7 Αυγούστου, 2015

Μη δημιουργείτε άλλα προβλήματα

Είμαστε μια γενιά τραυματισμένη. Τα πιο καλά μυαλά μας έχουν φύγει για το εξωτερικό.

Μείναμε λίγοι να παλεύουμε νύχτα μέρα, να επιβιώσουμε και να μαζέψουμε χρήματα για το κράτος. Κι επειδή κράτος δεν έχει μείνει πολύ για να μας διευκολύνει και για να μας προστατεύσει, προφανώς δε μας ξεφεύγει ότι μαζεύουμε τα χρήματα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του κράτους.
Τέτοιοι, υπάλληλοι του κράτους είστε κι εσείς που κυβερνάτε, αλλά κι εσείς που κυβερνούσατε. Δε θα μιλήσουμε για τα παλιά, ούτε για τα τωρινά. Τις ευθύνες σας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Ας μιλήσουμε μόνο για όσα έρχονται από Σεπτέμβρη. Είμαστε, λοιπόν, μια γενιά εκπαιδευμένη στο να βρίσκει λύσεις. Βγάλαμε λεφτά, τα επενδύσαμε, είδαμε τις επενδύσεις να βουλιάζουν από λάθη δικά μας και από λάθη δικά σας.
Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις όσο δύσκολα κι αν είναι αυτά που έρχονται. Να καινοτομούμε και να δημιουργούμε πλούτο που σημαίνει για εσάς είσπραξη φόρων, είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και νέες θέσεις εργασίες.
Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε να μας δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα. Δε θέλουμε άλλες εκλογές. Δε μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά σας. Λύστε τα τώρα, χωρίς να πετάτε την μπάλα στο λαό, χωρίς να θέλετε να σας τα λύσουμε εμείς.
Μιλάτε συνεχώς για δημοκρατία. Όμως το να κάνετε εκλογές και δημοψηφίσματα κάθε τρεις μήνες δεν είναι δημοκρατία… Είναι καθαρή πολιτική ανοησία, γιατί στο μεταξύ, αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, να σας το πούμε εμείς, η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει. Κάθε μέρα μας είναι πιο δύσκολη για να ορθοποδήσουμε.
Μιλάτε συνεχώς για αξιοπρέπεια. Μην το κάνετε. Δεν είστε ο ίδιος αξιοπρεπής, γιατί αν ήσασταν όταν καταλάβατε ότι ο αντιπολιτευτικός σας λόγος δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα, θα είχατε ζητήσει, έστω, μια συγγνώμη από το λαό.
Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε μεγαλώσει σε πλουσιόσπιτο, ποτέ δε χρειάστηκε να εργαστείτε για να επιβιώσετε, παρά τα όσα λένε οι Γκαιμπελίσκοι σας. Πρέπει να ακούσετε αυτούς που η επιβίωση είναι κόμπος καθημερινός στο λαιμό τους. Μην κάνετε άλλες εκλογές.
Ζητείστε συγγνώμη από το λαό, βρείτε κοινά στοιχεία με όσους από το κοινοβούλιο μπορούν, ώστε η χώρα να κυβερνηθεί, και να λύσει τα άμεσα και πιεστικά της προβλήματα. Και μετά από δύο τρία χρόνια αποχωρήστε. Δεν είναι κακό να παραδέχεται κανείς τα λάθη του. Κακό είναι να τα διαιωνίζει.

* Ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης είναι στέλεχος του Ποταμιού

7 Αυγούστου 2015