24 Σεπτεμβρίου, 2014

H Ελλάδα και πάλι στο στόχαστρο για το θέμα των χωματερών και αποβλήτων

Μίλτος Κύρκος

Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί ουκ ολίγες φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της έχουν επιβληθεί τεράστια χρηματικά πρόστιμα τα οποία συσσωρεύονται κάθε μέρα που η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις.

Mε δύο ελληνικές αναφορές για το θέμα των αποβλήτων άνοιξε την νέα θητεία της η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απασχολεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς αποτελεί αντικείμενο ελέγχων ήδη από το 1988. Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί ουκ ολίγες φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της έχουν επιβληθεί τεράστια χρηματικά πρόστιμα τα οποία συσσωρεύονται κάθε μέρα που η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις. Οι δύο αναφορές αφορούσαν το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τη δημιουργία χωματερής στην Αχαΐα

Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Αναφορών κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσε: "Είναι απόλυτα θεμιτές οι ανησυχίες των αναφερόντων και τους ευχαριστούμε που είναι εδώ να τραβήξουν την προσοχή της Επιτροπής στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι προφανής η έλλειψη συνεκτικού πολιτικού σχεδιασμού όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και καθυστερεί πολύ η εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, ΧΥΤΥ κλπ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτά αποτελούν πρακτικές για άλλες χώρες, όχι για εμάς. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία καταλήγουν και πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, με αποτέλεσμα να πλήττονται δύο φορές για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα. Οι αποφάσεις δε για τις χωροθετήσεις πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε τεχνικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της θα πρέπει να εφαρμόσει μια πιο συνεκτική πολιτική για τον έλεγχο της χρήσης των εκταμιευμένων κονδυλίων και να ασκεί στενή παρακολούθηση. Επίσης, η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πρόδηλων σφαλμάτων στον σχεδιασμό και την κατασκευή των συγχρηματοδοτούμενων έργων, προτού η υλοποίηση των έργων αυτών προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον και διασπάθιση των δημοσίων πόρων."
Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να αφήσει ανοιχτές τις δύο αναφορές και να στείλει προειδοποιητική επιστολή στις αρμόδιες αρχές.

24 Σεπτεμβρίου 2014