12 Ιανουαρίου, 2017

Μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ένα μεγάλο βήμα πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη. Οι κορυφαίοι των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι παρόντες για να συνδράμουν και να διευκολύνουν τους συνομιλητές να καταλήξουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Προσδοκίες για μία ενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρο, ελεύθερη από κηδεμονίες και επεμβατικές απειλές.

Ευχή όλων μας είναι, οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να στεφθούν από επιτυχία και η πολυμερής διάσκεψη που ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη, να έχει ευτυχή κατάληξη θέτοντας τέρμα όχι μόνο στην δυσπιστία αλλά και στις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που είναι πια ώρα να δουν επανενωμένο το νησί τους.

Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει το πολιτικό της ανάστημα και μια μεγάλη ευκαιρία για τα Ηνωμένα Έθνη να επιβεβαιώσουν στην πράξη τον σημαντικό ρόλο που τους έχει επιφυλάξει η ιστορία. Και, πριν από όλα μια μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για την Τουρκία, για ένα ουσιαστικό ξεκίνημα της ιστορικής πορείας προς την εδραίωση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο. Το απαιτεί το μέλλον των λαών τους και των λαών όλης της πολύπαθης περιοχής μας.