και υλικά τον Γιάννη, όταν ο ίδιος για το ελληνικό κράτος ήταν ά-πατρις. Μην ξεχνάμε, ότι διαβατήριο και ελληνική υπηκοότητα απέκτησε χάρη σε «ταχυδακτυλουργικά» παραγόντων του ελληνικού μπάσκετ.

Για το ΝΒΑ, ο Γιάννης προορίζεται ήδη να αποτελέσει παίκτη-ίνδαλμα, στον οποίο θα στηριχθεί για την προώθηση του αθλήματος τα επόμενα δέκα χρόνια. Όχι μόνο για το ταλέντο του, αλλά και για την νοοτροπία του και την στάση ζωής του.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

* Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι διευθυντής της ΚΟ

Σχετικά