11 Μαρτίου, 2015

Η ΠΓΔΜ δεν πληροί τα κριτήρια και δυστυχώς η φετινή έκθεση προόδου το παραβλέπει

Μίλτος Κύρκος

Αντί να δίνουμε κούφιες υποσχέσεις ας δούμε μαζί με την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

«Η ΠΓΔΜ δεν πληροί τα κριτήρια και δυστυχώς η φετινή έκθεση προόδου το παραβλέπει» , ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μίλτος Κύρκος, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

Η Έκθεση περιέχει ένα παράδοξο: ενώ σωστά παραδέχεται πως μιλάμε για μία χώρα που δεν έχει καν κοινοβούλιο, που έχει τεράστια προβλήματα με την ελευθερία του τύπου, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τη ρητορική μίσους των βιβλίων ιστορίας προς γειτονικές χώρες, τον ακραίο εθνικισμό προς τις μειονότητες κλπ, ξαφνικά θεωρεί πως όλα αυτά θα επιλυθούν μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες. Αυτό ήταν το εμπόδιο;

Μα 9 χρόνια το παλεύουν και ένα δώρο προς την κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο. Πόσο μάλλον που όπως μας έχει εξηγήσει ο Επίτροπος Χάαν δεν προβλέπεται καμία διεύρυνση για την τρέχουσα πενταετία.

Δώρο άδωρο λοιπόν, μια ένταξη που δεν θα έρθει σύντομα, μια ματαίωση που, αν ακολουθήσουμε την λογική της έκθεσης θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα εγχώρια προβλήματα αλλά και έναν ενδεχόμενο αντιευρωπαϊσμό.

Αντί λοιπόν να δίνουμε κούφιες υποσχέσεις ας δούμε μαζί με την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Το εάν αυτά τώρα καλύπτονται το αφήνω στην κρίση σας - αυτό που δεν επιτρέπεται όμως είναι το φόρτωμα στην Ελλάδα που έχει μια σημαντική διαφορά με τη γειτονική μας χώρα της ευθύνης για όσα μαστίζουν τη χώρα αυτή.

11 Μαρτίου 2015