4 Ιουνίου, 2014

Προτεραιότητα της Ε.Ε πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

Μίλτος Κύρκος

Δεν επιτρέπονται περαιτέρω ολιγωρίες και αμφιταλαντεύσεις.

“H αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα” τόνισε την Τρίτη σε παρέμβαση του στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 'Ηταν ουσιαστικά και το “βάπτισμα του πυρός” για τον ένα εκ των δύο ευρωβουλευτών του Ποταμιού, σε μια εποχή, που όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον ίδιο τον μέχρι τώρα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς η Ευρώπη αντιμετωπίζει “θανάσιμους κινδύνους”.

Με αφορμή την άνοδο των ποσοστών όχι μόνο ευρωσκεπτικιστών αλλά και ακραίων ακροδεξιών δυνάμεων, που κατηγορούνται ακόμα και για εγκληματικές ενέργειες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας ο Μ. Κύρκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται περαιτέρω ολιγωρίες και αμφιταλαντεύσεις. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα στην πράξη, στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η παράτυπη μετανάστευση και η προστασία των συνόρων της, που αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης . Ο Μ. Κύρκος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και κάποιους από τους συναδέλφους του στην ομάδα S&D, η οποία μετά τις εκλογές θα υποδεχτεί αρκετά νέα πρόσωπα.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας συζητήθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες με έμφαση στον τομέα της απασχόλησης, της αντιμετώπισης της φτώχειας και των αυξανόμενων ανισοτήτων, που απειλούν την συνοχή της Ε.Ε, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στο θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν, το οποίο, όπως είπε, εξελίσσεται σε μια μάχη ισχύος μεταξύ κοινοβουλίου και συμβουλίου. O Γερμανός πολιτικός δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στην τήρηση των όσων είχαν συμφωνηθεί, με βάση και τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει ότι θα ληφθεί υπόψη η λαϊκή ετυμηγορία για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια άποψη την οποία έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή και το Ποτάμι.