17 Οκτωβρίου, 2014

Μετανάστευση: Τέλος στην αιματοχυσία - Η ανάγκη για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο

Ποτάμι

Ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση: Τέλος στην αιματοχυσία - Η ανάγκη για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο» διοργάνωσε, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση: Τέλος στην αιματοχυσία - Η ανάγκη για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο» διοργάνωσε, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

H ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την πρώτη επέτειο της Λαμπεντούζα με την πρωτοβουλία των Ιταλών ευρωβουλευτών Cécile Kyenge, Luige Morgano και Elly Schellein. Tην εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομάδας Τζιάνι Πιτέλα και ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς, συμμετείχαν: η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Birgit Sippel, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της ΕΕ για θέματα Ασύλου Mathias Oel, ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Ασύλου(EASO) Robert K. Visser, ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Ναυτικού Filippo Maria Foffi, ο εκπρόσωπος της Ιταλικής οικονομικής αστυνομίας Joselito Minuto, ο Δήμαρχος της Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Δήμαρχος του Edremit της Τουρκίας Kamil Saka, ο Δήμαρχος της Paola της Μάλτας Roderick Spiteri, ο Δήμαρχος της Gilze and Rijen της Ολλανδίας Arie Jan Willem Boelhouwer, ο Διευθυντής στο Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση(IOM) Frank Laczko και ο Διευθυντής του τμήματος Μετανάστευσης του Κοινωνικού Ινστιτούτου της Ισπανίας Sergio Barcela Fernandez.

Οι Δήμαρχοι της Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και του Edremit της Τουρκίας Kamil Saka ήταν καλεσμένοι του Ποταμιού, που είναι μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ, για να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και την Τουρκία λόγω της μεγάλης πίεσης από τα μεταναστατευτικά ρεύματα, που το τελευταίο διάστημα με τα γεγονότα στη Συρία, στο Ιράκ και τη Παλαιστίνη, βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στις χώρες του Νότου που είναι και οι πρώτες χώρες υποδοχής.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Τζιάνι Πιτέλα στην ομιλία του σημείωσε τα εξής: "Η πρωτοβουλία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δείχνει τη σοβαρή μας δέσμευση όσον άφορα το θέμα της μετανάστευσης. Θέλουμε να δράσουμε διότι το φαινόμενο της κινητικότητας δε σταματάει, και γι' αυτό το λόγο πρέπει να ρυθμιστεί. Πρέπει να ρυθμιστεί σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο εμπνευσμένο από την αρχή της αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από φτώχεια, από έλλειψη δημοκρατίας και πολέμους. Αλληλεγγύη προς στις χώρες όπως η Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία που είναι τόποι προορισμού για χιλιάδες ανθρώπων. Έπειτα υπάρχει η ανάγκη να ζητήσουμε την αλληλεγγύη όλων των Ευρωπαϊκών χώρων να δεχτούν τους μετανάστες και να τους δώσουνε πολιτικά δικαιώματα γιατί όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Αυτή είναι η έννοια της πρωτοβουλίας μας. Γι' αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στην παρέμβασή του επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου λόγο έλλειψης κατάλληλων υποδομών και των απαραίτητων οικονομικών πόρων για να δεχτούν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τόνισε ότι είναι πλέον η στιγμή που η Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και ότι χρειάζεται μια νομοθεσία για τη νόμιμη μετανάστευση για να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Τέλος, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του Ποταμιού να καλέσει δημάρχους και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (Ελλάδα και Τουρκία) συμβολίζει την αλληλεγγύη και τη δράση που οφείλουν να δείξουν και να αναλάβουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες.

metanastefsi 1metanastefsi 2